Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, les biblioteques de Granollers i Canovelles han confeccionat una guia de lectura de personatges literaris femenins del segle XX. Són una vuitantena de noms, organitzats alfabèticament, que testimonien la riquesa i la complexitat de l'evolució del rol de la dona al llarg del segle passat. Hi ha personatges de la literatura universal com Constance Chatterley ("L'amant de Lady Chatterley", de David Herbert) o Clarissa Dolloway ("Mrs. Dolloway", de Virginia Woolf); Hanna ("El lector", de Bernhard Schlink) o Lisbeth Salander ("Millennium", de Stieg Larsson); de la literatura catalana, com Laia ("Laia", de Salvador Espriu), Colometa ("La plaça del Diamant", de Mercè Rodoreda), Elisenda Vilabrú ("Les veus del Pamano", de Jaume Cabré) o Valèria ("Petons de diumenge", de Sílvia Soler); i també local, com Anna ("Les cendres del silenci", de Lambert Botey i Berta Ventura).
Cada nom s'acompanya d'una breu explicació sobre el personatge i el seu caràcter. La guia podrà trobar-se aquesta setmana a les biblioteques de Can Pedrals i Roca Umbert (Granollers), i Frederica Montseny (Canovelles), i també es farà arribar a centres educatius i equipaments municipals.
D'altra banda, dijous, 8 de març les biblioteques han organitzat una nova proposta del cicle "Lletres a Escena", una tertúlia i lectura de textos a l'entorn de l'obra "Matèria viva", de l'escriptora manresana Teresa Franquesa. Un monòleg que es representarà al Teatre de Ponent, els dies 9, 10 i 11 de març, adaptat i dirigit per Nicolas Hermansen i interpretat per Marialba Esquius. Tots tres participaran a la tertúlia, que es farà a Can Pedrals a les 7 de la tarda, amb la col·laboració de membres de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats.
"Matèria viva" és un monòleg de moltes veus en una sola actriu. Una alenada de vida xiuxiuejada a cau d’orella de qui la vulgui escoltar. La història d’una dona que poèticament dibuixa a través de la memòria, els dolors i les alegries d’una vida que encara continua. L'autora, Teresa Franquesa, és doctora en ciències biològiques i s’ha dedicat a l’ordenació del territori, a la gestió del medi ambient i a l’educació ambiental. Aquesta és la seva primera obra literària, premi Recull de Narrativa Joaquim Ruyra 2008.