Granollers amplia el patrimoni memorial

Durant el cap de setmana, teatre dins del refugi amb "Subterrànies. Sobreviure entre bombes"

28 de Maig 2013
+

Jornades de portes obertes als refugis i una representació teatral al refugi de la plaça Maluquer i Salvador, propostes per visitar el patromoni memorial de la ciutat.       

Enguany s’incorpora un nou espai de memòria: el refugi de l’Ajuntament, que s’ha reformat per fer-lo més accessible i es podrà visitar en les jornades de portes obertes el 29 i 30 de maig de 18 a 20 hores. 

Tal i com ja s’ha anat fent en els darrers anys, enguany també es podrà visitar el refugi de la plaça Maluquer i Salvador en les jornades de portes obertes dels dies 29, 30 de 18 a 20 h i divendres 31 de maig, de 17 a 20 h. A més, també hi haurà la possibilitat de participar en una visita guiada al refugi de l’aeròdrom militar de Montornès-Montmeló, que es farà diumenge 9 de maig al matí. 

Durant els dies de portes obertes, es podrà veure l’exposició “Un refugi de refugis”, un recorregut pels refugis antiaeris de la Guerra Civil a Granollers, a la plaça de Maluquer i Salvador, al costat de l’entrada del refugi.

El refugi de la plaça Maluquer i Salvador acull tres representacions de l’obra “Subterrànies. Sobreviure entre bombes” el dissabte 1 i el diumenge 2 de juny

Aquesta proposta historicoartística combina la visita guiada a l'exposició “Catalunya bombardejada. Bombardeigs a ciutats i pobles catalans (1936-1939)” i la visita teatralitzada al refugi de la plaça Maluquer i Salvador. L’obra és una creació de les actrius Montse Alcoverro, Itziar Castro i Carme Poll i de la historiadora Mamen Conte.

El projecte explica l’experiència de la guerra i la vida a la reraguarda, la construcció de refugis i l’organització de la ciutadania per fer front a les necessitats que anaven sorgint fruit de la guerra, fent èmfasi especial en el paper que tingueren les dones. El text s’inspira en testimonis reals, en una barreja de ficció i realitat que ens acosta a la vida quotidiana en temps de guerra. La representació es completa amb interpretacions musicals, vídeos i la visita guiada a l’exposició “Catalunya bombardejada”.

La visita començarà a Can Jonch, on es farà l’explicació del context, i després els participants es traslladaran al refugi, que visitaran de la mà de les dones que explicaran com viuen la guerra i els bombardejos. Es faran tres representacions, el dissabte 1 de juny a les 7 i a 2/4 de 10 del vespre i el diumenge 2 de juny a les 12 del migdia. Les entrades es poden comprar a les taquilles del Teatre Auditori al preu de 10€. Les places són limitades i no es recomana a menors de 14 anys.

Les autores del projecte el defineixen d’aquesta manera: “La proposta vol parlar de la part més vital de l’experiència, de les sensacions que evocava estar a un refugi antiaeri durant els bombardeigs que es van patir a Catalunya durant la guerra civil espanyola, però allunyant-se del drama que això suposa i així explicar els fets amb un llenguatge positiu, potenciant aspectes com el treball col·lectiu, la resistència, l’optimisme i la lluita per la vida i la supervivència que van portar a terme els ciutadans i ciutadanes de la primera població bombardejada sistemàticament i indiscriminada d’Europa, pionera d’un nou sistema de guerra total que posava la reraguarda en alerta i a la població indefensa davant l’amenaça i el perill desconegut fins aleshores dels bombardeigs aeris.

Les dones que van ser part activa durant aquest període, eren dones molt joves, agents de canvi social, convençudes de la seva força i capacitat. Les dones van ser capaces de donar una resposta col·lectiva a les necessitats de la guerra, de les seves pròpies i les de les seves famílies. Van haver-hi organitzacions de dones de procedència plural, de les fàbriques, del camp… Van elaborar un programa contra la situació de guerra, enfront de la lluita antifeixista, però també d’assistència social, millora de la cultura i de l’educació. Les dones s’organitzen i treballen i el seu paper és fonamental. I és vital per comprendre aquesta etapa.”