Resum dels acords del Ple de 30 de gener de 2024

31 de Gener 2024
+
Ple de 30 de gener de 2024

1.- Aprovar l'acta del Ple de la sessió ordinària del dia 19 de desembre de 2023.

2.- Control i fiscalització pel Ple dels acords adoptats per la Junta de Govern Local de les sessions del dia 19 de desembre de 2023, i 2, 9, 16 i 23 de gener de 2024.

3.- Control i fiscalització pel Ple de les resolucions de l'alcaldia-presidència i les seves delegacions.

4.- Donar compte de les Resolucions d’Alcaldia números E-200/2024, E-262/2024 i E-538/2024.

El Ple dona compte de la Resolució d’Alcaldia núm. E-200/2024, relativa a aprovar la modificació de la delegació de competències de l’Alcaldia en la regidoria de l’Àmbit de Cultura.

El Ple dona compte de la Resolució d’Alcaldia núm. E-262/2024, relativa a aprovar la modificació de les persones membres de la Comissió Informativa de l'Àrea de Creativitat i Promoció econòmica.

El Ple dona compte de la Resolució d’Alcaldia número E-538/2024, relativa a aprovar el nomenament com a president de la Comissió Informativa de l'Àrea de Creativitat i Promoció econòmica, del senyor Martí Pujadas Ferrer.

 

COMISSIÓ INFORMATIVA DE L’ÀREA DE SERVEIS GENERALS

 

5.- Aprovar el Pla estratègic de subvencions de l’Ajuntament de Granollers, 2024-2027.

El Ple aprova el Pla Estratègic de Subvencions de l’Ajuntament de Granollers 2024-2027.

Es notificarà la seva aprovació als interessats.

Es publicarà el Pla Estratègic de Subvencions de l’Ajuntament de Granollers 2024-2027 al BOPB, a fi de garantir l’accés dels ciutadans a la informació pública, en compliment de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Aprovat amb els vots a favor de: PSC. Abstenció: ERC, Junts, PP, VOX. Vots en contra: Primàries

 

6.- Aprovar la modificació de l’Ordenança Fiscal 1.4, relativa a l’Impost sobre l’Increment de Valors dels Terrenys de Naturalesa Urbana de l'exercici 2024.

El Ple aprova provisionalment la modificació de l’apartat 8 de l’article 8 de l'Ordenança Fiscal OF 1.4. Impost sobre l’Increment de Valors dels Terrenys de Naturalesa Urbana en els termes esmentats amb anterioritat.

S’exposarà al públic els anteriors acords, durant trenta dies hàbils, al tauler d’edictes municipal, al Butlletí Oficial de la Província, en un diari dels de més difusió de la província i a la pàgina web institucional (https://www.granollers.cat).

Durant el període d’exposició pública els interessats, en els termes previstos a l’article 18 del text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, podran examinar l’expedient i presentar-hi les al·legacions i reclamacions que estimin oportunes. Transcorregut el període d’exposició pública sense haver-se presentat reclamacions, els acords adoptats restaran definitivament aprovats, sense perjudici d'haver de publicar al BOP i tauler d'edictes el text íntegre de les modificacions aprovades.

Aprovat amb els vots a favor de: PSC. Abstenció: ERC, Junts, Primàries, PP, VOX.

 

7.- Donar compte del Pla anual del control financer per a l'exercici 2024 que determina les actuacions de control financer sobre la gestió econòmica financera i pressupostària de l'Ajuntament de Granollers i dels seus ens dependents.

El Ple dona compte del Pla Anual de Control Financer per a l’exercici 2024, que determina les actuacions de control financer sobre la gestió economicofinancera i pressupostària de l’ajuntament de Granollers i dels seus ens dependents, i que s’adjunta com annex.

 

8.- Desestimar el recurs administratiu interposat contra l'acord de Ple d'aprovació relatiu a l'actualització de la Relació de Llocs de Treball de l'Ajuntament de Granollers, del seu organisme autònom administratiu Patronat municipal del Museu de Granollers i de l'entitat pública empresarial Granollers Mercat, i contra l'acord de Ple d'aprovació i determinació del nombre, característiques i retribucions del personal eventual de l'Ajuntament de Granollers.

