L’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats de Granollers han signat un protocol de col·laboració per assistir persones en risc d’exclusió residencial i amb procediments judicials en curs que poden derivar en la pèrdua d’habitatge. Un conveni que se suma als anteriors acords de col·laboració que des de 2012 han permès l’assessorament jurídic i la intermediació en matèria de lloguer entre ciutadania, grans tenidors i entitats financeres. L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i el degà del Col·legi d’Advocats de Granollers, Joan Martínez, han signat el protocol aquest dimarts 8 de febrer.
El nou protocol té com a finalitat facilitar el seguiment i l’intercanvi d’informació sobre els procediments judicials en curs, tant perquè els serveis municipals puguin estar al corrent de les persones que poden patir una situació de risc d’exclusió residencial, com per facilitar al col·legi d’advocats la documentació necessària per poder dur a terme l’assistència jurídica de les persones afectades. Segons Joan Martínez, "aquest protocol serveix per informar amb immediatesa als jutjats de la situació real dels afectats i poder valorar particularment cada cas, sense haver de remetre directament a un desnonament".
Per altra banda, el protocol també vetllarà per evitar l’escletxa digital i garantir l’accés universal a la informació. L’Ajuntament treballarà conjuntament amb el Servei d’Orientació Jurídica per oferir vies de suport a la tramitació electrònica per a l’obtenció de la documentació que requereixin les persones que sol·liciten assistència jurídica gratuïta.
Davant la inseguretat jurídica derivada dels constants canvis normatius, el protocol preveu la col·laboració per a l’intercanvi d’informació de rellevància jurídica en matèria d’habitatge (qualsevol novetat sobre criteris interpretatius, unificació de criteris dels jutjats, jurisprudència, pràctiques o models processals) a efectes de defensar els drets de les persones en risc d’exclusió residencial. L'alcade de Granollers, Josep Mayoral, ha agraït la trajectòria de col·laboració constant amb el col·legi d'Advocats de Granollers, i ha remarcat "la importancia de la col·laboració en xarxa i tenir cura de les persones des de la proximitat." Joan Martínez, ha afegit que aquest conveni "és una resposta a la necessitat social que ens estem trobant i ens trobarem, quan acabin les pròrrogues dels desnonaments que s’havien paralitzat per la situació extraordinària de la Covid".
Per millorar la coordinació entre l’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats, es compartirà un glossari en permanent actualització, així com la informació sobre tots els tràmits, serveis i dades de contacte de Serveis Socials i els Serveis d’Habitatges.
Una comissió de seguiment garantirà i avaluarà l’execució del protocol de col·laboració entre l’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats. Es reunirà mínim un cop l’any per fer seguiment de les intervencions realitzades, els procediments aplicats i la seva evolució, per detectar possibles disfuncions i proposar les modificacions necessàries per al bon funcionament del protocol.