Continuen les activitats de la programació «Granollers, vila oberta a la pau», que commemora el 85è aniversari el bombardeig de 31 de maig de 1938. Aquesta setmana, coincidint amb la data exacta de l’aniversari dels tràgics fets, s’han programat propostes diverses, com les portes obertes al refugi de la plaça Maluquer i Salvador que es faran els dies 29, 30 i 31 de maig, de 17 a 20.
Dimarts 30 de maig
El matí abans de l’aniversari del bombardeig, la plaça de la Porxada s'ha omplert d’activitat. Prop de 700 alumnes de primària i del Centre d’Educació Especial Montserrat Montero han treballat el canvi climàtic que provoca milions de refugiats i desplaçats climàtics. Els centres han rebut una guia didàctica del projecte “Desplaçats climàtics, una lluita global” per aprofundir en aquesta temàtica i l’alumnat ha fet tallers de creació i reflexió artística a l’aula. El dimarts 30 de maig al matí a la plaça de la Porxada s’exposen els treballs artístics i es farà un seguit de jocs per a l’alumnat dels diferents centres participants.
I dimarts al vespre, a les 20 h al Cinema Edison, Vallès Oriental Televisió organitza «És la guerra. Periodisme en viu», una sessió en què quatre periodistes ens explicaran en directe el passat i el present de la guerra, el seu preu i la importància de viure en pau. Els periodistes que hi intervindran són:
- Marc Marginedas: segrestat per Estat Islàmic a Síria i corresponsal a la guerra d'Ucraïna
- Jordi Armadans: representant de la societat civil en processos diplomàtics de desarmament i control d'armes a les Nacions Unides
- Clàudia Pujol: directora de la revista Sàpiens, la revista en català sobre la història de Catalunya
- Albert Forns: autor del nou llibre 'I el cel ens va caure al damunt' sobre el bombardeig de Granollers
L’acte, presentat pel periodista de VOTV Pere Puig, és gratuït i la sessió serà enregistrada i emesa posteriorment per VOTV.
Dimecres 31 de maig
Com ja és habitual, i coincidint amb l’hora exacta en què va tenir lloc el bombardeig, el dimecres 31 de maig es farà l’Acte Memorial i d’homenatge a les víctimes, a les 9 h al cementiri. L’acte d’enguany comptarà amb la participació d’alumnat de l’escola Pereanton.
I el mateix dimecres, a les 19 h al Teatre Auditori de Granollers, es farà la presentació del llibre «I el cel ens va caure al damunt», d’Albert Forns Canal i publicat per Edicions62. L’acte tindrà la presència de l’autor, la periodista Txell Feixas i la intervenció artística d’alumnat de l’escola Ponent.
De maig de 2021 a maig de 2022, l’Ajuntament de Granollers va fer la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig» que va aconseguir sumar 18 nous testimonis directes del bombardeig i arribar a un total de 55 testimonis enregistrats. També es van aconseguir 3 noves cessions i donacions de documents relacionats amb els fets de 31 de maig de 1938 i 13 testimonis indirectes que han aportat el record d’un familiar, sigui per escrit o a través d’un àudio.
Amb tots els testimonis, el periodista i escriptor Albert Forns ha preparat un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938 amb l’objectiu que sigui una obra que contribueixi al coneixement de la història d'aquests fets a partir de les vivències personals dels qui el van patir, amb visió literària, que pugui esdevenir una obra que arribi a un públic ampli.
A més, prèviament a la presentació, el dimarts 30 de maig s’ha organitzat una trobada informativa i roda de premsa sobre el llibre amb el seu autor que tindrà com a punt de trobada per als mitjans que hi assisteixin la plaça de la Porxada (10.30 h).
Més informació del projecte «Contra l’oblit» a https://www.granollers.cat/memoriabombardeig
Dijous 1 de juny
La programació «Granollers, vila oberta a la pau» també vol recordar Arcadi Oliveres, activista per la pau i la justícia social, que va morir fa dos anys. Oliveres va ser membre del Consell Assessor de Can Jonch des dels seus inicis i va participar en la inauguració de l’edifici.
Si bé aquest dimarts 23 de maig s’ha fet a Can Jonch la presentació del llibre «Arcadi al país de les oliveres», el dijous 1 de juny es farà la segona proposta: «La plaça del diàleg Arcadi Oliveres», una instal·lació participativa i interactiva que ens planteja «Ser pacifista al segle XXI. Com contribuir a una cultura de pau ara i aquí?». De 17 a 20 h a la plaça de Maluquer i Salvador hi haurà aquesta instal·lació que ajuda a reflexionar i pensar quina societat volem en un futur amb una invitació a un canvi de paradigma i de concreció d'accions, de manera pacífica, transformadora i no violenta. Amb l’objectiu de compartir els missatges més importants de l’Arcadi i de generar espais de trobada, debat i conscienciació.
Diumenge 4 de juny
El diumenge 4 de juny es farà una nova edició de la Caminada popular al Bosc de la Pau. El punt de trobada serà a les 11 h a Can Jonch. Un cop la caminada arribi al Bosc de la Pau, cap a les 11.30 h, hi haurà un micro obert per a tothom que vulgui llegir textos i poemes vinculats a la memòria històrica i a la defensa dels drets humans. Aquest acte es fa en col·laboració amb l’Ateneu de Granollers I Biblioteques de Granollers.
L’Arxiu amplia la documentació disponible en línia sobre el bombardeig de la Guerra Civil
En paral·lel als actes de commemoració es continua treballant per completar dades i la llista de les víctimes del bombardeig i alhora posar a disposició de la ciutadania més fonts documentals. Aquest 2023 s’ha acabat de completar les dades biogràfiques d’algunes de les 226 víctimes documentades fins al moment. La llista completa es pot consultar a www.granollers.cat/can-jonch/granollers-bombardeig-31-maig-1938
L’Arxiu Municipal també ha actualitzat el catàleg de la documentació sobre l’atenció de les víctimes del bombardeig i la Guerra Civil a Granollers. Inclou els documents relacionats amb els refugiats acollits a la ciutat, els expedients dels ajuts als orfes de guerra i dels subsidis a les persones considerades víctimes de guerra, la documentació del dipòsit municipal de detinguts, la del racionament i la de les mesures adoptades en sanitat i beneficència. Podeu consultar-lo en línia a l’apartat “Documents dels bombardejos de la Guerra Civil” que trobareu al web de l’Arxiu (www.granollers.cat/arxiu).
Allà hi ha disponibles 180 documents agrupats per categories com la llista de víctimes; cartes i telegrames de condol, d’ajuts econòmics i de l’estat de les víctimes; declaració d’immobles afectats; documents de la Junta de Defensa Passiva; projectes i plànols de refugis o relats en primera persona sobre el bombardeig. També hi ha documents elaborats per l’Arxiu, com una recopilació dels acords de Ple relatius als bombardejos o el recull de premsa de l’època, entre maig de 1938 i març de 1939. Pel que fa a fonts orals, hi trobem enllaços a més de 60 entrevistes a persones que parlen en primera persona de la seva vivència incloses en projectes com “Construcció de la memòria de la Guerra Civil a Granollers” o “Els orfes de la Guerra Civil”, a més de les tertúlies organitzades entorn dels bombardeigs. També hi ha fotografies i documents audiovisuals.
Consulteu tota la programació «Granollers, vila oberta a la pau» i els recursos en línia a www.granollers.cat/vilaobertaalapau