Les dades del Departament de Salut actualitzades a dia d’avui mostren que s’està frenant la velocitat de reproducció de la Covid-19 i el risc de rebrot, que a Granollers se situa en 518 punts.
Els indicadors de la situació de la Covid-19 a Catalunya presentaven una situació molt negativa la setmana del 16 d’octubre. A Granollers el risc de rebrot era de 1.027 punts, amb un 15,5 % de proves positives respecte el total. Amb les diverses mesures que es van decretar, tant per part del Govern de la Generalitat com pel Govern espanyol, en els darrers dies les xifres van millorant. Malgrat aquests signes esperançadors, en data de 13 de novembre, el risc de rebrot és de 518 punts i el percentatge de proves positives respecte el total encara és alt (9,61%). Així mateix, també hi ha un nombre alt de persones hospitalitzades. Segons els experts, totes les dades ens indiquen que hem de continuar mantenint les mesures de seguretat davant la Covid-19 mentre segueixi encara alta la pressió assistencial.
Més de 100 sancions per infraccions relacionades amb la Covid-19
Durant els darrers mesos, agents cívics i de la Policia Local de Granollers han estat alertant a la població sobre l’obligació del compliment de les mesures de seguretat de prevenció de la Covid-19.
Després d’un primer període en què es va fer una feina d’informació i sensibilització davant els incompliments, entre l’1 i el 10 de novembre la Policia Local de Granollers ha interposat un total de 114 sancions, majoritàriament per no portar mascareta. 8 de cada 10 persones a les quals s’ha aixecat una acta d’incompliment són homes. Pel que fa a les franges d’edat, prop de la meitat (un 48 %) corresponen a persones d’entre 16 i 25 anys. La gran majoria de les infraccions (70 %) han tingut lloc durant el cap de setmana, entre divendres i diumenge.
La reducció del trànsit suposa una disminució notable de la contaminació atmosfèrica
Granollers registra una millora de la qualitat de l’aire per la reducció del trànsit arrel de la declaració del segon estat d’alarma arran de la pandèmia de la Covid-19. El canvi en els hàbits de mobilitat, així com la potenciació del teletreball i la limitació perimetral de caps de setmana han suposat una reducció dels principals contaminants de l’aire a Granollers, tal com va passar durant el primer estat d’alarma.
Així, les dades recollides a l’estació situada davant del Palau d’Esports durant la setmana del 2 al 8 de novembre pel que fa a les emissions contaminants evidencien mínims històrics en comparació a la mitjana de la mateixa setmana dels quatre anys precedents (2015-2019).* Així, el monòxid de nitrogen (NO) ha estat el component que s'ha reduït d'una manera més dràstica,amb una disminució del 80,8 %. Pel que fa al diòxid de nitrogen (NO2), component de l'aire molt vinculat al trànsit i als combustibles fòssils, ha experimentat una reducció del 52,3 %. I l’òxid de nitrogen (Nox) s’ha reduït en un 69,1 %.
Pel que fa a les partícules de suspensió inferiors a 10 micres (PM10), la reducció d’aquesta última setmana ha estat del 13,4 %. Les partícules en suspensió són emissions a l’aire produïdes per diferents fonts com el trànsit, les activitats industrials, les emissions de l’àmbit domèstic o, també, per fonts naturals com pot ser un episodi de pols africana.
*Les mitjanes setmanals de 2020 es comparen amb les mitjanes de les mateixa setmana del període 2015-2019. A partir de l'any 2015 es disposen de les dades automàtiques de l’Estació ubicada a Granollers.