Pla de mesures socials i econòmiques per fer front a la crisi de la COVID-19 2020

50 actuacions integren el Pla de mesures socioeconòmiques per fer front als efectes de la crisi causada per la COVID-19 que l’Ajuntament de Granollers ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals (PSC, ERC, Junts per Granollers, Ciutadans i Primàries). Aquest Pla havia estat debatut prèviament en el Consell Econòmic i Social, integrat per representants de patronals, sindicats, entitats, i el Fòrum de Comerç i Turisme, on hi són presents les associacions de comerciants de Granollers. El Pla, que té com a principal objectiu protegir les persones en situació de vulnerabilitat i recuperar el dinamisme de la ciutat, va ser presentat públicament dilluns 25 de maig. Inclou actuacions que acompanyen a les ajudes ja impulsades per l’Ajuntament de Granollers i per altres administracions, de les quals se’n podran beneficiar persones en situació vulnerable, comerciants, empreses i entitats.

El Pla s’estructura en dos grans apartats:

1. Gestió de l’emergència (març – juny 2020): Accions que s’estan portant a terme des de la proclamació de l’estat d’alarma. Inclou 22 actuacions com l’habilitació de l’alberg per a persones sense sostre, l’increment del Servei d’Atenció a Domicili (SAD), la distribució de dispositius per facilitar l’accés a alumnes per poder seguir el curs escolar; els ajornaments o fraccionaments de tributs municipals; l’exempció d’algunes taxes per serveis no prestats, etc. Aquestes 22 mesures tenen un import de 1.4120.000 euros, que comptabilitzen la despesa efectuada i el que s’ha deixat d’ingressar.

2. Pla de recuperació (juny – desembre 2020): Es dota amb 1,5 milions d’euros per protegir les famílies més vulnerables, les persones que han perdut la feina, els treballadors i treballadores, les empreses i els autònoms més afectats per la crisi econòmica. Incorpora 28 actuacions. Consulteu-ne el detall a la pàgina següent.

Unanimitat del Ple

Tots els grups municipals han donat suport al Pla de mesures socioeconòmiques. En la presentació pública del Pla, la portaveu de Primàries, Mònica Ribell, va remarcar que “el Pla transmet coratge i optimisme”. El portaveu de Ciutadans, Jorge Pavón, va enfatitzar que “es tracta de no deixar desemparat a ningú”. Per la seva banda, el portaveu de Junts per Granollers, Àlex Sastre, va ressaltar que “aquest és un pla conjunt, de tothom, i que caldrà ser creatius: estar disposats a canviar constantment”. La portaveu d’ERC, Núria Maynou, va assegurar que “cal treballar en xarxa i amb una taula de ciutat el màxim de participada”. Jordi Terrades, portaveu del PSC, va explicar que “ha estat un repte treballar en aquestes primeres mesures d’impacte i que caldrà posar-se d’acord per a estratègies futures”. L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va agrair als grups municipals i als agents econòmics i socials aquest acord en forma de pla de xoc, un document molt important que respon a les expectatives de la ciutadania. Mayoral pensa en un pacte de ciutat: “una aposta per a la creativitat, per a una nova economia, circular i una nova indústria. Ens cal mirada llarga per tancar la bretxa digital i social i lluitar contra totes les desigualtats fent xarxa ciutadana”. Mayoral ha remarcat que “la força està en la ciutadania i que avançarem des de la proximitat per construir el futur”.