Granollers, vila oberta a la pau 2023

+
Espectacle en moviment de l'escola Ponent creat amb motiu del 85è aniversari del bombardeig

La programació «Granollers, vila oberta a la pau» 2023, que commemora el 85è aniversari el bombardeig de 31 de maig de 1938, ha inclòs dues propostes en record d’Arcadi Oliveres, activista per la pau i la justícia social, que va morir fa dos anys. Oliveres va ser membre del Consell Assessor de Can Jonch des dels seus inicis i va participar en la inauguració de l’edifici.

Així, justament a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, el dimarts 23 de maig a les 19 h, s'ha fet la presentació del llibre "L’Arcadi al país de les oliveres" a càrrec dels seus autors, Mar Valldeoriola i Bernat Oliveres, fill de l’Arcadi. És un llibre il·lustrat, que combina aspectes biogràfics amb infografies sobre els principals eixos del pensament d’Arcadi Oliveres. L’acte ha comptat amb la moderació d’Agnès Boixader i amb una dramatització del llibre a càrrec de l'alumnat del Projecte Recerca, Creació i Servei de l’àmbit comunicatiu de 4t d’ESO de l’Institut Antoni Cumella.

La segona proposta ha estat «La plaça del diàleg Arcadi Oliveres», una instal·lació participativa i interactiva que ens planteja «Ser pacifista al segle XXI. Com contribuir a una cultura de pau ara i aquí?». El dijous 1 de juny, de 17 a 20 h a la plaça de Maluquer i Salvador, hi ha hagut aquesta instal·lació que ajuda a reflexionar i pensar quina societat volem en un futur amb una invitació a un canvi de paradigma i de concreció d'accions, de manera pacífica, transformadora i no violenta. Amb l’objectiu de compartir els missatges més importants de l’Arcadi i de generar espais de

Presentació del llibre sorgit del projecte «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig»

De maig de 2021 a maig de 2022, l’Ajuntament de Granollers va fer la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig» que va aconseguir sumar 18 nous testimonis directes del bombardeig, però també 3 noves cessions i donacions de documents relacionats amb els fets de 31 de maig de 1938 i 13 testimonis indirectes que han aportat el record d’un familiar, sigui per escrit o a través d’un àudio.

Amb tots els testimonis, el periodista i escriptor Albert Forns va preparar un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938 amb l’objectiu que sigui una obra que contribueixi al coneixement de la història d'aquests fets a partir de les vivències personals dels qui el van patir, amb visió literària, que pugui esdevenir una obra que arribi a un públic ampli.

El resultat d’aquesta feina ha estat «I el cel ens va caure al damunt», el llibre d’Albert Forns que s'ha presentat el 31 de maig de 2023 a la Sala oberta del Teatre Auditori de Granollers, amb la presència de l’autor, la periodista Txell Feixas i la intervenció artística d’alumnat de l’escola Ponent.

Música en memòria de les víctimes del bombardeig

El 85è aniversari del bombardeig també ha inclòs dues propostes musicals i escèniques singulars. Després de la «Missa per la Pau» de Bernat Vivancos, interpretada per Veus-Cor Infantil Amics de la Unió i l’Escolania de Montserrat el divendres 12 de maig a l’Església de Sant Esteve, el diumenge 28 de maig al Teatre Auditori de Granollers, quatre cors de la Societat Coral Amics de la Unió, participants individuals i l’Orquestra de Cambra de Granollers, han interpretat el «Rèquiem de Fauré» en memòria de les víctimes del bombardeig. Aquest espectacle artístic ha inclòs referències als tràgics fets de 31 de maig de 1938 i a les víctimes.