El músic i pedagog granollerí Carles Riera va ser un gran impulsor de projectes d’implicació social (integració, motivació, desenvolupament de les aptituds expressives i artístiques de qualsevol col·lectiu...), projectes amb voluntat de servei a la comunitat i potenciadors d’un ensenyament de qualitat.
L’Ajuntament de Granollers promou el projecte Carles Riera: educació, música i ciutat partint d’una eina fonamental en l’educació: la capacitat vivencial que té la música de connectar les emocions, convertint-les en realitats inherents a la persona i al seu creixement personal i social. Així ho concebia Carles Riera: “Si hi ha alguna cosa que sigui comú a pràcticament tots els congressos de Community Music i Community Art, en general, és l’esplèndida diversitat de possibilitats amb les quals aquestes arts es poden presentar i ser insospitadament útils a la societat”.
Acostar la música a tothom
Un dels objectius del projecte Carles Riera, coordinat per Anna Maria Piera, és estendre la pràctica musical a tothom, a tota la ciutadania, proporcionant les eines necessàries perquè persones de totes les edats i condicions, i amb diferents graus d’interès i dedicació, puguin desenvolupar la seva creativitat.
El Projecte Carles Riera vol fer arribar la música, en totes les seves vessants, a un gran ventall de col·lectius:
- Infants de les escoles bressol
- Escolars de primària
- Estudiants de secundària
- Joves usuaris dels centres cívics
- Gent de la tercera edat
- Alumnes d’infantil i primària del centre Montserrat Montero
- Joves i gent gran del Centre de Salut Mental de Granollers
- Mestres d’escoles bressol i de primària
- Públic en general
Un projecte en col·laboració amb ”la Caixa”
”la Caixa", a través de la seva Obra Social, col·labora amb el projecte Carles Riera amb una aportació econòmica de 100.000 euros. Aquest projecte està subvencionat per ”la Caixa”, amb motiu de la celebració del centenari de la seva arribada a la població. L’entitat commemora aquesta celebració amb diferents iniciatives en els camps educatiu, social i cultural que es duran a terme al llarg del 2012.
L’entitat portarà l’exposició interactiva “Parlem de drogues”, que s’emmarca dins de la col·laboració entre Fundació “la Caixa”, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Granollers. Es pretén sensibilitzar els joves i prevenir-los contra les drogues des d’un punt de vista científic i global; és a dir, oferint recursos d’informació, orientació i formació a les famílies, a la comunitat educativa, als professionals de la salut i als joves. L’objectiu últim és proporcionar tota la informació necessària per prendre decisions responsables.
L’ExpoCaixa “Parlem de Drogues” s’instal·larà a la Plaça de l’Església de Granollers del 30 de març a l’1 de maig de 2012.
Dins de la programació cultural destaca una exposició de fotografies i documents relatius a la inauguració i primers anys de la presència de “la Caixa” a Granollers. Aquesta exposició s’instal·larà a l’oficina principal de Granollers (plaça Maluquer i Salvador) a mitjans de maig i es podrà veure fins a finals d’any.
Entre les iniciatives socials que l’entitat potenciarà a la ciutat estan l’apropament a les noves tecnologies pels nens ingressats a l’Hospital General de Granollers a través de la Ciber@ula, el foment de l’ocupació entre persones en risc d’exclusió social a través del programa Incorpora de l’Obra Social, programa desenvolupat per l’Escola Pia Granollers i en col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental, el desenvolupament del programa CaixaProinfància també portat a terme amb la col·laboració de la citada escola....
Avanç de la programació
Les activitats programades són diverses i volen ser una mostra de l’amplitud del món musical; així es faran tallers, cursos, concerts, audicions, xerrades, trobades, edició de material didàctic per a educadors, etc. Cada activitat està adreçada i pensada per un públic específic:
Infants de les escoles bressol de Granollers
-Cursos / tallers a càrrec de Damaris Gelabert/ TotSona
Escolars de primària de Granollers
-Audició “La Història de Babar” (II Jornades per Connectar Coneixements). Alumnes de 3er i/o 4rt.. de primària. (EMM/Conservatori)
-Taller Música i Llenguatge (“Un llapis de so”). Alumnes de 5è i/o 6è de primària. (EMM/Conservatori).
