Granollers destina prop de 200.000 euros a la plantació d’arbres i a l’enverdiment del centre de la ciutat

L’actuació coincideix amb l’inici de la campanya de plantació d’uns 250 arbres de reposició, durant els mesos d’hivern

16 de Gener 2024
+

A mitjan de gener es plantaran vint arbres nous a les places de l'Església, Maluquer i Salvador i Lluís Perpinyà, i pròximament se’n reposaran una trentena més distribuïda en diferents carrers del barri del centre. També es preveuen altres actuacions com la creació d’un parterre que agrupi i protegeixi les oliveres de la plaça de la Porxada; l’enverdiment de la torre de la muralla de la plaça Maluquer i Salvador; la col·locació de jardineres amb flors en edificis públics; i també als fanals de la plaça de l’Església i als del carrer d’Anselm Clavé.

Els treballs de plantació dels arbres a les tres places del centre comencen la setmana del 15 de gener i es duran a terme de dilluns a dimecres per no afectar el mercat del dijous i els dies de més afluència de persones. S’ha esperat al mes de gener a fer la plantació perquè és als mesos d’hivern quan les condicions ambientals són més propícies. 

Plantació amb una terra preparada per retenir l’aigua

Els arbres nous es plantaran amb una terra especial per a l’arbrat. Millorada per a garantir l’aireació de les arrels i per a retenir l’aigua. Això s’aconsegueix incorporant a la terra graves de diferents mides i un material reciclat (carbó actiu), anomenat Biochar, que s’encarrega d’emmagatzemar l’aigua de reg, l’aire i els nutrients que les arrels necessitaran. Aquest material és un exemple d’economia circular.

A les places de l’Església, Maluquer i Salvador i Perpinyà s’hi plantaran lledoners, til·lers argentats, liquidàmbars i pistatxers xinesos. En la plantació es té sempre en compte que l’espècie s’adapti el millor possible a les condicions ambientals i també les característiques de la seva ubicació, és a dir, que sigui un arbre d’una dimensió i estructura natural adient al lloc: en voreres petites, arbres petits; en places i voreres amples, arbres grans que proporcionin grans obres; i es procura que siguin espècies estables, poc sensibles a plagues i que no provoquin al·lèrgies. I sempre que sigui possible, s'introdueixen noves espècies per incrementar la biodiversitat.

Jardineres i parterres

Aquesta actuació preveu també la col·locació de 24 jardineres a fanals del carrer d’Anselm Clavé i a la plaça de l’Església; i de 15 jardineres a terra que s’instal·laran als carrers Nou i Anselm Clavé, i a la plaça Maluquer i Salvador. Aquestes jardineres es posaran durant la primavera.

Reg amb aigua regenerada

Davant la limitació de l’ús de l’aigua potable, el reg d’espais verds, la neteja de carrers i el clavegueram de la ciutat, se seguirà fent amb aigua regenerada, és a dir, aigua residual depurada optimitzada per a usos municipals. Aquest recurs permet continuar fent tasques de neteja i reg de caràcter urbà, fent front a la sequera i reservant l’aigua potable per al consum de boca.

Granollers compta amb una xarxa paral·lela d’aigua regenerada, des de fa més de dues dècades, una iniciativa pionera en els seus orígens, que ha permès a la ciutat disposar d’una alternativa hídrica, que ara és clau en la gestió de la sequera.

Campanya de plantació de 250 arbres

De gener a març es porta a terme la plantació de nou arbrat a la ciutat, en el moment més idoni per les condicions ambientals i perquè els arbres caducifolis es troben en parada vegetativa. Aquest any es replantaran uns 250 arbres a places i carrers de la ciutat: til·lers, feixes, pruneres, lledoners, pereres...

Els arbres que es planten acostumen a ser més petits, ja que s’adapten millor al canvi, pateixen menys mortaldat en el procés de trasplantament, comencen a créixer abans, més sans, i ho fan més de pressa. La plantació de nou arbrat s’acompanya aquest 2024 amb unes actuacions més concretes a les places de l'Església, Maluquer i Salvador i Lluís Perpinyà. Es tracta d’una primera acció que té per objectiu incorporar més verd al centre de la ciutat.

Beneficis dels arbres a la ciutat

Als carrers, parcs, places i petits boscos de Granollers hi ha uns 19.000 arbres. Són molts els beneficis que ens aporten, més enllà d’embellir la ciutat: produeixen oxigen, ajuden a mitigar els efectes del canvi climàtic, augmenten la biodiversitat, contribueixen a fixar el terra, eviten erosions, filtren l’aigua al subsol, redueixen la contaminació, etc. Un arbre madur pot arribar a absorbir fins a 15 kg de CO2 l’any i pot ajudar a refredar l’aire entre 2 i 8 °C. Així mateix, els arbres contribueixen a millorar la nostra qualitat de vida i la nostra salut física i mental.