El Ple desestima el recurs de reposició interposat en data 14 de desembre de 2023 pel Sr. Rafael García Pérez en representació de totes les seccions sindicals de l’Ajuntament contra l’acord de ple d’aprovació de l’actualització de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament de Granollers, del seu organisme autònom administratiu “Patronat municipal del Museu de Granollers” i de l’entitat pública empresarial “Granollers Mercat”, amb efectes a 1 de gener de 2024, perquè s’han seguit tots els tràmits que estableix la legislació vigent i el seu contingut s’ajusta al règim jurídic d’aquest instrument d’ordenació dels recursos humans i d’acord amb els arguments i fonaments de dret expressats en la part expositiva del present acord.

Es desestima el recurs de reposició interposat en data 14 de desembre de 2023, en representació de totes les seccions sindicals de l’Ajuntament, contra l’acord de ple d’aprovació i determinació del nombre, característiques i retribucions del personal eventual de l’Ajuntament de Granollers amb els arguments i fonaments de dret expressats en la part expositiva del present acord.

Es comunicarà a la recurrent que contra aquesta resolució, que és definitiva en via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu mitjançant directament demanda, davant el Jutjat contenciós administratiu de Barcelona o el que correspongui al seu domicili, en el termini de dos mesos comptats des del dia següent a la recepció de la present notificació. També es pot interposar qualsevol altre recurs que es consideri convenient.

Aprovat amb els vots a favor de: PSC. Abstenció: Junts, Primàries, PP, VOX. Vots en contra: ERC.

 

9.- Aprovar la modificació de la dedicació atribuïda a un càrrec electe.

El Ple aprova modificar la dedicació exclusiva atribuïda a la regidora Maria Villegas Rueda mitjançant acord de Ple de 10 de juliol de 2023, que passarà a règim de dedicació parcial del 25 % de la jornada, amb efectes del dia 10 de gener de 2024, d’acord amb la resolució d’Alcaldia.

S’autoritza i disposa la despesa corresponent.

Es notificarà aquest acord a la persona interessada.

Es publicarà aquest acord al butlletí oficial de la província, en compliment del que disposa l’article 75.5 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local, i difondre el seu contingut, en compliment del principi de transparència, mitjançant la seva publicació actualitzada i permanent en la Seu electrònica municipal, d’acord amb els articles 5 i següents de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern i 8 i següents de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern de Catalunya.

Aprovat amb els vots a favor de: PSC, VOX. Abstenció: ERC, Junts, Primàries, PP.

 

COMISSIÓ INFORMATIVA DE L’ÀREA DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT

 

10.- Aprovar el conveni de col·laboració i d'encàrrec de gestions entre l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Granollers, relatiu a l'oficina local d'habitatge situada en aquest municipi pels anys 2024-2027.

El Ple aprova el “Conveni de col·laboració i d’encàrrec de gestió entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Granollers relatiu a l’oficina local d’habitatge situada en aquest/a municipi/comarca, pels anys 2024-2027”, que s’incorpora a l’expedient.

El Ple faculta l’Alcaldessa-Presidenta de l'Ajuntament de Granollers per a la signatura del conveni a què fa referència l'acord anterior, així com tots els documents que siguin necessaris per dur a terme els acords precedents.

S’acorda que les obligacions dimanants del conveni referenciat a càrrec de l’Ajuntament de Granollers són assumides a través de la societat Granollers Promocions, SA i que així mateix serà la destinatària de les aportacions econòmiques per al finançament de les despeses derivades de l'addenda del conveni.

Es publicarà el conveni al Registre de convenis de col·laboració i cooperació de la Generalitat de Catalunya i al Portal de la Transparència de l’Ajuntament de Granollers, de conformitat amb els articles 9 i 14 de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Es notificarà aquest acord a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, a la societat municipal Granollers Promocions, SA i al Servei de Comptabilitat de l'Ajuntament de Granollers.

Aprovat amb els vots a favor de: PSC, ERC, Junts, PP, VOX. Abstenció: Primàries.