-Taller instrumental (“Música i contes”). Alumnes de 1er i/o 2n de primària. (EMM/Conservatori).
-Espectacle participatiu “Hansel i Gretel”. Cantaires de primària de diverses escoles de Granollers.(TAG+OCGr+Amics de la Unió+AC).
-Projecte educatiu de centre: Ceip Pereanton.
Escolars de secundària de Granollers
-Taller Música i Matemàtiques (“El so dels nombres”). Alumnes d’ESO. (EMM/Conservatori).
Joves
-Tallers / Cursos de música moderna als diferents centres cívics de la ciutat. (Escola Combo)
Gent de la tercera edat
-Curs trimestral de grup instrumental, adreçat als usuaris dels Casals d’avis de la ciutat. (Art 9).
Alumnes d’infantil i primària del centre Montserrat Montero
-Curs trimestral per dos grups de nens. (EMM/Conservatori)
Joves i gent gran del Centre de Salut Mental de Granollers
-Curs trimestral per dos grups ben definits (joves i gent gran). (Art 9).
Mestres de primària i llars d’infants
-Elaboració d’un Dossier pedagògic pels mestres de música de primària. Cantata “NAMANA” (EMM/Conservatori ).
- Curs de formació per mestres d’escoles bressol. (Damaris Gelabert/TotSona).
Públic en general
-Concert Fi de Curs, el mes de Juny, dels alumnes dels centres d’educació musical implicats en el projecte, a la Plaça Maluquer (tots els centres d’ensenyament musical implicats en el projecte)
-Espectacle “Hansel i Gretel”, al TAG (TAG+OCGr+Amics de la Unió+AC)..
-Concert Homenatge a en Carles Riera ( diversos implicats – EMM).
-Audicions i concerts vinculats a la Trobada de Corals (Amics de la Unió).
-II Jornades per Connectar Coneixements (EMM/Conservatori).
-Espectacles derivats del projecte educatiu del centre de primària Pereanton.
Entitats que participen
Diferents entitats culturals, musicals i educatives de la ciutat, s’han sumat a aquest projecte, tot treballant en equip:
- Escola Municipal de Música/Conservatori Josep M. Ruera
- Societat Coral Amics de la Unió
- Art 9
- Taller de música moderna COMBO
- Escola Pereanton
- Teatre Auditori de Granollers
- Orquestra de Cambra de Granollers
- Tot Sona
Carles Riera i Pujal (Granollers 1956-Barcelona 2009) músic internacional, pedagog i divulgador musical, posada especialment de manifest a l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera d'on va ser professor i director, des de 1984 fins a la seva mort. Durant la seva trajectòria com a director de l'Escola va lluitar perquè el centre pogués expedir títols oficials com a conservatori, fet que es va produir quan es va traslladar de l'edifici de Can Puntas al Teatre Auditori de Granollers. Riera va ser deixeble dels músics Josep M. Ruera i de Juan José Olives i també es va formar a l'estranger en el coneixement dels diferents clarinets històrics, dels quals va ser pioner en la seva introducció a l'Estat. Va estudiar clarinet i també flauta de bec, en aquesta darrera especialitat al mateix temps que cursava la carrera d'arquitectura, que va acabar deixant. Es va dedicar, especialment, a tocar música de cambra, però també orquestral i com a solista, en sales de tot el món des de Nova York, Sidney, Londres, París, Tokio, etc. També donava classes a l'Escola Municipal de Música de la Garriga i en el Conservatori Superior de Música del Liceu. Durant la seva carrera com a músic va enregistrar diferents discos, en el camp dels instruments històrics i també amb grups d'instruments contemporanis. Va ser membre fundador de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, que es dedica a formar els millors estudiants de tot el territori; de l'Stadler Trio, del Trio Salmoè i va impulsar la creació de l'Orquestra de Cambra de Granollers. Carles Riera va donar una gran quantitat de cursos i conferències especialitzades o de divulgació així com va publicar diversos articles a mitjans de comunicació i revistes de pedagogia.