Ara fa un any començava a funcionar Can Muntanyola. Centre de Serveis a les Empreses, un equipament que acull serveis i activitats dirigides al foment de l'economia de la comarca i que proporciona tot tipus de serveis a l’empresa i als emprenedors del municipi. L’antiga masia és també la seu de la delegació al Vallès Oriental de la Cambra de Comerç, la qual posa a l’abast de les empreses de la comarca, tots els seus serveis així com la Oficina de Gestió Empresarial (OGE) de la Generalitat.
Durant aquest període, la Cambra ha impulsat 38 accions formatives i jornades. També destaca la celebració de les Trobades Cambra que tindran continuïtat en el futur.
En total, 2.198 persones s’han beneficiat dels cursos, les jornades i les sessions al Centre de Serveis de Can Muntanyola, amb una valoració global de les activitats de 8,8 sobre 10. Aquest és un equipament que genera serveis per tirar endavant el sector productiu de la comarca i que ajuda a la reactivació econòmica. En aquest sentit, s’han fet 42 sessions informatives per a persones emprenedores.
560 emprenedors atesos i 42 empreses creades
El servei d’emprenedoria de Can Muntanyola ha ofert sessions informatives, assessorament individual i acompanyament a la creació d’empreses. Els indicadors d’aquest servei són:
· 560 persones emprenedores ateses
· 81 plans d'empresa iniciats
· 61 plans d'empresa acabats
· 42 empreses creades
S’han ofert gratuïtament, en un any, 140 cursos, jornades i conferències. La formació s’ha adreçat a diferents tipus d'empreses: autònoms, microempreses, pimes, comerciants; de temàtica molt diversa: màrqueting, innovació, TIC, finances, entre d’altres, amb bons resultats d’assistència.
Nous projectes impulsats a Can Muntanyola
Aquest primer any en funcionament ja ha donat els primers resultats. L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha assenyalat en el decurs de la roda de premsa de balanç de l’any de funcionament de Can Muntanyola que “vivim temps difícils que són temps de suma”. “Cal compartir recursos i en aquest any a Can Muntanyola, hem vist que la suma era positiva”. Mayoral aposta per l’acompanyament a les empreses i la incorporació de joves al món empresarial. Ha valorat positivament el caràcter emprenedor de les empreses de la ciutat destacant que el 22% són de caire industrial. “Can Muntanyola ha de ser un espai per regenerar la indústria, al servei de la competitivitat i la innovació”. Per la seva part, Rosa Maria Lleal, delegada de la Cambra al Vallès Oriental valora positivament aquest primer any de col·laboració público-privada a Can Muntanyola. Per a ella, “la Cambra ha guanyat en prestigi gràcies a Can Muntanyola i l’acompanyament de l’Ajuntament i Granollers Mercat”. El repte ara és “apropar encara més la Cambra a les empreses i potenciar el rol de la Cambra a la comarca”.
Allotjament de projectes
Actualment estan allotjades a Can Muntanyola onze persones emprenedores que són responsables de 6 projectes empresarials: dues empreses de serveis TIC i aplicacions informàtiques, una de solucions energètiques amb biomassa; un agent d'assegurances; una de consultoria i una de disseny i fabricació de vehicles de venda ambulant.
El model d'allotjament està dedicat de manera preferent a facilitar les fases inicials dels projectes empresarials de les persones emprenedores. La durada de l'allotjament és de 12 mesos, prorrogable de mutu acord en 6 mesos més.
Granollers 6x6
Durant aquest mesos s’ha desenvolupat el projecte, que ara està en marxa la segona edició, per a una selecció d’11 projectes. Uns projectes que disposen, de manera gratuïta o bonificada, de serveis de les empreses promotores. Es tracta d’una xarxa de suport a l’emprenedoria, durant 6 mesos, gràcies a una innovadora iniciativa privada que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament.
També cal mencionar el projecte Xarxa de Mentors Socials, que compta amb la col·laboració de la Fundació Universitària Martí l’Humà i que consisteix en posar en contacte una persona emprenedora, que inicia una activitat empresarial, amb una persona que està consolidada en el món empresarial i que per tant li pot fer de guia. Un projecte que suma l’experiència amb l’aprenentatge i que té un objectiu: fer front a la crisi econòmica, buscant fórmules que permetin oferir recursos. Durant el curs 2012-2013 nou mentors s'ha aparellat amb onze emprenedors o emprenedores.
Municipi Cooperatiu
Granollers ha estat el primer municipi català en signar un conveni amb la Federació de Cooperatives de Catalunya per impulsar el programa de Municipis Cooperatius. Aquest programa ha permès donar un nou impuls a la formació adreçada a les cooperatives, així com en accions de sensibilització envers aquesta forma de fer empresa.
Reempresa
El mes de gener 2013 es va posar en marxa, en conveni amb la patronal CECOT i la Diputació de Barcelona, el servei Reempresa, el procés que vincula els empresaris i les empresàries que volen cedir la propietat de les seves empreses amb les persones emprenedores que la volen adquirir.
El resultat fins a la data d'avui és el següent:
· 54 usuaris
· 26 projectes per cedir
· 28 projectes per reemprenedors
Fòrum de col·laboració publicoprivada
Contribuir a la reflexió, a la difusió i a la recerca de les fórmules innovadores de col·laboració entre el sector públic i el sector privat per desenvolupar les polítiques públiques, complementant les altres iniciatives acadèmiques des de la perspectiva del desenvolupament econòmic local. Aquest és l’objectiu del Fòrum Col·laboració PublicoPrivada (CPP) de Granollers. Aquesta iniciativa impulsada amb la Cambra de Comerç consisteix en programar regularment seminaris i jornades, amb la vocació de generar coneixement i ser referent en aquesta matèria. S’han fet dues sessions, i la tercera està programada pel proper 25 d'octubre i es centrarà en l'àmbit del turisme.