Toni Cumella (1951) i Joan Fontcuberta (1955) renoven la seva col·laboració artística per portar a la ciutat de Granollers un fotomosaic que posarà la ciutadania al centre de l’acció creativa. El tàndem d’artistes demana als granollerins i granollerines que enviïnautoretrats (selfies) fets en espais de Granollers que els hi siguin propers i també imatges dels seus racons preferits de la ciutat. Una selecció d’aquestes fotografies, impreses sobre rajoles de ceràmica, formarà un mosaic amb la imatge d’un gran ull, símbol de la mirada personal, diversa i heterogènia envers l’entorn que compartim i que també es dirigeix a imaginar el futur de la ciutat a partir de les persones i comunitats que formen el seu present. Entre les fotografies, trobarem la imatge de l’ull del primer nadó granollerí del 2024, símbol de la mirada pura i sense prejudicis, de la fascinació per les primeres vegades i de l’esperança envers un futur complex.
Així doncs, es fa una crida a la ciutadania de Granollers perquè enviï aquestes imatges fins al 30 d’abril. Un cop es tinguin les 15000 fotografies, Joan Fontcuberta crearà un mosaic dibuixaran una imatge en forma d’ull, i que dona nom al projecte GRANOLLERS: Gran ull és. El ceramista Toni Cumella s’encarregarà de crear les peces de ceràmica de cada foto que conformarà el mural, que estarà ubicat a Roca Umbert Fàbrica de les Arts a partir del mes de setembre.
Aquest nou mur s’afegirà al catàleg del projecte Murs que Parlen, amb la singularitat que serà el primer que no serà pintat sinó creat a partir de peces ceràmiques i fotografies aportades per la ciutadania de Granollers.
Com funcionarà la recollida de fotos?
Fes-te una selfie en format horitzontal (sol o amb altres persones). En pots enviar tantes com vulguis fins al 30 d’abril!
Envia-les per Whatsapp al 689 538 226
Penja-les a Instagram, Facebook o X amb l’etiqueta #miradesgranollers
Envia-les per correu electrònic a miradesgranollers@gmail.com
Entra a www.granollers.cat/mirades i emplena el formulari
També pots anar a les biblioteques de Granollers i t’ajudaran a fer-te la foto i enviar-la!
Tota la informació a granollers.cat/mirades
Joan Fontcuberta
Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) és artista, assagista, docent i comissari d'exposicions. El seu treball de creació s'ocupa dels conflictes entre natura, tecnologia, fotografia i veritat, i ha estat objecte durant quatre dècades de nombroses mostres personals i publicacions monogràfiques. Destaquen les realitzades en institucions com el MoMA de Nova York (1988); el Musée Cantini de Marsella (1990); l'Art Institute de Chicago (1990); l'IVAM de València (1992); el MNAC de Barcelona (1999); el MUA d'Alacant (2001); el Palazzo delle Esposizioni de Roma (2001); o ARTIUM de Vitoria (2003). Entre les exposicions personals més recents es troben el Hasselblad Center, de Göteborg (2013); la Maison Européenne de la Photographie de París (2014); el Science Museum de Londres (2014); el Cosmocaixa,de Barcelona (2015); el Canal de Isabel II de Madrid (2015); el Museo de la Universidad de Navarra de Pamplona (2016); el Museo de Arte del Banco de la República de Bogotá (2016); el Palazzo Boncompagni / Bienal Fotografia e Industria, Fundazione Mast de Bolonya (2017), el Barlach Halle d’Hamburg (2018), Can Framis, Fundació Vila Casas de Barcelona (2021), La Virreina Centre de la imatge de Barcelona (2021), la Fundación Madariaga de Sevilla (2023), la Galeria Àngels Barcelona (2023) ola sala Verónicas de Murcia (2024).
Trobem obra seva a col·leccions com les del MoMA (NY), Metropolitan Museum of Art (NY), San Francisco MoMA, National Gallery of Art (Ottawa), Folkwang Museum (Essen), Musée National d’Art Contemporain – Centre Georges Pompidou (París), MEP (París), Stedelijk Museum (Amsterdam), MACBA (Barcelona) y MNCARS (Madrid).
El 2013 Joan Fontcuberta va ser guardonat amb el premi internacional de la Fundació Hasselblad i el 2022 ha estat distingit amb el títol de Doctor Honoris Causa per la Université Paris VIII. A Espanya ha rebut el Premio Nacional de Fotografía (1998) i el Premio Nacional de Ensayo (2011). El 2012 va rebre el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya
Toni Cumella
Toni Cumella (Granollers, Vallès Oriental, 1951) és fill del ceramista Antoni Cumella i Serret. Es formà amb el seu pare, a la mort del qual (1985) es feu càrrec del taller familiar. Ha treballat també en col·laboració amb arquitectes, i entre les seves obres més destacades cal esmentar la teulada del remodelat mercat de Santa Caterina (en col·laboració amb B. Taglaibue i E. Miralles, 2004), el pavelló d’Espanya de l’Exposició d’Aichi (2005, amb A. Zaera Polo). Ha fet també intervencions importants a la Vila Olímpica de Barcelona (amb C. Cirici, 1991), i al parc de Diagonal Mar, projectat també per Miralles (2002). Ha sobresortit també en treballs de preservació del patrimoni arquitectònic modernista (banc del Parc Guell, 1991-94; Casa Batlló, 1991; Palau de la Música Catalana, 1997; Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, 1994; Can Codorniu de Sant Sadurní d’Anoia, 1998; la Farinera de Girona, 1997-99, etc.).
El 2008 rebé la Medalla FAD en reconeixement a la seva trajectòria i al 2009 el Premio Nacional de Artesanía 2009, atorgat per la Fundación Española para la Innovación de la Artesanía (Fundesarte).