Roca Umbert convoca a dialogar artistes consolidats i emergents de diferents disciplines en espais singulars

El granollerí Albert Forns moderarà els diferents diàlegs, que es faran des del 29 de gener al 2 de juliol, a les vuit del vespre, en diferents espais de la ciutat

21 de Gener 2015
+
D'esquerra a dreta, el moderador dels Diàlegs, Albert Forns; l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral; el diputat adjunt de Cultura de la Diputació de Barcelona, Carles Combarros; i la regidora de Cultura, Alba Barnusell
El projecte Diàlegs consisteix en un cicle de trobades informals, amb periodicitat de dues per trimestre, on en cada una d’elles es convida a un creador consolidat i a un d'emergent perquè parlin de la pràctica creativa, del procés d’aprenentatge fet d’èxits i fracassos, i els seus punts de vista de la realitat actual. Promovent així un espai per compartir, per aprendre i discutir  sobre la cultura contemporània. Els sis diàlegs, moderats pel periodista i escriptor granollerí Albert Forns, versaran sobre pensament, cinema, arts visuals, música, literatura i fotografia.
Aquestes trobades es portaran a terme en espais singulars i no pensats estrictament per als continguts culturals. Són espais buits i pendents de rehabilitar, triats en funció del tema, per propiciar una trobada especial i pròxima als participants.
Es preveu que totes les sessions s'enregistrin i els vídeos es pengin a la pàgina web de Roca Umbert.
 
Diàleg Pensament
Dijous 29 de gener. Espai d’Arts de Roca Umbert, a les 20 h
Artista consolidat: Josep Ramoneda
Artista emergent: Oriol Ponsatí-Murlà
 
Josep Ramoneda (Cervera, 1949). Filòsof i periodista. Va ser director, des de la seva fundació el 1994, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Actualment és col·laborador d'El País, el diari Ara i la Cadena Ser. És president de l’Institut de la Recherche et de l’Innovation (IRI) de París des de 2009. Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen Apologia del present, Assaigs de fi de segle (Edicions 62, 1989), Después de la pasión política (Taurus, 1999), Contra la indiferencia. Apología de la Ilustración (Galaxia Gutenberg, 2010) i La izquierda necesaria (RBA Libros, 2012).
 
Oriol Ponsatí-Murlà (Figueres, 1978). Doctor en filosofia, editor i traductor. És professor associat de filosofia antiga a la Universitat de Girona i director d’Edicions de la Ela Geminada. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació com El Punt, El País, La Vanguardia o el diari Ara. Ha traduït al català obres de Friedrich Nietzsche, Denis Diderot, Gianni Vattimo i Igor Stravinski, entre d'altres.
 
Diàleg Cinema
Dijous 19 de febrer. Soterrani del Centre Cultural (C. Joan Camps), a les 20 h
Artista consolidat: Marc Recha
Artista emergent: Neus Ballús
 
Marc Recha (L’Hospitalet de Llobregat, 1970) Director de cinema i guionista. De formació autodidacta, després de filmar alguns curtmetratges va debutar en el format de llargmetratge amb la pel·lícula El cielo sube (1991). El seu segon film, L'arbre de les cireres (guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona el 1998), inicia una fase en què destaca la seva preferència per filmar en ambients rurals i tranquils. Amb Pau i el seu germà (Premi Ondas al millor director el 2001 i Premi Nacional de Cinema, concedit per la Generalitat de Catalunya el 2002), la seva tercera pel·lícula, aconseguí ser present en la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Cannes.
 
Neus Ballús (Mollet del Vallès,1980), Directora i guionista de cinema i productora audiovisual. Llicenciada en comunicació audiovisual i màster en documental de creació per la Universitat Pompeu Fabra, té experiència com a realitzadora i muntadora de documentals. Ha estat editora i presentadora dels informatius de 8tv i City TV. El 2011 va ser seleccionada per participar al Talent Campusde la Berlinale. És cofundadora, amb Pau Subirós, de la productora El Kinògraf. La seva primera pel·lícula és La plaga, per la qual ha rebut diversos guardons.
 
 
Diàleg Arts visuals 
Dimecres 25 de març. Sala Tarafa, a les 20 h
Artista consolidat: Eulàlia Valldosera 
Artista emergent: Pere Vilardebó
 
Eulàlia Valldosera (Vilafranca del Penedès,1963) Artista catalana formada a Barcelona i a Holanda. Autora d'una obra d'art conceptual relacionada amb el cos i l'autorepresentació, investigant l'equilibri entre el material i l'immaterial. Guardonada amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques l'any 2002, la seva obra forma part d'algunes de les col·leccions d'art contemporani més destacades del món, com la del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, el Museu Nacional d'Art Contemporani de Brussel·les, el Centre d'Art La Panera de Lleida, el MUSAC de León, l'Artium de Vitòria, Es Baluard de Palma o el MACBA, la Fundació "la Caixa" i el Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona.
 
Pere Vilardebó (Parets del Vallès, 1980). Artista format en el disseny gràfic a la Universitat de Vic, alhora que es forma en fotografia, escultura, gravat i pintura. Des dels inicis està dedicat en el que anomena una "teràpia diària" com una superposició de tècniques artístiques per donar expressió al seu món interior. Les seves obres han estat exposades en diversos museus i col·leccions. Actualment és artista resident a Roca Umbert.
 
