Aquesta edició de la Festa Major de Blancs i Blaus s’ajusta la programació per preservar el model de la festa, així s’adopten mesures per tal de garantir la convivència veïnal i millorar la seguretat, la sostenibilitat i l'accessibilitat. Així doncs, dijous, divendres i dissabte de Festa Major els actes acabaran una hora abans, a les 4 de la matinada, i la resta de dies la festa acabarà a les 3. A més, es reubicaran al mateix centre de la ciutat, alguns dels actes més multitudinaris que fins ara es duien a terme a la plaça de la Porxada per millorar en seguretat i accessibilitat i es continuaran instal·lant limitadors de so per tal de reduir l’impacte sonor. Fa uns dies s’han iniciat els tràmits per declarar la Festa Major de Granollers com a Bé Cultural d’interès local (BCIL), que són els béns integrats del patrimoni cultural català que, tot i la seva importància, no compleixen les condicions pròpies dels béns culturals d’interès nacional. La declaració de BCIL es fa mitjançant el Ple municipal i suposa un primer grau de protecció patrimonial. Ser declarat BCIL pot proporcionar diversos avantatges, com ara la protecció legal per ajudar a preservar-lo, finançament per a la seva conservació, i prestigi i reconeixement del bé cultural.
D’altra banda, i també amb l’objectiu de posar encara més en valor la Festa Major de Granollers, s’encarregarà un estudi sobre el seu impacte socioeconòmic. Es vol comprendre i avaluar de la manera més àmplia i completa possible les repercussions de la Festa, així com la seva contribució a la transformació de les persones i les societats. També saber quins són els seus efectes en la qualitat de vida de les persones, en la seva creativitat, en la capacitat d’innovació, en la salut, la cohesió social, la identitat cultural, el reconeixement a l’exterior, la transformació urbanística, el medi ambient i la sostenibilitat, etc. Per dur-ho a terme, la Diputació de Barcelona ha construït una metodologia concreta i aplicable que permet mesurar els impactes d’esdeveniments culturals en diverses dimensions (cultural, social, econòmica, mediambiental i sobre la salut que és la que s’utilitzarà en aquest estudi, amb l’objectiu de tenir-lo encarregat abans de finalitzar l’any.
Altres festes on s’ha utilitzat aquesta metodologia per realitzar l’estudi són els Carnavals de Torelló i de Vilanova i la Geltrú, el festival Revela’t de Vilassar de Dalt o Les Santes de Mataró.
Un programa amb més de 250 actes, consultable a l'APP Blancs i Blaus Granollers
La programació de la festa reuneix més de 250 actes per a tots els públics, un any més hi ha propostes per a tothom i amb el segell de les colles de Blancs i Blaus que fan única la festa.
Després de l’èxit de descàrregues de l’any passat, l’App FM Blancs i Blaus Granollers torna a estar en funcionament i només cal actualitzar-la. Hi trobem la programació, un marcador actualitzat de proves de competició i també un mapa amb els serveis de la festa. A més, servirà per avisar de les novetats de darrera hora o de possibles canvis en actes per causes climatològiques o organitzatives. Serà la manera més ràpida i àgil d’estar al cas de tot el que passa durant la festa, i és de descàrrega gratuïta per a telèfons Android i Apple.
L’app neix amb la voluntat d’esdevenir un canal de comunicació directe amb la ciutadania durant els 9 dies de festa, àgil, ràpid i sostenible.
Relat fotogràfic
L’any passat va néixer la iniciativa del relat fotogràfic de la festa, que aquest any també continua i anirà a càrrec del fotògraf Joel Mesas. Cada dia de Festa Major es publicarà a la web municipal i a les xarxes socials de blancsiblaus una galeria de deu fotos amb la intenció d’oferir un nou punt de vista, original i sorprenent. Així, al final de la festa tindrem gairebé un centenar d’imatges que confegiran un nou relat visual del que passa a les places i carrers de la ciutat i de com es veu la festa des de dins.
Relat de Festa Major a càrrec de Laura Grau
La Laura Grau, comunicadora i creadora de contingut, és l’encarregada d’escriure el Relat de la Festa Major 2024.
