Granollers commemora el 84è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil amb activitats de memòria històrica i de foment de la pau que s’agrupen en la programació “Granollers, vila oberta a la pau”. Com cada any, des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau s’impulsa el programa de commemoració del bombardeig de 31 de maig de 1938 té com a objectiu donar a conèixer i fer accessible els espais de memòria de la ciutat, reflexionar sobre els bombardejos i la seva memòria, així com treballar amb les escoles en l’àmbit de memòria i cultura de pau i enfortir les relacions amb altres ciutats i territoris bombardejats.
Així, les propostes inclouen exposicions, teatre, presentacions de llibres, portes obertes al refugi de la plaça Maluquer, un itinerari guiat o la ja tradicional caminada al Bosc de la Pau. A més, el mateix 31 de maig a les 9 del matí es farà, al cementiri, l’acte memorial del 84è aniversari del bombardeig de Granollers i d’homenatge a les víctimes.
Més informació a: www.granollers.cat/vilaobertaalapau
Tancament de la «Crida contra l’oblit»
Fa un any, en el marc dels actes de commemoració del 83è aniversari del bombardeig, es va presentar el projecte «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig» que té com a objectiu aconseguir recollir els darrers testimonis (orals, escrits, en imatge i, fins i tot, fonts secundàries) del bombardeig. Amb tots els testimonis, el periodista i escriptor Albert Forns prepararà un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938, una obra que contribueixi al coneixement de la història del bombardeig a partir de les vivències personals dels qui el van patir, fet amb visió literària, que pugui esdevenir una obra que arribi a un públic ampli.
La crida per a trobar nous testimonis es tanca coincidint amb la programació «Granollers vila oberta a la pau 2022» per tal que Forns pugui iniciar la fase de redacció del diari. Així, el dilluns 30 de maig a les 18 h es farà a la Sala Tarafa l’acte de tancament de la campanya «Contra l’oblit» i de reconeixement a la cinquantena de testimonis del bombardeig de Granollers que han compartit al llarg dels anys la seva memòria amb la ciutat. Hi participarà Albert Forns, alumnat de l’escola Pereanton i de testimonis del bombardeig del 31 de maig de 1938.
Propostes educatives
Entre les propostes de la programació «Granollers vila oberta a la pau» hi ha, un any més, els programes d’educació per la pau i de coneixement dels drets humans adreçats a l’alumnat de la ciutat. Així, el 20 d’abril, 400 alumnes de 2n de Batxillerat d’instituts de Granollers s’han trobat al Teatre Auditori per reflexionar sobre el bombardeig de 1938 i el perill de les armes nuclears. L’objectiu de l’acte és que els joves que cursen el seu últim any escolar s’emportin per sempre el llegat del testimoni del bombardeig i el puguin transmetre a les generacions futures.
L’alumnat de 4t d’ESO fa aquest maig tallers amb el periodista i escriptor Albert Forns vinculats a la campanya “Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig”. Forns mostra testimonis del bombardeig i debat amb els alumnes sobre la importància de la memòria oral per establir el relat quotidià de grans fets històrics.
Per últim, 14 centres educatius de primària i l’escola Montserrat Montero participen en el projecte “Per un món millor. ACTUEM!”. A través de diverses propostes, els infants treballen continguts vinculats a la situació de crisi ambiental que vivim, per construir alternatives per tenir una societat més justa i solidària que posi al centre la vida, els éssers vius i el planeta.
Recursos en línia
El bombardeig de Granollers de 1938. El bombardeig de Granollers i les seves conseqüències a través de fotografies i imatges en moviment.
Memòries del bombardeig. Vídeo que recull fragments d’històries de vida. Records, sentiments i emocions de les persones que van viure el bombardeig de 31 de maig de 1938 explicades en primera persona.
Secció de Fonts Orals de l'Arxiu Municipal de Granollers. Hi trobareu les entrevistes personals amb persones que van viure la guerra civil i el bombardeig.
