L'Espai Administrum, de 350 m2 que ofereixen serveis adreçats a les comunitats de veïns, és la novetat més destacada quant a presència de sectors en la 64a. edició de la Fira de l'Ascensió, que es farà del 29 de maig a l'1 de juny, al Parc Firal de Granollers. Empreses de neteja, extintors, reparació de façanes, ascensors, piscines, jardineria etc. són els que s'agruparan a l'entorn de l'Espai Administrum, on també s'organitzaran conferències, ponències i tallers. Es tractaran temes com la utilitat dels extintors en les comunitats de propietaris, la certificació energètica i l'estalvi energètic als edificis, la neteja i desinfecció de piscines, la gestió d'una obra de rehabilitació, etc. A més, un monologuista amenitzarà aquest nou sector.
Repetiran presència en la Fira l’agricultura i la ramaderia, l’automoció, la indústria, el turisme, les carpes del Jugar x Jugar, l’Espai Energia, que acosta al públic les energies renovables amb una desena d'empreses, i la Mostra Gastronòmica, que aquest any arriba a la desena edició amb una oferta de 24 plats diferents per degustar que cuinaran nou restaurants de Granollers i comarca. Igualment hi haurà presència del sector de l'alimentació, amb un col·lectiu de vint artesans i una àmplia varietat de productes de qualitat: embotits, formatges, coques i pa, anxoves, vins i oli, dolços i espècies aromàtiques...En l'espai agrari i dins de l'estand de l'Hort de Palou hi haurà una mostra de Productes de Palou, amb l'objectiu de difondre la marca d'aquests productes de qualitat i proximitat.
En l’apartat de turisme ens presenten les seves propostes dues noves destinacions: la serra del Montsec i la Diputació de Teruel. La serra del Montsec, en el Prepirineu català, entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, ha estat reconeguda des de fa molts anys com un indret d'excepcionals condicions per a l'observació astronòmica mentre que Turismo de Teruel oferirà informació de tota la província i promourà degustacions de pernil, formatge, xocolata de safrà, etc.
L’automoció tornarà a ser present en l’Ascensió amb més de 2.500 m2 i 80 vehicles exposats, amb una àmplia representació de vehicles nous, dels principals concessionaris de la ciutat, i amb la col·laboració de la UEI Cerclem. La Fira tornarà a acollir estands del sector de les energies renovables. D’aquesta manera s’intenta donar resposta a la necessitat d’estalvi energètic per part de les famílies, davant els augments constants de l’electricitat i els combustibles.
Es preveu que la Fira compti amb uns 160 expositors en un total de 30.000 m2 de superfície. Com sempre al voltant dels estands i les carpes hi haurà activitats com la sisena edició del Torneig de futbol benjamí i jocs diversos per a tota la família. Estand institucional
L'estand institucional tindrà una doble temàtica: d'una banda, la promoció de la ciutat dedicada, en concret, al patrimoni. De l'altra, una exposició d'una vintena de petites i mitjanes empreses exemplars de la ciutat.
Les dues carpes del Jugar x Jugar acolliran campionats de jocs de taula i també estands amb activitats diverses. Aquest any tres autors de jocs visitaran aquesta mostra: el granollerí Toni Serradesanferm, creador del joc Victus, i els italians Francesco Nepitello i Marco Maggi. En aquest marc tindrà lloc el lliurament de premis del setè Concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs, al qual s’hi han presentat 85 candidats (37 de Catalunya, 35 d'Espanya i 16 de diferents països), i la presentació de nous jocs, entre els quals el Mölkky de Finlàndia, un joc de bitlles molt addictiu. Tornarem a tenir presència de l'ONG Ayudar Jugando i el racó dels autors.
Aparcament per a bicicletes dins la Fira
Amb l'objectiu de promoure els desplaçaments a la Fira en bicicleta, aquest any s'instal·larà un aparcament vigilat i gratuït per a una trentena de bicicletes dins del mateix recinte firal. Es tracta d'una iniciativa que promou Granollers Pedala, un projecte cooperatiu que pretén aglutinar els usuaris de la bicicleta de l'àrea de Granollers per promoure la ciclomobilitat en l'àmbit urbà. El desplaçament al Parc Firal és, des de pràcticament qualsevol punt de la ciutat, un recorregut adequat per poder-se fer en bicicleta, per la distància, inferior a 4 km, i perquè té un desnivell aproximat de només l'1,5%.
Bus gratuït a la Fira de l’Ascensió
Com sempre que hi ha Fira, s'ofereix la possibilitat d'arribar fins al Parc Firal gratuïtament en autobús. El servei funcionarà divendres 30, dissabte 31 i diumenge 1 de juny, amb una freqüència de pas de 10 minuts, entre les 5 de la tarda i les 9 del vespre. L'autobús surt de la plaça de la Constitució i fa parades a Instituts, plaça de les Hortes, Primer de Maig i Piscines Municipals, amb final a la rotonda del pg. Fluvial amb el carrer del Camp de les Moreres i tornada. També és possible arribar en autobús amb les línies regulars dels autobusos urbans: la línia 20, amb parada a l'avinguda d'Europa, i la línia 1, amb parada a l'altura de les piscines municipals.