 
Diàleg Música
Dijous 28 de maig, Espai de Dansa de Roca Umbert, a les 20 h
Artista consolidat: Joan Albert Amargós
Artista emergent: Joan Vidal
 
Joan Albert Amargós (Barcelona, 1950). Fundador del grup de música Música Urbana, amb el qual va gravar dos discos. És concertista de piano i clarinet. Alterna aquesta professió amb la composició d'obres de cambra, simfòniques, o bé pel cinema, teatre, dansa o televisió. També és autor de mitja dotzena de sardanes. Arreglador i orquestrador ha treballat amb músics tan dispars com Quico Pi de la Serra, Plácido Domingo, Camarón de la Isla, Paco de Lucía, Joan Manuel Serrat, Tomatito, Luz Casal o Miguel Poveda, fent evident la seva polivalència artística. L'any 2002 fou guardonat amb el Premi Nacional de Música, concedit per la Generalitat de Catalunya.
 
Joan Vidal (Granollers, 1984). Músic i compositor, el 2002 comença els estudis de composició a l'ESMUC i l'any 2008 se li concedeix l'única plaça per estudiar el Master of Arts i Jazz Percussion, a la Royal Academy of Music de Londres. Com a percussionista ha col·laborat amb diverses orquestres i formacions, com a compositor és autor de diversos espectacles i encàrrecs per a formacions diverses. També lidera el sextet Deptford Suite, amb qui ha enregistrat dos discos. 
 
Diàleg Literatura
Dijous 11 de juny. Pati de l'antiga Ràdio Granollers (entrada per c/ Torras i Bages)a les 20 h
Artista consolidat: Vicenç Pagès
Artista emergent: Jordi Nopca
 
Vicenç Pagès (Figueres, 1963) Escriptor i crític literari en català, també és professor de llengua i estètica a la Universitat Ramon Llull. El 1989 va guanyar la Biennal de Barcelona en l'apartat de literatura, i l'any següent va aparèixer el seu primer llibre, el recull de relats titulada Cercles d'infinites combinacions. El 1991 va publicar Grandeses i misèries dels premis literaris, un exemple de bricolatge textual ja que està compost per més d'un miler de cites. El 1995 es va publicar la seva obra més ambiciosa, El món d'Horaci, una novel·la que es troba a mig camí entre la ficció i l'assaig creatiu. El 1997 va aparèixer Carta a la reina d'Anglaterra, el seu llibre de més èxit, que narra mil anys de la vida del protagonista. El 2013 va guanyar el premi Sant Jordi de novel·la per Dies de frontera, i l'any 2014 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura.
 
Jordi Nopca (Barcelona, 1983). Periodista, escriptor i traductor català, actual redactor del diari Ara i coordinador de l'Ara Llegim. Amb estudis de Periodisme i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, el 2012 va publicar la seva primera novel·la, El talent, amb Labreu Edicions. El 2013 va rebre el II Memorial Pere Rodeja, atorgat pel Gremi de Llibreters. El passat any 2014 Jordi Nopca va guanyar el premi Documenta 2014 amb el recull de relats Puja a casa.
 
Diàleg Fotografia  
Dijous 2 de juliol, Terrassa del Museu de Granollers, a les 20 h
Artista consolidat: Manel Esclusa
Artista emergent: Lurdes Basolí
 
Manel Esclusa (Vic, 1952). Fotògraf català i professor de fotografia a l'Escola Eina de Barcelona i a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. Des de 1979 les seves sèries fotogràfiques Venezia, Sil·lepsis, Naus, Urbs de nit i Aiguallum, plantegen una reflexió sobre el paisatge urbà i la nit com a escenari, explorant la realitat nocturna de les ciutats, des dels seus espais i objectes ocults i anònims fins aquells elements arquitectònics il·luminats que són percebuts com a símbols d'una ciutat. El 1990 va convertir l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró en un enorme laboratori fotogràfic. Els seus treballs es troben en gran part a França (la Bibliotèque National,el Museo Réattu)i a Catalunya (el Museu Nacional d'Art de Catalunya) així com també en molts altres museus i col·leccions privades.
 
Lurdes Basolí (Granollers, 1981). Fotògrafa i fotoperiodista. Llicenciada en comunicació audiovisual per la Universitat Ramon Lull el 2004. El 2005 comença la seva carrera fotogràfica i treballa com a freelance publicant en diverses revistes espanyoles: La Vanguardia Magazine, El País Semanal, El Magazine de El Mundo... Actualment combina la docència amb els seus propis projectes documentals. Ha rebut diversos guardons ANI Visa PixPalace award, Visa Pour l’Image (2011) i Inge Morath Award, Inge Morath and Magnum Foundations Joop Swart Masterclass, World Press Photo (2010) i FotoPres grant, Fundació la Caixa (2009). 
Les seves fotografies s'han exposat a diversos espais d'Europa.
 
Moderador de les sessions: Albert Forns (Granollers, 1982) és un periodista, escriptor i poeta català. Especialitzat en periodisme digital, ha treballat en institucions culturals com el CCCB. Destaca per haver guanyat el Premi Documenta de narrativa amb la seva primera novel·la Albert Serra (la novel·la no el cineasta), on l'autor reflexiona sobre alguns aspectes de l'art contemporani barrejant ficció, periodisme i assaig, i on apareixen també altres artistes catalans destacats com Barceló o Dalí, i d'altres escriptors com Enrique Vila-Matas. La tardor de 2013 va rebre una beca de l'Institut Ramon Llull per anar a una residència d'escriptors del nord de l'Estat de Nova York que forma part del centre d'arts internacional OMI, per preparar la seva segona novela, que tractarà sobre l'entramat del sector literari.