A Granollers es realitzen 14.500 recollides anuals de voluminosos, és a dir que cada dia de l’any s’atenen uns 40 punts. Abans de la posada en marxa del nou sistema, la majoria de voluminosos es deixaven al carrer de manera incívica: només el 25% de les persones que llençaven trastos trucaven a l'oficina per concertar dia per baixar-los, el 75% els deixava al carrer sense fer cap avís. En les tres primeres setmanes de funcionament del nou model, el percentatge de persones que treu els voluminosos quan toca s’ha incrementat fins al 48%.
Com s’aplica el nou sistema?
La ciutat s’ha distribuït per zones, amb criteris de proximitat dels barris i per la quantitat de mobles i trastos que es llencen de mitjana en cada veïnat. Els veïns i veïnes poden treure els voluminosos un dia concret de la setmana, segons el barri en què visquin.
En cas de residir en carrers limítrofs entre barris o en possibles zones disseminades, cal consultar el plànol interactiu disponible al web granollers.cat/voluminosos.
Els habitatges disseminats han de continuar trucant a l’Oficina de gestió de residus i neteja viària (93 842 67 89) per concertar una cita quan necessitin llençar mobles i trastos vells. Aquesta organització pretén optimitzar el servei i reduir emissions contaminants. Aquesta particularitat es dona en sectors del barri de Palou i de Can Gili, així com en habitatges que es troben a polígons industrials.
Els voluminosos cal deixar-los ben apilats al portal de casa el dia indicat segons el barri, de 19 a 23 h. En cas que la vorera sigui estreta, es poden col·locar excepcionalment al costat de l’àrea de contenidors més propera. Els vehicles del servei passen l’endemà del dia establert, al llarg de tot el dia, a recollir els mobles i trastos. Si s’han tret un dia equivocat, els voluminosos queden al carrer fins al dia que torna a tocar recollida en aquell barri concret, excepte materials que poden implicar algun perill, que es recullen de seguida.
Els objectes que es poden treure són: mobles, matalassos, somiers i fustes. En canvi, han d’anar a la deixalleria: residus perillosos, com fluorescents, pintures, dissolvents o olis, els miralls i vidres plans, les restes vegetals i altres objectes com electrodomèstics, aparells electrònics o joguines.
Durant les primeres setmanes de posada en marxa del nou sistema, el personal del servei està deixant avisos en els punts on s’han trobat mobles i trastos on no toca o el dia que no correspon, però a partir de setembre la policia local començarà a fer seguiments exhaustius i es sancionaran els incompliments del calendari i els comportaments incívics, per imports que oscil·laran entre 750 i 3.000 euros.
Tota la informació sobre el servei es pot consultar al web granollers.cat/voluminosos. El mes d’agost el servei funcionarà amb normalitat.