Els defensors dels drets humans Millaray Collio i Kelvin Enamorado comparteixen la seva experiència a Granollers

Han participat en la 15a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que també ha dut a la ciutat a Zainab Fasiki

09 de Octubre 2024
+
Trobada d’alumnat de PFI (Programes de Formació i Inserció) amb Millaray Collio (MC Millaray), rapera i activista política maputxe xilena

Aquest dimecres al matí una cinquantena d’alumnes de PFI (Programes de Formació i Inserció) s’han trobat al Centre Vallès amb Millaray Collio (MC Millaray), rapera i activista política maputxe xilena. Millaray és una jove líder per a la independència del poble maputxe i utilitza la seva música per destacar la lluita del seu poble indígena per l'autogovern.

La rapera de 18 anys ha compartit amb l’alumnat la seva experiència. Així, ha explicat que va néixer en un entorn marginal i «per a mi la música va ser un alliberament». Als 7 anys va fer el seu primer disc i alça la seva veu per defensar la llengua, el poble i el territori mapuche, i denunciar la persecució policial i política. De fet, ha rebut amenaces de la ultradreta, però continua treballant per «conscienciar de la importància de la defensa dels territoris» a través de la música, «un missatge que pot transcendir en el temps».

La música com a lluita contra les desigualtats

Aquest dimarts a la tarda, a la Nau B1, s’ha fet una trobada de projectes musicals transformadors i de lluita contra les desigualtats amb la participació del defensor dels drets humans i artista hondureny Kelvin Enamorado. L’acte, organitzat per Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i Roca Umbert. Fàbrica de les Arts, ha reunit una cinquantena de professionals culturals, educatius i comunitaris que empren la música com eina de transformació social.

Kelvin Enamorado és gestor cultural i artista multidisciplinari, músic, raper, grafiter i ballarí de Hip-hop. És coordinador de projectes i membre fundadors de Warriors Zulu Nation Honduras, una organització d'empoderament pels infants i joves per mitjà de les arts del Hip Hop, fundada i dirigida pels mateixos joves. Aquests impulsen projectes per fer front a la violència en entorns de vulnerabilitat per transformar socialment els seus contextos. Warriors Zulu Nation neix a Hondures el 2011, amb l'objectiu de crear un espai segur perquè els joves d'Hondures expressin el seu talent artístic i rebutgin la cultura de les bandes. L'organització ha impactat 1.576 joves a través de programes i esdeveniments culturals.

15a edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans a Granollers

Del 30 de setembre al 9 d’octubre, diversos defensors i defensores dels drets humans han visitat municipis catalans en la gira de tardor del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Els defensors i defensores dels drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional.

L’Ajuntament de Granollers, a través de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, participa en aquest projecte des del 2014 i, en aquesta XV edició, a més de Millaray Collio i Kelvin Enamorado, ha rebut la visita de Zainab Fasiki, una dibuixant i il·lustradora feminista marroquina, que el dimecres 2 d’octubre, a la sala petita del Teatre Auditori de Granollers, eva compartir la seva experiència amb alumnat de 1r de Batxillerat d'Humanitats i Ciències Socials de de l’Escola Municipal de Treball, Celestí Bellera i Educem.

A més, des d’aquest dilluns i fins al 16 de desembre, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, acull l'exposició «Conec el patiment que no conec: dues imatges del conflicte de Gaza», de l'artista Glòria Giménez. El projecte, iniciat el 2019 sota el títol TRANSLITERALITAT, reinterpreta imatges mediàtiques convertint-les en dibuixos i gravats que transcendeixen la seva naturalesa efímera. En aquesta ocasió, Giménez presenta dues obres basades en esdeveniments recents a Gaza: l'atac de Hamàs al festival de Reim i la destrucció a la ciutat de Gaza. La mostra convida a reflexionar sobre la tragèdia i la necessitat de pau.

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi amb la participació de 30 ajuntaments, entre ells l’Ajuntament de Granollers, i 8 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. Aquest és un projecte que té per objectiu promoure el coneixement i la defensa dels drets humans per mitjà del testimoni de les persones defensores dels drets humans provinents d'arreu del món. Per això, el projecte se centra a visibilitzar i acompanyar la tasca que fan, així com denunciar la persecució que pateixen a través del coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans.

Més informació a https://ciutatsdretshumans.cat