Projectes locals de naturalització i increment de la biodiversitat, en una conferència internacional

Granollers acull avui, a La Troca, aquesta jornada sobre espais fluvials, emmarcada en el projecte EUROSCAPES, en el qual participa l'Ajuntament amb tretze socis europeus

18 de Març 2011
+

"Es tracta de recuperar el riu com a espai natural, però, també, d'ús social; com a espai de salut, de patrimoni i d'esport i com a espai cívic”. Aquesta ha estat la principal conclusió del regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Granollers, Albert Camps, en la seva presentació de la jornada de l'EUROSCAPES que es desenvolupa, des de fa una estona, a La Troca. Camps ha recordat que, ara, a Granollers, “es pot anar per la llera del Congost, de nord a sud, pels dos passejos”, a banda i banda del riu. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient ha afegit que, ”a partir d'ara, cal obrir-hi més vies transversals”.

Albert Camps ha tancat així la seva intervenció, aquest matí, en l'inici de la conferència internacional que, sota el títol "L'aigua als projectes de restauració ambiental", es desenvolupa a Granollers fins a primera hora d'aquesta tarda.

Unes 170 persones, provinents d'arreu de Catalunya, assisteixen a aquesta trobada emmarcada en el projecte EUROSCAPES, sobre medi natural, en el qual participa l'Ajuntament de Granollers, conjuntament amb tretze socis europeus (https://www.granollers.cat/euroscapes).

 

Els millors especialistes

Camps ha fet la presentació d'una conferència internacional que tancarà la Fundación Biodiversidad de Madrid (Ministerio de Medio Ambiente). A més, hi intervenen els millors especialistes en la matèria de Catalunya (representants de l'Agència Catalana de l'Aigua, la Diputació de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya) i s'hi presenten destacades experiències europees en aquest àmbit, com la del municipi alemany de Wetzlar i la de la Universitat de la Sapienza de Roma.

A més dels projectes propers de naturalització i increment de la biodiversitat, com els que s'han portat a terme a Can Cabanyes, al riu Congost i a la conca del Besòs, també se'n presenten de més llunyans, com la recuperació ecològica de planes inundables a una regió muntanyosa d'Alemanya i la gestió del riu Tíber a Itàlia.

En el cas de Granollers, el regidor de Medi Ambient hi ha destacat no només la recuperació fluvial i el foment de la biodiversitat. També, la integració d'aquest entorn i el foment de l'ocupació, l'educació ambiental i la participació col·lectiva que s'hi han aconseguit. En aquest sentit, Albert Camps ha dit que, així, alguns col·lectius “ja s'hi han fet seus diversos espais”.

Entre les principals actuacions municipals dels darrers anys a l'entorn fluvial, el regidor de Medi Ambient ha recordat el segellament de l'antic abocador i la creació de l'aiguamoll de Can Cabanyes, a més de la instal·lació de passeres per als vianants i el condicionament dels passeigs fluvials.