Rècord d’escoles participants en la Cantània d’aquest any, amb 105 centres del Vallès Oriental

Aquest dimecres s'ha presentat la nova edició de Cantània ‘Les portes del món’, a la Sala Petita del Teatre Auditori de Granollers

28 d'Abril 2023
+
Rècord d’escoles participants en la Cantània d’aquest any, amb 105 centres del Vallès Oriental

Des de l’any 2001 el Teatre Auditori de Granollers i l’AC de Granollers organitzen el projecte Cantània a la comarca. Un projecte musical i educatiu, impulsat per l’Auditori de Barcelona, que no ha parat de créixer en número d’alumnes, escoles i municipis participants.

Per explicar-nos tots els detalls de la cantata d’enguany, Les portes del món, es va celebrar aquest dimecres, 26 d’abril, una roda de premsa al Teatre Auditori de Granollers amb la presència d’una part dels alcaldes/alcaldesses i regidors/es dels municipis que participen en la Cantània d’aquest any, així com dels patrocinadors del projecte.

La presentació ha anat a càrrec de la regidora de Cultura de Granollers, Maria Villegas; la directora del Teatre Auditori, Tracy Sirés; el responsable de l’AC de Granollers, Violeta Amargant i el coordinador musical del projecte a l’Auditori, Josep Prats.

Cantània és un projecte adreçat a l’alumnat de cicle superior d’educació primària i als especialistes de música de les escoles de primària. Els objectius són clars, per una part, contribuir en la formació permanent dels especialistes de música -a Granollers hi assisteixen especialistes de música de tot el Vallès Oriental, però també de Mataró, Olot, Figueres, Sant Feliu de Guíxols i Manresa, entre d’altres poblacions de fora de l’àrea de Barcelona- i, per l’altra, millorar l’educació musical dels alumnes que hi participen, mitjançant una vivència en directe i compartida amb nois i nois d’altres escoles de la comarca.

“Un projecte compartit amb la participació, aquesta vegada, de 34 municipis”, ha remarcat la regidora de Cultura, agraint el suport d’aquests municipis, així com dels patrocinadors, les empreses Agbar i Sagalés, que segueixen apostant per projectes educatius tan importants com aquest.

I es que gràcies a la Cantània, els nens i les nenes viuen una projecció i una valoració social del seu treball quotidià a l’aula, comparteixen amb altres escoles el que cadascú ha realitzat al seu centre i ofereixen al públic de la comarca els concerts finals amb tots els elements que requereixen un bon concert.

“El projecte Cantània parla de drets culturals, de drets dels infants i demostra, any rere any, que l’educació i la cultura són cares d’una mateixa moneda”, va dir la regidora de Cultura. “Al Teatre Auditori no para mai la Cantània! L’estem preparant durant tot l’any perquè comporta una gestió molt complexa i on el procés és tant o més important que el resultat final”, va afegir la directora del Teatre Auditori, afegint que “no entendríem un teatre públic com el nostre sense aquesta vessant educativa de la cultura”.

“Els 16 concerts al Teatre Auditori és només la punta de l’iceberg”, va dir Violeta Amargant, que ha estat durant molts anys cap de l’àrea educativa de L’Auditori de Barcelona. “Un dels grans valors del projecte és la formació dels especialistes de música que reverteix no només en els alumnes que participen en la cantata, sinó també en tota l’escola”, va dir Amargant, explicant també una de les novetats d’aquesta edició: el suport de l’equip de Biblioteques de Granollers, que han fet una selecció de llibres entorn a aquesta cantata per treballar de forma transversal el projecte a les aules. 

En total es podran veure 16 concerts del 2 a l’11 de juny al Teatre Auditori, amb la participació de 105 escoles, més escoles que mai, de 34 municipis de tota la comarca i més de 4.000 alumnes.

La cantata d’enguany compta amb la composició de Raquel García-Tomàs, el text a càrrec de Bernat Castany Prado i la direcció musical d’Elisenda Carrasco, Oriol Castanyer i Eva Martínez. La direcció escènica queda a mans de l’Adrià Aubert, la Marta Gil i la Cristina Martí. El coordinador musical del projecte, Josep Prats, va ser l’encarregat de presentar l’argument d’aquesta edició, centrada en la història de la Sara, una nena cega de set anys que viu amb el seu pare en un petit apartament i somia en fer la volta al món. Un dia la Sara li demana al seu pare que organitzi un gran viatge. I aquí comença l’aventura!

Prats va presentar també les 15 cançons de la cantata, explicant que “les melodies d’aquest any són molts senzilles i assequibles tant pels nens i nenes que participen com pel públic que vindrà al teatre”. La Cantània tindrà dues veus solistes (que interpretaran el pare i la filla), les de l’Alba Fernández i en Germán de la Riva, així com una orquestra amb piano, flauta, saxo alt, violí, viola, violoncel, contrabaix i percussió. “He dirigit moltes produccions però l’experiència emocional que m’aporta Cantània no es pot comparar a cap altra”, va assegurar Josep Prats, tot dient que “aquest projecte fa que la nostra gent sigui millor gent, fa emocionar als qui participem i als qui gaudeixen de l’experiència al teatre”.

Cantània és, en definitiva, un projecte d’èxit, que des dels inicis ha seguit una tendència clarament ascendent d’escoles, alumnes participants, municipis implicats i, per tant, de nombre de concert i espectadors que hi han assistit. El President del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha donat les gràcies a tots els alcaldes i alcaldesses per sumar-se novament al projecte i, Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers, ha tancat l’acte agraint el suport de l’empresa privada i dels municipis que fan, any rere any, una aposta decidida per mantenir viu aquest projecte.