Granollers celebra la 5a edició del Festival Panoràmic

El festival de cinema, fotografia i més es fa de manera simultània a Granollers i Barcelona del 14 d’octubre al 28 de novembre

06 de Octubre 2021
+

Del 14 d’octubre al 28 de novembre se celebra la 5a edició de Panoràmic, el festival de cinema, fotografia i més que té lloc de manera simultània a Granollers i Barcelona. L’esdeveniment, que pretén ser un punt de trobada entre la imatge fixa i la imatge en moviment, amb disciplines que van de la fotografia al cinema, el vídeo, la instal·lació i altres pràctiques visuals contemporànies, comptarà, com sempre, amb exposicions, projeccions, debats, tallers i conferències en diferents espais culturals de les dues ciutats. La temàtica d’aquesta edició és "Incertesa, atzar, predicció", tres conceptes que seran debatuts, interrogats i reflexionats en totes les creacions artístiques presentades en el festival.

Exposicions

Roca Umbert Fàbrica de les Arts comptarà amb les famoses "Escultures d’un minut" de l’austríac Erwin Wurm; l’exposició col·lectiva sobre afrofuturisme, amb obres que especulen i s’anticipen al futur; els collages digitals que perverteixen la idea de l’estat del benestar capitalista de la polonesa Weronika Gęsicka, que exposa per primera vegada a Espanya; la instal·lació immersiva site-specific per a la Tèrmica de l’artista Rosana Antolín; l’exposició de fotollibres amb una trentena de títols que proposen diferents maneres de pensar la incertesa; i la intervenció "Top manta", que desgrana la genealogia del Sindicat de Manters. 

El Museu de Granollers oferirà l’exposició col·lectiva "El dit a l’ull: fotografia inconscient", comissariada per Joan Fontcuberta, amb més d’una quinzena de fotògrafs que treballen el concepte de joc i atzar; el Museu de Ciències Naturals comptarà amb la mostra de la doctora i artista Julie Freeman que visualitza a través d’escultures cinètiques, so i animació les dades recollides a temps real d’una comunitat de talps; i el Cinema Edison acollirà el Panoràmic Review, secció dedicada a redescobrir creadors audiovisuals que han estat fora dels circuits oficials. Aquesta edició es presentarà el treball de Carles Barba (Terrassa 1923-2020), empresari i cineasta amateur amb una visió particular i mordaç de la Catalunya de l’època.

A Barcelona, l’Arts Santa Mònica acollirà "Reacció en cadena", una gran exposició dels artistes multidisciplinaris Dina Kelberman i Jonathan Brown que, tot i representar mons diferents tots dos projectes es van desenvolupar originàriament a la plataforma Tumblr, treballen per donar sentit a la grollera quantitat d’imatges que circulen per internet, apropiant-se-les i proposant-ne un nou relat; d’altra banda, l’escola de fotografia Grisart exposarà una mostra d’Alba Serra, autora del cartell de Panoràmic 2021.

Projeccions audiovisuals

El festival programarà sessions de cinefòrum al voltant de les exposicions, com Barcelona Show de Carles Barba o la projecció del documental Erwin Wurm-The Artist Who Swallowed the World, amb col·loqui a càrrec del mateix Erwin Wurm; també, es projectaran els deu treballs guanyadors de la convocatòria artística internacional OPEN Panoràmic; i s’organitzarà la sessió de cinema-concert "Obsessions magnífiques. Un viatge musical a través de l’art magistral", a càrrec de l’artista Jonathan Brown, a la Filmoteca de Barcelona.

Panoràmic 2021 inicia un nou projecte, Panoramic File, una intervenció artística per treballar amb els arxius i fer-ne visibles els fons documentals. A Granollers, el projecte s’emplaçarà a l’espai públic, en suports publicitaris situats al carrer Mare de Déu de Montserrat. Cada expositor presentarà una portada del suplement Vallés Deportivo, publicada entre 1966 i 1979, i l’altra cara exhibirà una fotografia de la mateixa època de dones practicant esport. És un projecte de l’artista Lurdes R. Basolí comissionat per Alexandra Laudo. La mostra es fa amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal i s’emmarca en el Mundial d’Handbol Femení que se celebrarà a Granollers el mes de desembre.

Conferències, visites comentades i workshops

En col·laboració amb el Centre de Fotografia KBr-Fundació MAPFRE, el festival organitzarà un cicle de conferències, dirigit per Joan Fontcuberta, amb ponents com Héloïse Conésa, conservadora de fotografia contemporània a la Biblioteca Nacional de França; Mónica Bello, comissària i historiadora de l’art, directora d’Arts at CERN dins el Centre Europeu per a la Recerca Nuclear de Ginebra; Joachim Schmid, artista alemany pioner en l’ús de la fotografia trobada; i Clément Chéroux, curador en cap de fotografia del Museu d’Art Modern de Nova York.

A més, el festival organitzarà visites comentades gratuïtes amb reserva prèvia a totes les exposicions a càrrec dels comissaris o dels mateixos artistes, així com workshops de tècniques fotogràfiques com la cianotípia.

 Panoràmic Kids

Sota el nom de Panoràmic Kids, es programaran activitats per a tota la família: projeccions de curtmetratges al Cinema Edison i tallers al voltant de les exposicions com el d’"Escultures d’un minut" d’Erwin Wurn o el del Museu de Ciències Naturals sobre la visualització de dades del seguiment d’una comunitat de talps.