Al llarg d’aquesta setmana, la nostra ciutat acull la seu itinerant de Manifesta 15, la biennal europea d’art contemporani. L’Arxiu Municipal hi ha participat, en la sessió «Arxius en construcció», que va tenir lloc a la pl. de l’Església dimecres, amb la periodista, comissària i investigadora nascuda a Moçambic i establerta a Barcelona Tania Safura; Laura Casanovas, responsable de l’Arxiu Municipal de Granollers i Moussou Syla, activista i membre de la comunitat senegalesa a Granollers.
El diàleg va girar a l’entorn de les eines i mecanismes que té l’Arxiu a l’hora de preservar la memòria històrica de les persones i comunitats arribades d’altres països i que s’han establert a la nostra ciutat. Tania Safura treballa per fer visible la memòria africana i afrodescendent; part de la seva recerca està recollida a l’exposició “Arxius negres”, que fins al 24 de novembre es pot visitar a Barcelona, a l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili.
Emmarcat també a Manifesta, aquest cap de setmana 12 i 13 d’octubre, de 10 a 1 del migdia, es podrà visitar al vestíbul de l’Ajuntament (Porxada, 6) l’exposició “Manifestacions artístiques als anys setanta”, una mostra de l’esclat creatiu que va viure Granollers aquells anys.
D’altra banda, l’Arxiu també pren part al festival Panoràmicque ha començat aquest dijous i que s’allargarà fins al 29 de desembre, sota el títol «Extrems. Temps de polarització». En aquest cas, l’artista multisciplinària i coreògrafa Marta Ros, en la secció Panoràmic File, ha fet un exercici coreogràfic a partir de deu fotografies grupals de l’Arxiu Municipal, d’entre les quals ha escollit persones concretes per crear un moviment sorgit de la seva expressió corporal. Neix així una coreografia en què han participat alumnes de l’escola de teatre Arsènic. La instal·lació artística, comissariada per Mercè Alsina, es pot veure als carrers de Roca Umbert fins al 24 de novembre, dia en què es farà la performance.