 

11.- Aprovar inicialment la modificació del Reglament municipal del servei d’abastament d’aigua potable de Granollers, addicionant un nou Capítol X, relatiu a les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera, i modificant el capítol XI, relatiu al règim d’inspeccions i sancions, per tal d’adaptar-lo als períodes de sequera.

El Ple aprova inicialment la modificació del Reglament municipal del servei d’abastament d’aigua potable de Granollers, addicionant un nou Capítol X relatiu a les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera, i modificant el capítol XI relatiu al règim d’inspeccions i sancions, per tal d’adaptar-lo als períodes de sequera, d’acord amb el següent tenor literal: Capitol X. Mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera.

Es sotmetrà el precedent acord a informació pública, per un termini de trenta dies hàbils, mitjançant la inserció de l’anunci corresponent al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, al Diari Oficial de la Generalitat, a un dels mitjans de comunicació escrita diària, al web municipal i en el tauler d’anuncis electrònic de la Corporació, a efectes de presentació d’al·legacions i reclamacions. Transcorregut el termini anterior, sense que se n’hagin presentat, s’entendrà aprovada definitivament la modificació del Reglament.

Es comunicarà el present acord a l’empresa Sociedad General de Aguas de Barcelona,SAU (AGBAR) concessionària de la gestió del servei municipal d’abastament d’aigua potable.

Aprovat amb els vots a favor de: PSC, ERC, Junts, PP, VOX. Abstenció: Primàries.

 

12.- Aprovar la 4a Addenda al conveni de delegació de competències, a favor del Consorci Besòs Tordera per a la gestió del servei de clavegueram, per a la incorporació de nous serveis a la delegació i la modificació dels preus unitaris del servei.

El Ple aprova la 4a addenda al conveni de delegació de competències a favor del Consorci Besòs Tordera per a la gestió del servei de clavegueram per a la incorporació de nous serveis a la delegació i la modificació dels preus unitaris del servei.

S’acorda autoritzar i disposar la despesa en concepte del serveis inclosos en el conveni a liquidar al Consorci Besòs Tordera, amb una dotació econòmica total de 280.000,47 €.

S'acorda condicionar les obres de reposició de clavegueram a l’existència de crèdit en l’aplicació pressupostària, per un import màxim de 150.000 € anuals, d’acord amb el finançament afectat previst en l’article 32 de les bases d’execució del el Pressupost General de l’Ajuntament de Granollers, per a l’exercici 2024.

Es publicarà aquesta addenda al Registre de convenis de col·laboració i cooperació de la Generalitat de Catalunya i al Portal de la Transparència de l’Ajuntament de Granollers, de conformitat amb els articles 9 i 14 de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern

Es notificarà aquest acord al Consorci Besòs Tordera.

Aprovat amb els vots a favor de: PSC, ERC, Junts, PP, VOX. Abstenció: Primàries.

 

13.- Aprovar el Conveni de col·laboració entre la Generalitat, l’ATM i els Ajuntaments de Granollers, Canovelles, les Franqueses del Vallès i la Roca del Vallès i l’empresa Sagalés, SA, per a la millora de les comunicacions mitjançant els serveis regulars de transport públic de viatgers per carretera en aquests municipis, exercici 2024.

El Ple aprova el Conveni entre el Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Ajuntament de Granollers, l'Ajuntament de Canovelles, l'Ajuntament de Les Franqueses del Vallès, l'Ajuntament de La Roca del Vallès, l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona i l'empresa Sagalés S.A i documents annexes, per a la millora dels serveis de transport de viatgers per carretera a Granollers, Canovelles, Les Franqueses del Vallès i La Roca del Vallès, per a l’exercici 2024, que es transcriu a l’annex.

S’acorda autoritzar i disposar la despesa amb càrrec a l'aplicació pressupostària, per l'anualitat 2024, per un import de 952.948,11€ a Empresa Sagalés SA, com endossament de l’aportació al finançament del servei que es presta en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, per a les línies L1, L20, L21, L22 i L3 i L6. Aquest import serà regularitzat, si s’escau, amb l’aprovació de la liquidació de comptes de l’exercici.

S’acorda autoritzar i disposar la despesa a Empresa Sagalés SA per un import de 40.000 euros per a la línia Xavier Quincoces per a l’anualitat 2024.

