Alba Barnusell: «La connexió del riu amb la ciutat comença a ser una realitat»

Una visita d’obres ha servit per fer seguiment d’aquesta actuació que connecta la ciutat amb l’entorn natural

16 de Juliol 2024
+
Obres de renaturalització entorn del riu Congost

El projecte de transformació verda avança amb les obres de renaturalització entorn del riu Congost, a través d'unes actuacions que permetran connectar la ciutat amb l'entorn natural. El mes de maig va començar la primera etapa de les actuacions al passeig Fluvial i al parc del Congost, amb l'objectiu d'enverdir i naturalitzar l'àmbit.

Tal com ha explicat l’alcaldessa, Alba Barnusell, durant la visita de les obres aquest matí: «Aquesta primera fase de l’obra de renaturalització de l’entorn del riu Congost i de la seva connexió amb la ciutat suposa l’inici de la transformació de l’asfalt que s’aixeca i es converteix en un passeig de més de 600 m2 per passejar, per fer esport, anar en bicicleta...». I ha concretat que el projecte avança a bon ritme i que «a partir de l’octubre ja s’intervindrà directament al costat del riu i més endavant amb l’entrada del verd a la ciutat i seguint amb la projecció de l’anella verda». 

Durant aquests mesos s'ha fet el tancament perimetral del recinte d'obres i s'ha retirat el paviment de formigó al llarg del passeig Fluvial, part del procés per a convertir el terra en una superfície permeable. S'han excavat espais a la zona del passeig per a facilitar la captació d'aigua de pluja, i evitar que aquesta llisqui directament cap al clavegueram.

També s'han extret les tanques d'arbustos al llarg del passeig Fluvial, per a permetre la connectivitat amb el parc i el riu. Tota la vegetació extreta s'ha triturat i es reaprofitarà per a les futures plantacions.

L'àrea de cal·listènia ubicada a la zona de les actuacions s'ha traslladat al costat de la pista d'skate del parc del Congost, i s'ha habilitat sobre un terra de seguretat.

Finalment, s'ha remodelat la rotonda del Camp de les Moreres, amb un nou vial d'accés a l'aparcament de Joan Vinyoli. A la part sud de l'aparcament s'ha construït una nova rampa d'accés.

Futures actuacions

Les obres de renaturalització de l'àmbit avancen amb la retirada de la capa d'asfalt del terra del passeig. L'asfalt es troba a sota del formigó i és un material molt impermeable. Una vegada retirat, continuaran les darreres actuacions per obtenir un terra permeable de sauló, que permetrà un millor aprofitament de l'aigua de la pluja i un millor drenatge per a prevenir inundacions.

Aquest estiu començaran les obres a la plaça de Sant Tomàs d'Aquino, per a convertir-la en una àrea enverdida i permeable. I a l’octubre està previst l'inici de les obres a la llera del riu Congost, amb l'objectiu de naturalitzar el riu i connectar-lo amb el Parc.

El projecte Connecta Congost Natura 2025 compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU, en la Convocatòria de Renaturalització Urbana de ciutats (2021).