Com puc ajudar a Ucraïna?

Rússia va iniciar una ofensiva militar contra Ucraïna el 24 de febrer de 2022 i la ciutadania del país pateix una crisi humanitària. Què s'està fent i què podem fer des de Granollers per ajudar?

Punt d’atenció a la comunitat ucraïnesa que arriba a la ciutat

Per tal d’atendre les persones que fugen del conflicte i que ja estan arribant a la ciutat per instal·lar-se a casa de familiars i amics, des de l’Ajuntament de Granollers s’ha posat a disposició un punt d’atenció centralitzat a l’Oficina d’Acollida. Des d’allà es canalitzen els tràmits per a l’empadronament, es proporcionarà assessorament en temes legals i s’identificaran necessitats puntuals que vagin sorgint.

L’Oficina d’Acollida és al carrer de Corró, 49, tel. 93 842 68 35. Horari d'atenció: laborables, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

Què s'està fent des de Granollers?

Des de l’inici de la invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit de la Federació Russa, a final de la setmana passada, s’ha establert un contacte permanent amb la comunitat ucraïnesa de Granollers i amb les famílies que tenen lligams d’amistat amb persones ucraïneses, arrel del programa d’acollida d’infants afectats per l’explosió de la central nuclear de Txernòbil. S’ha creat un grup de treball per fer seguiment de la situació, compartir informació i gestionar les necessitats que vagin sorgint.

Com sempre es fa davant de situacions d’emergència, l’Ajuntament de Granollers canalitzarà fons de cooperació i solidaritat per contribuir a la campanya del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’agència de cooperació dels municipis de Catalunya. A més, en el marc del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, es buscaran vies per donar suport als projectes que duen a terme les organitzacions humanitàries que treballen sobre el terreny.

La Junta de Portaveus també ha aprovat una declaració que reclama la fi de les hostilitats i el retorn a la via diplomàtica, i expressa el suport i la solidaritat amb les víctimes dels conflictes.

L'Ajuntament de Granollers també ha creat amb entitats socials com Creu Roja, El Xiprer i Caritas una taula de coordinació per poder dur a terme els programes per donar resposta a les necessitats bàsiques de les persones refugiades que s’instal·lin a Granollers.

Granollers i la resta de municipis del Vallès Oriental es coordinen també per a l'acollida de persones refugiades provinents d'Ucraïna. Així es va explicar en el Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental celebrada el 23 de març a Sant Celoni. El Consell Comarcal del Vallès Oriental ha habilitat un espai específic amb informació per facilitar als municipis i persones del Vallès Oriental tot allò que pugui ser d’interès sobre serveis i eines per a l’acollida.

Vull ajudar. Com puc fer-ho?

En resposta a les demandes de la ciutadania que desitgen fer donacions per ajudar les persones que estan patint la guerra a Ucraïna, l’Ajuntament de Granollers, seguint les indicacions de les ONG d’ajuda humanitària, aconsella que l’ajuda es canalitzi a través de donatius econòmics a les entitats que ja estan treballant sobre el terreny. Les donacions econòmiques permeten una resposta més àgil i adequada a les necessitats que sorgeixin en cada moment, ja que quan es fa una transferència o donació a una entitat, els diners arriben en poc temps i es poden destinar a adquirir els materials necessaris més adequats a cada circumstància.

Són diverses les entitats i ONG que estan treballant sobre el terreny, a les quals es pot fer donatius de manera molt àgil a través de la seva pàgina web. Agències de Nacions Unides com ACNUR o UNICEF o organitzacions humanitàries com Save the Children, Creu Roja, Metges Sense Fronteres o altres.

El Govern català ha activat un circuit específic per atendre els infants i adolescents ucraïnesos que arriben sols a Catalunya i no tenen tutors legals al país que en garanteixi els drets i preservi l’interès superior de l’infant. Si vols ser família d'acollida, consulta aquest enllaç.

Quines entitats amb seu a Granollers treballen per Ucraïna?

Les entitats que tenen seu a Granollers i que han informat que tenen oberts programes d’ajuda són:

Caritas

Caritas ajuda les víctimes de la guerra d’Ucraïna a través dels projectes humanitaris de Caritas Ukraine, que compta amb el suport de 36 organitzacions de la Confederació de Caritas per garantir l’accés a ajuda humanitària.

Podeu obtenir informació i fer donatiu a través de la pàgina web: https://diocesanaterrassa.caritas.es/noticias/ucraina-es-dirigeix-catastrofe-humanitaria/

Creu Roja

La Creu Roja Ucraïnesa i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) estan treballant sobre el terreny per donar resposta a les conseqüències immediates que la guerra té sobre la població civil.

A la pàgina web trobareu els comptes on podeu fer el donatiu: https://www2.cruzroja.es/-/ayuda-crisis-ucrania

 Hi ha més organitzazions catalanes a Ucraïna amb les quals pugui col·laborar?

Aquestes són algunes de les organitzacions amb base a Catalunya que estan treballant sobre el terreny: