L’Oficina d’Acollida de Granollers ja ha atès 66 persones provinents d’Ucraïna

La prioritat és proveir de serveis bàsics les persones que arriben i l’Ajuntament treballa de forma coordinada amb les entitats responsables de l’acolliment

21 de Març 2022
+
L’Oficina d’Acollida de Granollers ja ha atès 66 persones provinents d’Ucraïna

L’Ajuntament de Granollers treballa per donar resposta a la fase d’emergència a conseqüència de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Aquest dilluns a la tarda s’ha explicat en roda de premsa les accions que ha fet, fa i farà la ciutat per atendre les persones que arriben a la ciutat fugint del conflicte armat.

El regidor de Cooperació i Drets Humans, Álvaro Ferrer, ha recordat que l’Ajuntament ha condemnat en reiterades ocasions la invasió d’Ucraïna i que «com a ciutat de pau que som creiem en la resolució pacífica dels conflictes». En aquest sentit, ha afegit que «treballem des del primer dia, escoltant les voluntats i reclamants directrius clares a les administracions» i ha fet «una crida al rigor i a la clama pel que fa a les iniciatives ciutadanes» ja que, seguint les indicacions dels governs i de les ONG d’ajuda humanitària, s’aconsella que l’ajuda es canalitzi a través de donatius econòmics a les entitats que ja estan treballant sobre el terreny

L’alcalde, Josep Mayoral, ha destacat que «ara cal garantir els drets bàsics de les persones que arriben, i ho estem fent, i veure com sumem recursos amb un treball en xarxa intens amb la societat civil». Mayoral, però, ha volgut destacar que «un cop passi la fase d’emergència, hem de poder fer front al que vindrà donant una resposta a llarg termini».

Oficina d’Acollida a persones provinents d’Ucraïna

Des del dimecres 2 de març Granollers ha posat a disposició de les persones que arriben a la ciutat provinents d’Ucraïna un punt d’atenció centralitzat a l’Oficina d’Acollida (c. Corró, 49) per tal de facilitar els tràmits d’empadronament i assessorament per a l’obtenció de targeta sanitària, escolarització i altres tràmits. L’oficina està en contacte amb les administracions autonòmica i estatal per actualitzar de la normativa i els circuits d’informació i per tal de coordinar recursos i procediments. També notifica les dades de les persones ateses a la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme del Departament d’Igualtat i Feminismes que centralitza el registre.

l‘Oficina d’Acollida ja ha atès un total de 66 persones de 24 grups familiars. Són 52 dones i 14 homes si bé la majoria de majors d’edat, un 88 %, són dones, i hi ha 25 menors de 16 anys. La majoria es troben a casa de familiars i amics però 5 persones han estat allotjades en espais habilitats per a la primera acollida a través de Creu Roja.

Des de l’oficina també s’identifiquen necessitats de les persones que arriben i es coordina l’atenció amb altres serveis o entitats. Així, Creu Roja s’ocupa de fer l’acollida de les persones refugiades a la seva arribada a casa nostra. Es deriven a Creu Roja les persones que arriben i no compten amb xarxa de familiars i amics o bé necessiten allotjament. També amb Creu Roja s’està treballant en un dispositiu per oferir suport psicosocial a les persones que ho necessitin.

Cal recordar que Granollers ja disposa, des de l’any 2017 d’un equipament de primera acollida per a persones refugiades gestionat per Creu Roja que es va habilitar per donar resposta a la crisi de persones refugiades del conflicte de Síria, està en funcionament des d’aleshores i pel que ja han passat 87 persones.

D’altra banda, hi ha una taula interna per coordinar els diversos serveis de l’Ajuntament, informar els diversos grups d’interès, identificar les necessitats que van sorgint, planificar les actuacions necessàries per donar resposta, activar els dispositius que calgui, identificar les normatives i circuits que es posen en marxa des de les administracions superiors per tal d’adequar la resposta dels serveis de l’ajuntament.

Per últim, també es treballa amb la Generalitat de Catalunya, amb la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, a qui s’informa de les persones arribades, així com també es canalitzen els oferiments d’allotjament.

Treball coordinat amb la entitats socials i la comunitat ucraïnesa

Amb l’objectiu d’atendre i coordinar les necessitats bàsiques de les persones refugiades a la ciutat, es constituirà en els propers dies una Taula d’entitats socials, en la quual hi participaran Creu Roja, El Xiprer i Caritas. Aquesta Taula ha d’esdevenir el punt des d’on es puguin dur a terme els programes per donar resposta a les necessitats bàsiques de les persones refugiades que s’instal·lin a Granollers.

Des de l’Ajuntament es treballa perquè les persones que s’instal·lin a la ciutat puguin desenvolupar la seva vida diària i se’ls garanteixin els drets. Tal i com s’ha treballat en altres crisis de persones refugiades, s’aniran coordinant accions amb les entitats responsables de l’acolliment per tal de donar una resposta efectiva i ordenada.

Des de l’inici del conflicte l’Ajuntament ha estat en contacte permanent amb la comunitat ucraïnesa de Granollers i amb les entitats que coordinen o han coordinat l’acollida infants procedents de Txernòbil i que mantenen lligams estrets d’amistat. Així, s’ha establert un canal de comunicació continuada per anar valorant la situació, identificant necessitats i buscant solucions a les qüestions que van sorgint.

A més, com sempre es fa davant de situacions d’emergència, l’Ajuntament de Granollers canalitzarà fons de cooperació i solidaritat per contribuir a la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’agència de cooperació dels municipis de Catalunya. En el marc del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, també s’estudiaran vies per donar suport als projectes que duen a terme les organitzacions humanitàries que treballen sobre el terreny.

Com puc ajudar?

En resposta a les demandes de la ciutadania que desitgen fer donacions per ajudar les persones que estan patint la guerra a Ucraïna, l’Ajuntament de Granollers, seguint les indicacions dels governs i de les ONG d’ajuda humanitària, aconsella que l’ajuda es canalitzi a través de donatius econòmics a les entitats que ja estan treballant sobre el terreny. Les donacions econòmiques permeten una resposta més àgil i adequada a les necessitats que sorgeixin en cada moment, ja que quan es fa una transferència o donació a una entitat, els diners arriben en poc temps i es poden destinar a adquirir els materials necessaris més adequats a cada circumstància.

Pel que fa a les persones que han mostrat el seu interès en oferir allotjament o acollir infants, el Govern català fa un seguit de recomanacions:

    • Oferiments residencials: Tots els oferiments seran considerats però prioritàriament es treballarà per allotjar les persones refugiades en places habilitades per part de les entitats especialitzades en refugi. Els oferiments s'han de vehicular a través del formulari de contacte.

    • El Govern català ha activat un circuit específic per atendre els infants i adolescents ucraïnesos que arriben sols a Catalunya i no tenen tutors legals al país que en garanteixi els drets i preservi l’interès superior de l’infant. Si vols ser família d'acollida, consulta aquest enllaç.

    • La tramitació de la documentació de protecció temporal només es pot fer en uns punts habilitats. A la província de Barcelona el punt és a la Fira de Barcelona.

Més informació a: www.granollers.cat/ajudaucraina