L’Espai Mataró Connecta de la capital del Maresme ha acollit aquest divendres la reunió del Comitè Executiu de l’Arc Metropolità de Barcelona, centrada en definir una estratègia que permeti millorar la seguretat i el civisme a les ciutats que formen part de l’Arc.
En el marc d’aquesta trobada, els alcaldes i alcaldesses han aprovat la resolució “L’aposta de l’Arc Metropolità per unes ciutats segures i cíviques”. Mitjançant aquest text, els alcaldes i alcaldesses han traçat una estratègia conjunta en matèria de seguretat i volen mostrar la seva voluntat d’actuar davant dels problemes que generen sensació d’inseguretat entre la ciutadania, com són l’increment de la multireincidència dels petits delictes, l’incivisme i les ocupacions conflictives.
Per una banda, es reclamen canvis al Codi Penal per acabar amb la multireincidència delictiva i les ocupacions. Els alcaldes i alcaldesses consideren que calen modificacions legals que comportin el compliment de les penes imposades i, d’aquesta manera, dissuadir la petita delinqüència i acabar amb la sensació d’impunitat que generen la multireincidència i les ocupacions.
Per altra banda, els municipis de l’Arc també demanen al Departament d’Interior la renovació dels convenis de col·laboració entre les policies locals i el Cos de Mossos d’Esquadra. Aquests convenis es van formular fa 20 anys i no s’han actualitzat, i els alcaldes i alcaldesses consideren que s’han de revisar per millorar l’efectivitat i eficàcia de la tasca policial. Aquesta actualització també permetria reforçar els òrgans de coordinació, col·laboració i cooperació entre les administracions i els respectius cossos de policia. En aquest sentit, els municipis de l’Arc prenen el compromís per refermar les seves polítiques de col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra com a principal via de resolució de conflictes.
Segons ha destacat la presidenta de l’Arc i alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez Martínez, la resolució aprovada aquest matí a Mataró “ha servit per establir la nostra estratègia per a la millora de la seguretat integral dels nostres municipis”. En definitiva, segons ha detallat Martínez, “la millora passa per reclamar la dotació de més eines per a les policies locals, millorar la coordinació i col·laboració dels cossos policials del sistema de seguretat pública de Catalunya, modificar l’ordenament jurídic i posar a disposició de la ciutadania d’eines més eficaces per contactar amb la policia”. Tot plegat, ha conclòs, “per millorar la sensació de seguretat dels ciutadans i ciutadanes dels nostres municipis”.