Pla d'intervenció integral al territori "Grup Primer de Maig" de Granollers

El Pla d’Intervenció Integral s’emmarca en el Pla de Civisme i Convivència de Granollers, 2020-2023, que pretén iniciar una metodologia d’intervenció basada en el treball transversal per enfortir la comunitat del barri a través de l’apoderament comunitari, treballar per les millores de les condicions de vida de la població incidint en la reducció de les desigualtats socials en relació a la ciutat i afavorint a la igualtat d’oportunitats.

 Principals eixos d’actuació del projecte:

Existència Autònoma:

  • es volen modificar les condicions de manteniment, conservació, accessibilitat i eficiència energètica dels habitatges, així com la millora de l’entorn urbà (verd i serveis)
  • es vol incidir en una millora de l’ocupabilitat de les persones residents en edat laboral, en la seva major part immigrants extracomunitàries, per mitjà d’una incentivació de la formació per a l’ocupació
  • es vol redignificar i reactivar l’entorn comercial de proximitat al voltant de Primer de Maig.

Socialització:

  • es pretén millorar la cohesió de les comunitats veïnals, mitjançant la identificació de conflictes latents, l’oferta de pràctiques restauratives i la generació d’una xarxa de presidents, vinculada amb l’associació de veïns del Barri.
  • Pel que fa a la població més envellida, es pretén una major vinculació amb el teixit social i comunitari, mitjançant actuacions facilitadores de l’envelliment actiu i de prevenció de l’aïllament i la solitud no desitjada, amb el conjunt del veïnatge i la col·laboració d’entitats de voluntariat a través del Punt de Voluntariat Local.

Els entorns d’intervenció del projecte són principalment les comunitats veïnals, sent el treball inicial des de l’Oficina de Suport a les Comunitats de Veïns i Veïnes una porta d’entrada a la realitat social del barri i l’element que ha permès iniciar un treball que faciliti un treball integrat entre els aspectes més urbanístics amb la intervenció social i la dinamització comunitària. S’intervé també a l’espai públic, tant a nivell de dinamització com intervencions físiques per adequar i transformar les dinàmiques del barri cap a una major habitabilitat. Tot i que no es fa una intervenció principal des dels equipaments, la metodologia comunitària ha permès iniciar un treball en xarxa entre equipaments que obre portes a futurs projectes que qüestionin i reinventin els equipaments per a fer-los més democràtics i inclusius.

Un dels pilars fonamentals del projecte és l’entesa de la comunitat com a motor de canvi de la seva realitat sociourbana més propera: el barri. Les diferents actuacions, especialment les vinculades a l’àmbit sociocomunitari, però també les socioeducatives i culturals, les urbanístiques o de promoció econòmica, es doten de mecanismes de participació ciutadana per caminar cap a la coproducció de projectes amb els actors del barri i la ciutadania no organitzada. A nivell transversal existeix la taula mixta de seguiment del pla, amb persones representants de les diferents entitats i serveis presents al barri. D’altra banda, s’intenta que a cada projecte hi hagi un grup motor que acompanyi des del disseny fins a la implementació de les accions. Valorem també els processos comunitaris a tall de diagnosi com a fonament del mateix disseny del pla integral, alhora que realitzar avaluacions participatives que garanteixin la inclusió de les diferents realitats sociodemogràfiques del barri com a objectiu al qual arribar.

Un dels projectes impulsats per aquest PLA és:

  • ITINERARIS PER A LA MEMÒRIA COL·LECTIVA DEL BARRI

Amb la participació del veïnat i de membres de l’Associació de Veïns, de l'Associació de Comerciants, del Consorci per a la Normalització Lingüística i de l’equip directiu de l’Escola Ferrer i Guàrdia, s'han identificat elements de la “memòria col·lectiva” del barri. Una memòria que volíem recuperar per explicar-la a la ciutadania de Granollers i, especialment, als nous veïns i veïnes el barri.

Aquesta memòria està formada per anècdotes, experiències, sensacions, i reconeixements a diverses persones i entitats del barri.

La forma de fer-ho es va acordar que seria a través d’un itinerari conduït pels mateixos veïns i veïnes que farien el paper de GUIES. Així vàrem haver de decidir sobre un mapa d’on sortiríem, on acabaríem, per on passaríem i on faríem les 22 parades previstes per fer les corresponents explicacions.

A continuació vàrem fer l’encàrrec a una dissenyadora i una il·lustradora de la producció d’una col·lecció de postals (acordió) i d’un plànol il·lustrat.

El diumenge 26 de març al matí es va fer el primer RECORREGUT.