Tour virtual als refugis antiaeris de Granollers. Una eina que permet entrar i fer una passejada virtual pels refugis antiaeris de l’Ajuntament i la plaça Maluquer i Salvador.
Itinerari audioguiat pels espais bombardejats de Granollers. Per fer una passejada pels espais afectats pels bombardejos de 31 de maig de 1938 i de gener de 1939. Està disponible en català, castellà, francès i anglès i es pot descarregar al telèfon mòbil.
31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig. Un recull de documents, cartes, imatges entorn del bombardeig de 31 de maig que trobareu a l’espai web de l’Arxiu municipal.
PROGRAMA D’ACTIVITATS
Dijous 19 de maig
18 h Pati de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau
Presentació del llibre El mestre Jaume Vivé Alerm. De Granollers a l’exili, de Montserrat Garriga. Presentació a càrrec d’Agustí Coromines
Organitza: Editorial Alpina
Diumenge 22 de maig
11 h Itinerari guiat “Granollers, ciutat bombardejada”
Periòdicament s’organitza un itinerari que recorre alguns dels llocs més emblemàtics afectats pels bombardejos de la Guerra Civil. Inclou la visita al refugi de la plaça Maluquer i Salvador i finalitza a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, un espai de sensibilització i foment de la cultura de la pau.
Per a més informació i inscripcions podeu adreçar-vos a:
Museu de Granollers
Carrer d’Anselm Clavé, 40-42
93 842 68 40
museu@granollers.cat
Preu: 4 € / 2 €, persones jubilades, famílies nombroses i monoparentals, i persones amb discapacitat / Gratuït, persones a l'atur i infants fins a 12 anys
Dimecres 25 de maig
19 h Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau
Presentació del llibre 1939. La caiguda de Barcelona, d’Andreu Claret
A càrrec de Mònica Bernabé, periodista, cap de la secció d’Internacional del diari Ara
Diumenge 29 de maig
Caminada al bosc de la Pau
11 h Sortida de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau
11.30 h Trobada al bosc de la Pau. Micro obert i lectura de textos, poemes i pensaments
Col·labora: Ateneu de Granollers i Biblioteques de Granollers
Dilluns 30 de maig
18 h Sala Tarafa
Acte de reconeixement dels testimonis del bombardeig de Granollers. Campanya “Contra l’oblit”
Amb la participació d’Albert Forns, escriptor; d’alumnes de l’Escola Pereanton i de testimonis del bombardeig del 31 de maig de 1938
Dimecres 31 de maig
9 h Cementiri de Granollers
Acte memorial de commemoració del 84è aniversari del bombardeig de Granollers i d’homenatge a les víctimes
A partir de dilluns 30 de maig
Nous testimonis del bombardeig al portal de l’Arxiu d’Imatges de l’Arxiu Municipal de Granollers
Entrevistes incloses a la campanya "Contra l’oblit", crida a la memòria del bombardeig
Disponibles en línia al portal web de l’Arxiu d’Imatges, apartat Fonts Orals
Més informació: www.granollers.cat/arxiu
Portes obertes al refugi de la plaça de Maluquer i Salvador
Dissabte 28 de maig, d’11 a 14 h i de 18 a 20 h
Diumenge 29 de maig, d’11 a 13 h
Dimarts 31 de maig, de 18 a 20 h
EXPOSICIONS
Migració i desplaçament de les persones per causes ambientals
Del 16 maig al 15 juny, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau
Producció: Institut de Drets Humans de Catalunya
Cara a cara con las violencias, relatos de resiliencia de Centroamérica
Del 24 de maig al 6 de juny, a la plaça de la Corona
Un projecte de Ruido Photo
Producció: Institut Català Internacional per la Pau
Granollers, ciutat bombardejada
Del 28 al 31 de maig, a la plaça de Maluquer i Salvador