Va començar fent vídeos al seu perfil d’Instagram i va acabar treballant a la ràdio, primer al ‘Matina, Codina!’ de RAC105 i després al ‘Que no surti d’aquí’ de Catalunya Ràdio. Ha col·laborat en altres mitjans com RAC1 o TV3 i té un pòdcast amb la seva mare, ‘Grau x Grau’.
Podreu trobar el relat de la festa els dies 24, 27, 29 i 30 d’agost i el 2 de setembre al web de blancsiblaus.cat i imprès en paper al vestíbul de l’ajuntament.
Les rajoles, protagonistes de la imatge d’aquest any
La imatge de la Festa Major 2024 és obra de l’agència de comunicació Minsk, integrada per Lluís Siñol, Pere Gómez, Roser Biel, Joan Pastor i Sergi López.
En la seva proposta, plantegen una sèrie de cartells on el punt de partida és sempre una fotografia d’una rajola que, mitjançant diverses il·lustracions expressives, es transforma en diferents escenes representatives de la Festa Major. L’eix visual són les rajoles, que simbolitzen l’origen i la tradició.
Compra virtual i presencial a la Botiga de Festa Major
Aquest any torna també la Botiga de la Festa Major a la Casa de Cultura Sant Francesc, el punt de venda oficial dels productes de la Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers, on podreu trobar tot el marxandatge de les colles i que conviurà amb la possibilitat de comprar també virtualment a través de labotigadelafesta.cat.
Botiga en línia: a partir del dia 19 d’agost ja es podran fer les consultes i comandes dels productes en línia, i com a novetat es podran recollir les comandes a partir del 22 d’agost, amb cita prèvia.
Botiga física: la venda general a la botiga física començarà el 23 al 31, d’11 a 14 h i de 17.30 a 21.30 h; i el diumenge 1 de setembre, d’11 a 14 h.
Treballem per una festa sostenible i respectuosa amb el medi ambient
La consciència mediambiental i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una prioritat de la Comissió de Festa Major i és per això que els materials que s’utilitzen durant els actes són compostables, i els gots de les barres són reutilitzables. També es farà recollida selectiva a l’illa de vianants en els punts habituals de 10 a 13 h, excepte els festius i de mercat (25, 19 i 30 d’agost i 1 de setembre) que no es col·locaran les plataformes mòbils de recollida de residus.
El servei de recollida de cartró comercial es farà al migdia. Es podrà treure el cartró entre 13 i 14 h el 24, 27, 29 i 31 d’agost. La recollida porta a porta comercial de les fraccions resta i orgànica es farà cada dia en horari de 10 a 13 h excepte el 25 d’agost i l’1 de setembre.
Neteja i seguretat
Com cada any, la festa vetlla per garantir uns bons serveis d’accessibilitat, neteja i seguretat durant la festa. Es modifiquen els horaris de recollida de brossa al centre, s’habiliten serveis de lavabos públics i lavabos adaptats durant la setmana de la festa.
Punt d’atenció sanitària
Les nits del 28, 29, 30 i 31 d’agost i durant l’arrossada s’habilitarà un centre d’atenció sanitària a l’avinguda del Parc. Igualment, tots els actes que comportin més risc estaran equipats amb una ambulància d’emergència prop de l’activitat.
Un any més, el Punt G serà present a les nits de la Festa Major per oferir atenció i prevenció en espais d’oci on es puguin donar situacions de risc relacionades amb el consum d'alcohol i altres drogues, amb la sexualitat i amb agressions masclistes i LGTBI+fòbiques.
El dispositiu ofereix un servei d’atenció directe al públic per:
consum: reduir els riscos que es desprenen del consum d’alcohol i altres drogues
sexualitat: promocionar una sexualitat respectuosa, lliure i protegida
violències: atendre les agressions masclistes i LGBTI+fòbiques, tot oferint un espai segur, agradable i igualitari.
També és un punt d’informació, orientació i suport en relació amb els tres eixos esmentats.
El podràs trobar a la Porxada (del 24 al 27 d’agost) i a la plaça de Barangé (del 28 d’agost a l’1 de setembre).