Aquest divendres dia 18 de desembre, a les vuit del vespre i a la Sala Francesc Tarafa (c. Corró, 47) tindrà lloc el lliurament de les Medalles de la Ciutat 2015 que han recaigut en el doctor Francesc Jané i Carrencà i en l'empresa Ceràmica Cumella. L'acte, en què es repassarà les trajectòries dels premiats, tindrà acompanyament musical i estarà obert a la ciutadania.
Francesc Jané i Carrencà ha dedicat la seva vida professional a la docència, a la medicina i, en particular, a l’estudi dels medicaments, destacant la publicació de més de 250 treballs científics. Doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona i especialista en Farmacologia Clínica, va ser catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la UAB i director del Servei de Farmacologia Clínica de l’Hospital de Sant Pau (1979-2009). També ha ocupat càrrecs de responsabilitat en molts organismes reguladors nacionals i internacionals.
Destaca la seva participació en la creació, l’any 1981, del Centre d’Investigació de Medicaments, que va ser el primer de l’Estat espanyol a fer assajos clínics de medicaments en persones, i en la Constitució del Comitè d’Assaigs Clínics (Comitè d’Ètica d’Investigació Clínica), també pioner.
El seu coneixement li ha permès seguir exercint com a catedràtic emèrit de la UAB, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, acadèmic numerari emèrit de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i membre del Comitè Científic de la Fundació Ferrer per a la Investigació que convoca el Premi Severo Ochoa d'Investigació Biomèdica.
Des de fa uns anys, col·labora amb l'Hospital General de Granollers formant part d'un grup que aporta les seves reflexions sobre el seu Pla estratègic.
Entre el anys 1957 i 1963 va ser jugador del Club Bàsquet Granollers, entitat a la qual segueixen vinculats dos dels seus fills.
Ceràmica Cumella és una empresa que ha sabut progressar en els seus 135 anys d’història, des de l’inicial obrador de terrissa, passant per la ceràmica destinada a la construcció, la ceràmica esmaltada que Antoni Cumella va fer evolucionar cap a l’escultura, reconeguda mundialment, i la participació en projectes arquitectònics de nova concepció, una de les seves línies actuals de producció. Antoni Cumella i Serret és la persona clau en aquest recorregut, ja que a ell se li deu la renovació del llenguatge volumètric de la ceràmica, a la qual va imprimir una mirada contemporània, fent que deixés de ser un objecte d'ús decoratiu per entrar de ple en l'àmbit de l'escultura.
Cumella va col·laborar també amb diversos arquitectes, un camí que va seguir i potenciar el seu fill Toni Cumella i Vendrell, fet que li va valer la concessió del "Premio Nacional de Artesanía 2009" atorgat per la Fundación Española para la Innovación de la Artesanía (Fundesarte). La participació de Ceràmica Cumella s’expressa en actuacions com la de l'Hospital de Sant Pau, el Parc Güell, el Palau de la Música, el Mercat de Santa Caterina a Barcelona; els pavellons espanyols de l’Expo 2005 a Aichi (Japó) i de 2008 a Saragossa; l’Oceanari de Lisboa el 2010; edifici residencial a Taipei el 2013; Cleland House a Londres i actualment el Centro Botín a Santander.