Editorial Alpina i Museu de Granollers presenten el segon volum de la col·lecció infantil "El Barret de les Històries"

El conte, escrit per Carme Clusellas i il·lustrat per Montse Bosch, es titula "La finestra d'en Ginebreda"

30 de Març 2011
+

Dissabte que ve, 2 d'abril, a dos quarts de 7 de la tarda, davant del Museu de Granollers, es presentarà el segon volum de la col·lecció de contes infantils "El Barret de les Històries", publicat per l'Editorial Alpina i impulsat pel Museu. Amb text de Carme Clusellas, directora d'aquesta institució, i il·lustracions de Montse Bosch, el conte parteix d'un element patrimonial, en aquest cas, la finestra d'en Ginebreda, perquè els més petits s'acostin a la història d'una manera divertida. Coincidint amb la presentació, la narradora Maria Manau explicarà el conte en dues sessions, a dos quarts de 7 i a dos quarts de 8 de la tarda.

Després de la publicació, fa un any, de "La Pedra de l'Encant", el conte que ara es presenta, "La finestra d'en Ginebreda", parla de la història de l'antiga adoberia del centre de Granollers i de l'ofici d'adober, i de com en Marc, el petit protagonista, amb esforç i decisió, es va convertint en el millor sabater de la ciutat. El títol ve donat per la finestra del segle XVI que es trobava emplaçada en una de les antigues cases properes a la plaça Guillamet i que ara s'exposa a l'espai museïtzat de L'Adoberia.

 "La finestra d'en Ginebreda", un conte basat en la història

 Les restes arqueològiques de l'adoberia d'en Ginebreda són les úniques d'aquest tipus que es conserven a Granollers; des de fa més d'un any formen part del conjunt arqueològic del centre d'interpretació històrica del Granollers medieval, integrat a la Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya.

 El conte serveix de pretext per explicar què era una adoberia, quins processos seguia la pell per convertir-se en cuir i quins oficis generava. Com la resta d'històries incloses al cicle El Barret de les Històries, que un cop al mes s'expliquen davant del Museu, parteix d'elements històrics reals i n'incorpora de fantàstics per explicar un conte que resulti interessant per a tota la família.

El conte l'ha editat Alpina, que des de l'any passat ha encetat una línia de publicacions infantils ambientades a Granollers, amb l'objectiu d'acostar-ne la història i el patrimoni d'una manera entretinguda i alhora amb rigor científic. Aquesta voluntat s'exemplifica amb una fitxa final de descripció de l'element patrimonial central, en aquest cas, la finestra, així com un petit glossari per explicar als lectors el significat d'algunes de les paraules emprades.

 "El Barret de les Històries", contes basats en el patrimoni i l'art

"El barret de les històries" va néixer com a proposta d'activitat infantil per a la descoberta dels objectes de la col·lecció del Museu de Granollers i d'elements patrimonials de la ciutat, entesos com a fragments de la història de Granollers.

L'activitat va iniciar-se la tardor de 2009 i ha experimentat una assistència de públic creixent. Té lloc, si el temps ho permet, cada primer dissabte de mes al carrer, davant del Museu, a dos quarts de set de la tarda. Un cop acabada la narració es visita l’objecte o element patrimonial, per fomentar així la descoberta dels objectes artístics i del patrimoni entre els més petits i també els grans.

 Fins ara, s'han explicat tretze contes imaginats, entre els quals destaquen "Un nom a la façana", basat en la Casa Clapés i l'arquitecte Raspall; "L' escut dels Masferrer", sobre la finestra amb escut del Casal dels Masferrer de la Porxada, "La torre de l'Elisenda", una història al voltant de la torre rodona de la plaça de Can Sínia o "El gerro de l'Antoni Cumella".