S’acorda autoritzar i disposar la previsió de despesa a Empresa Sagalés SA per import 68.968,99 € per fer front a la previsió d’aportació extraordinària per a la bonificació del 50% títols multiviatge per a la vigència del Reial Decret Llei 8/2023 de 1 de gener a 31 de desembre de 2024.

S’acorda autoritzar i disposar la previsió de despesa de 70.550,00€ per a les cancel·lacions de tiquets de transport urbà de pensionistes, jubilats i persones majors de 65 anys, per a l'exercici 2024, de conformitat amb la clàusula 3a i l'annex 5 del conveni a què fa referència el punt primer d'aquest acord.

El Ple faculta l'il·lustra Sra. Alcaldessa de l'Ajuntament de Granollers per a la signatura del conveni a què fa referència el punt primer d’aquest acord.

Es notificarà aquest acord al Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Ajuntament de Canovelles, l'Ajuntament de Les Franqueses del Vallès, l'Ajuntament de La Roca del Vallés, l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona i l'empresa Sagalés S.A.

Aprovat per unanimitat.

 

INFORMACIÓ DE LA JUNTA DE PORTAVEUS

14.- Mocions.

 

14.1.- Moció per un Consorci de la Xarxa Pedalable del Vallès Oriental

Presentada pels grups municipals Esquerra Republicana – Acord Municipal, PSC, Junts i PP

Primer. Donar suport a la proposta de creació d’un Consorci (o altra forma jurídica equivalent) de la Xarxa Pedalable del Vallès Oriental, realitzada per les entitats i col·lectius pro-foment de la mobilitat activa i sostenible de la comarca. Deixant oberta la possibilitat de que l’àmbit territorial pugui ser més ampli que la pròpia comarca.

Segon. Manifestar la voluntat de l’Ajuntament de Granollers de participar al futur Consorci (o altra forma jurídica equivalent) de la Xarxa Pedalable del Vallès Oriental (o de l’àmbit territorial que es defineixi).

Tercer. Demanar al Consell Comarcal que articuli durant el primer trimestre de 2024 un espai de comissió per assentar les bases i fer la proposta de configuració del Consorci (o altra forma jurídica equivalent) de la Xarxa Pedalable del Vallès Oriental (o de l'àmbit territorial que es defineixi); en coordinació amb la resta de municipis de la comarca, incloent la presència de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per garantir la representació de tots els nivells de l’administració implicats, i en col·laboració amb les entitats proposants del consorci.

Quart. Donar compte d’aquests acords al Consell Comarcal del Vallès Oriental, a la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i sol·licitar la seva adhesió a la voluntat de creació del Consorci (o altra forma jurídica equivalent) de la Xarxa Pedalable del Vallès Oriental (o de l’àmbit territorial que es defineixi).

Aprovada amb els vots a favor de: PSC, ERC, Junts, PP. Vots en contra: Primàries, VOX.

 

14.2.- Moció per combatre la multireincidència delictiva

Presentada pel grup municipal Junts per Granollers

Primer. Manifestar la necessitat de procedir a la reforma i adaptació del Codi Penal i la Llei Orgànica d'enjudiciament criminal per tal de fer front al fenomen de la multireincidència i la inseguretat ciutadana que comporta, on es pugui penar de manera més efectiva la reincidència delictiva i estudiï la introducció de nous tipus o tipus agreujats pels delictes que més inseguretat i mals de caps generen a les víctimes, i instar a la Generalitat de Catalunya a elaborar una proposta a tals efectes i presentar-la a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya.

Segon. Instar al Govern de la Generalitat que elabori amb la màxima celeritat un estudi sobre els jutjats de Catalunya que, degut a la sobrecàrrega d’actuacions que pateixen, han de fer front a retards que impossibiliten la gestió de la multireincidència adequadament. On es doti de reforç als Jutjats Penals per l’enjudiciament ràpid dels delictes lleus i reforçar les Sales de l’Audiència i Jutjats d’executòria. I fet el diagnòstic, que se sol·liciti per part del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya al Ministeri de Justícia nous jutjats i els jutges de reforç que corresponguin. A la vegada que als propers Pressupostos de la Generalitat de Catalunya s’habilitin els recursos per fer efectiva la implantació d’aquest reforçament d’òrgans judicials, previ compromís del Govern de l’Estat.

