Vigilància i control de les activitats alimentàries

Per tal de garantir que les activitats alimentàries que es duen a terme en el municipi no suposen un risc per a la salut dels consumidors el Servei de Salut Pública exerceix la vigilància i el control sanitari dels establiments alimentaris.

En primer lloc es realitza una visita inicial a totes les activitats alimentàries que s’inicien en el municipi o a les que hi ha un canvi de titular, seguint un protocol d'inpecció i es requereixen que es duguin a terme les mesures correctores necessàries per a realitzar l’activitat de forma segura d'acord amb procediment d'inspecció establert. En el cas que es detectin, deficiències greus, s'adoptaran les mesures cautelars necessàries. Un cop l’activitat ha dut a terme les mesures correctores s’assigna un numero de registre d’establiment minorista d’alimentació (RMEMA), es classifica l’establiment en funció del risc i s’estableix una freqüència de control periòdic.

El risc de l’establiment es classifica en alt, mig o baix i depèn dels productes comercialitzats, el grau de manipulació que es realitza, les condicions d’higiene i de manteniment de les instal·lacions i el grau d’acompliment dels plans d’autocontrol. Les freqüències de control periòdic s’estableixen atenent al risc i poden anar de 2 a 5 anys.

El responsable de l’activitat és necessari que presenti el document Declaració responsable en matèria de salut alimentaria a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà que es pot trobar a l’apartat de tràmits de la web per tal de comunicar l’inici d’activitat o el canvi de titular. En el cas d’esdeveniments alimentaris no permanents que participin en fires o altres esdeveniments caldrà presentar la Declaració responsable per a l’autorització de la venda de productes alimentaris en mercats no sedentaris, fires i altres esdeveniments.

Paral·lelament a les visites de control inicial i a les visites de control periòdic, també es realitzen inspeccions en el cas de denúncies per part de la ciutadania, la policia local o altres administracions i en el cas d’alertes sanitàries i toxinfeccions.

Finalment també es realitzen inspeccions per a la realització d’estudis relacionats amb la seguretat alimentària de productes o sectors concrets que puguin ser d’interès per a la ciutadania. Els resultats d’aquest estudis són publicats en aquesta web.