Granollers inaugura la nova Barnahus, un nou servei que atendrà menors víctimes de violència sexual

És el cinquè servei que s'obre a Catalunya

27 de Febrer 2024
+

Granollers disposa d’un nou servei d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual, i a les seves famílies, que donarà cobertura a tot el Vallès Oriental. Es tracta d’una Barnahus, un centre d'atenció integral a les víctimes que pretén protegir les menors, que són ateses per psicòlegs i especialistes en un entorn amigable i sense pressions, allunyat de comissaries i hospitals. L’objectiu principal de les Barnahus és poder oferir un servei integral de valoració, atenció, tractament i seguiment de qualsevol infant i adolescent que hagi patit violències sexuals, i també poder contribuir a prevenir-les.

Aquesta dimarts 27 de febrer s’ha inaugurat la nova Barnahus de Granollers, el cinquè servei d’aquestes característiques que es posa en marxa a Catalunya, després de la prova pilot iniciada l’any 2020 a Tarragona i dels altres centres oberts a Lleida, Terrassa i la Seu d’Urgell. La inauguració ha comptat amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés; l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell i Ortuño; la secretària d’Infància i Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes i Vall, i el coordinador de l'estratègia Barnahus per a l'abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l'adolescència de la DGAIA, Joan Mayoral i Simon. També hi han assistit el director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, Josep M. Forné i Febrer; el delegat territorial del Govern a Barcelona, Joan Borràs i Alborch, i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero Soria.

El conseller Campuzano ha destacat que «La Barnahus és un espai acollidor, bonic, per atendre una realitat inacceptable i dolorosa». Per la seva banda, l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha remarcat que «és una oportunitat per Granollers acollir aquest servei que posa al centre la vida dels infants, que són el present i el futur.»

En el decurs de la visita, han fet un recorregut per les instal·lacions i han conegut l’equip professional, format per una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i dues administratives, així com dos tècnics que faran el seguiment, la derivació i l’avaluació. A la Barnahus també s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com personal pediàtric, psicòlegs o infermeres del Departament de Salut, entre altres.

Les instal·lacions estan situades al local que la Fundació Idea té al carrer Isabel de Villena. Continuant amb el model de Tarragona, la nova Barnahus disposa de dues sales d'espera equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres... adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents; dues sales on entrevistar i atendre les víctimes adequades per a nens i nenes; dues sales per a entrevistar i atendre a les víctimes adolescents o famílies; una sala d'exploració forense; una sala d'observació per veure les entrevistes forenses; una sala d'exploració mèdica; diversos espais de treball per als professionals, i una petita cuina, entre d’altres. També disposa d’un espai de realitat virtual immersiva i d’una sala destinada a l'acompanyament terapèutic amb gossos.

 

Què és la Barnahus?

Barnahus, (casa dels infants, en islandès) és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

 

La inauguració de la Barnahus de Granollers ha estat precedida d'una recepció institucional a l'Ajuntament de Granollers al conseller de Drets Civils, Carles Campuzano.