Anna M. Jansana, pregonera
Dilluns 26 de maig, a les 7 de la tarda, la Sala Francesc Tarafa, acollirà el tradicional pregó de l'Ascensió que aquest any pronunciarà la granollerina Anna M. Jansana i Duran, des de fa vint-i-quatre anys directora del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, des d'on coordina les oficines de català d'onze municipis de la comarca i un servei comarcal. L'acte es clourà amb un petit refrigeri que serviran alumnes del curs de cuina i serveis de restaurant i bar. Es tracta de joves que aprenen un ofici alhora que tenen la possibilitat de graduar-se per poder accedir a cicles formatius de grau mitjà.
Una vintena d'entitats participen en la programació cultural
La programació cultural de la Fira i Festes de l’Ascensió, entre els dies 23 de maig i 7 de juny, inclou una trentena d’activitats diverses i per a totes les edats. Una de les novetats és la recuperació de la fira del dibuix, que organitza durant tot el dia a la Porxada l'associació cultural Trementina (24 de maig).
En la programació tenen un pes important les activitats de les entitats d’arrel tradicional: els Xics de Granollers faran assajos especials, tallers i seran els amfitrions de la trobada castellera (1 de juny), en què actuaran al costat dels Sagals d'Osona i els Castellers de la Sagrada Família; l’Esbart Dansaire organitza una trobada de colles d’esbarts veteranes (24 de maig); els Amics dels Gegants faran una cercavila (1 de juny); l’entitat del Drac de Granollers organitzen una nova edició, la 23a, de la Mostra de Bestiari de Foc (7 de juny); i els Diables faran un correfoc (7 de juny).
Una de les activitats més esperades i tradicionals, Fem un llibre, que organitzen Casal del Mestre i Llibreria La Gralla amb la col·laboració de l'INS Celestí Bellera, omplirà la Porxada de petits escriptors i de joves il·lustradors el matí del divendres de l’Ascensió (30 de maig), el mateix dia que l’Orquestra Meravella farà triplet amb sardanes, concert i ball a la Porxada.
El dissabte 31 de maig, el dia començarà amb swingde la mà de l'entitat Bigpotters i seguirà amb la cloenda dels tallers de La Cultural, taller de música tradicional, amb una cercavila i un concert vermut de gralles en què s'estrenarà la peça La Passada de l'Ascensió que ha compost el músic Enric Montsant.
La tarda de dissabte és el moment de la Passada, que enguany porta per títol “Sons sacres, sons profans” i convida formacions musicals del País Valencià, Galícia, Aragó i Catalunya (Camp de Tarragona i Mataró). Des de la plaça de la Corona, carretera amunt i fins a la Porxada, desfilaran uns 200 músics de grups que podem veure acompanyant les autoritats als oficis, els grups de festers, les cercaviles i les actuacions de plaça dels balls populars, però, també, la imatgeria religiosa de les processons de Setmana Santa i de les festes patronals. Gaudirem del so tradicional dels ministrers, del so popular de les bandes de les societats musicals del País Valencià, del so marcial de les bandes de cornetes i tambors, del so alegre de les xarangues navarreses, del so singular de les gaites gallegues i del so contundent dels tambors de Setmana Santa al Baix Aragó. Les formacions convidades oferiran un petit concert, com ja és tradicional després de la passada, a la Porxada.
El dissabte 31 de maig el programa presenta una altra de les novetats destacades d'enguany: les barraques de l'Ascensió, un seguit de paradetes que les entitats instal·laran al parc del Congost i en què es podrà gaudir, a partir de les 4 de la tarda, de tallers infantils, espectacles, ball, xerrades... Al vespre, hi haurà sopar ecològic popular i a partir de les 11 de la nit, concert amb Raska, Ebri Night i DJ Sitjes.
I el diumenge 1 de juny, a la tarda, és el torn d'una altra activitat tradicional de l'Ascensió: el concert d'havaneres, enguany, amb el grup Mar Endins, que oferirà una cantada amb cremat de rom inclòs, a la plaça de la Porxada.
Entitats participants en la programació
Les entitats, agrupacions i establiments que enguany participen en la programació de les festes de l'Ascensió són: Diables, Drac, Companyia Milnotes, Bigpotters Swing, Lindyfrogs, el Colom, Gegants, Arran, Esquerda , CUP, Casal del Mestre, Llibreria La Gralla, INS Celestí Bellera, Jovent Ignorat, Blancs, Blaus, Xics, Esbart Dansaire, Assoc. cultural Trementina i La Cultural, taller de música tradicional.
Propostes de música i teatre: Bridges Trio, musical Els pirates, teatre amb Jocs de boca i òpera amb el Gran Teatre del Liceu
Pel que fa l’oferta escènica, el grup Bridges Trio (Alfons Bertran, Guillem Callejón, Dimas Corbera i David Soler) & Chris Cheek presenten el seu nou disc South Lamar Boulevard (29 de maig, Teatre Auditori); la companyia Milnotes reposa el musical Els piratesen dues funcions (30 i 31 de maig, TAG). Amb direcció escènica de Joan Garrido i musical de Daniel Pérez, Els pirates és una opereta estrenada fa cinc anys que compta amb més de trenta actors i cantants acompanyats d'una orquestra en directe. Al Teatre de Ponent es presenta l'obra Jocs de boca, de la cia. Leonis (31 de maig i 1 de juny), amb direcció de Laura López i Núria Cuyàs. El programa reserva un espai, també, per a l'òpera, amb el concert L'Òpera des del cor(1 de juny, TAG), un recorregut pels grans fragments operístics amb el Cor del Gran Teatre del Liceu i peces de compositors com Gaetano Donizetti, Vicenzo Bellini, Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Amadeu Vives o Francesc Pujol.