Tercer. Instar al Govern de l’Estat a augmentar la dotació de places judicials a Catalunya amb una acció específica per reduir el dèficit de jutges i jutgesses que Catalunya pateix respecte a la resta de l’Estat

Quart. Instar al Govern de l’Estat a donar compliment a l’acord de l’any 2021 amb el Govern de Catalunya, per l’ampliació del cos de Mossos d’Esquadra en un nombre de 3.769 agents més, fins a arribar a la xifra de 22.006 efectius i que no va formalitzar el pressupost fins al passat mes de desembre de 2023.

Cinquè. Instar al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya a realitzar un increment substancial dels efectius de Mossos d’Esquadra, promocionar la cooperació entre diferents forces i cossos de seguretat, i fomentar la creació i el manteniment de grups especialitzats per combatre els grups de delinqüents organitzats.

Sisè. Sol·licitar als Ministeris d’Interior i de Justícia que emetin un informe de valoració de l’eficàcia de la reforma del Codi Penal aprovada el 2022, en relació a la multireincidència.

Setè. Traslladar aquests acords als Ministeris de Justícia i Interior del Govern d’Espanya, al Departament d’Interior i de Justícia de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al Senat, a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya.

Aprovada amb els vots a favor de: PSC, Junts, VOX. Abstenció: ERC, PP. Vots en contra: Primàries.

 

14.3.- Moció per a la continuïtat del Gran Premi de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona - Catalunya més enllà del 2026

Presentada pel grup municipal Junts per Granollers

Primer. Expressar el compromís del Consistori amb el Circuit de Barcelona- Catalunya, com a equipament de país situat a la nostra comarca i amb la Fórmula 1 com a principal esdeveniment esportiu del calendari.

Segon. Instar la Generalitat de Catalunya i les altres administracions implicades amb el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya, a treballar per assegurar la continuïtat de la cursa anual de Fórmula 1 a Montmeló més enllà del 2026, independentment del fet que Madrid aculli un gran premi a partir d’aquell any.

Tercer. Instar el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya a executar les inversions compromeses al Circuit de Barcelona- Catalunya per a la modernització de les instal·lacions, així com a avançar, amb el consens de partits, agents socials, econòmics, ambientals i amb el territori, en el desenvolupament del Pla Director Urbanístic del Circuit, perquè el Circuit de Barcelona-Catalunya continuï a l’avantguarda de l’automoció i com a dinamitzador econòmic de primer nivell.

Quart. Traslladar aquests acords al Parlament de Catalunya, al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i al Circuit de Barcelona-Catalunya.

Aprovada amb els vots a favor de: PSC, Junts, Primàries, PP, VOX. Vots en contra: ERC.

 

14.4.- Moció per a l’obtenció de recursos hídrics per afrontar la sequera dels propers anys a la ciutat de Granollers

Presentada pel grup municipal Granollers Primàries

Primer. Instar a la Corporació Municipal a realitzar l’estudi geotècnic de la capa freàtica a la Ciutat de Granollers que complementi el Pla Director d’aprofitament de recursos hídrics realitzat l’any 2009. Dedicar-hi de forma específica una partida pressupostària del pressupost 2024-2025

Segon. Realització d’un inventari de pous, mines i cisternes existents a la ciutat tant públiques com privades.

Tercer. Continuar el sistema d’aprofitament de l’aigua freàtica i regenerada; el seu emmagatzament, tractament i destí d’ús per activitats compatibles com la neteja viària, el rec d’espais verds i/o industrials.

Aprovada per unanimitat.

 

14.5.- Moció per l’adhesió al Conveni de col·laboració entre la DGT i FEMP, per tramitar el canvi de domicili del permís de circulació

Presentada pel grup municipal del Partit Popular

Primer. L’adhesió al conveni de col·laboració entre la DGT i la FEMP per fer el canvi de domicili del permís de circulació des del nostre ajuntament

Segon. Traslladar els següents acords a les entitats municipals i consells municipals.

Aprovada amb els vots a favor de: PSC, Junts, Primàries, PP, VOX. Abstenció: ERC.