Usuaris i professionals de les biblioteques de Granollers i investigadors del grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona han impulsat un projecte de ciència ciutadana que vol conèixer diversos aspectes relacionats amb l’accés a l’habitatge. El projecte titulat «Jocs per l’Habitatge», té com a objectiu fer participar la ciutadania en la recerca de solucions a problemàtiques locals, concep la biblioteca com un hub comunitari i situa les bibliotecàries com a facilitadores de la generació d’un nou coneixement que respon a una preocupació compartida per habitants del municipi.
El projecte forma part del programa BiblioLab, de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, i compta amb la col·laboració dels ajuntaments participants. Granollers ha estat un dels tres municipis escollits per al projecte juntament amb Olesa de Montserrat i Barcelona i s’hi ha creat un grup motor obert format per unes 45 persones, usuàries de les biblioteques i diversos representants del teixit social.
En un primer pas s’ha identificat una inquietud social compartida. Els grups motors s’han trobat periòdicament en cada biblioteca i han coincidit a identificar l’accés a l’habitatge com a inquietud compartida. En base a aquesta preocupació, posteriorment, s’ha formulat una sèrie de preguntes de recerca relacionades: com es pot afavorir el dret a l’habitatge? Què caldria fer per tenir un sistema que garanteixi la consideració de l’habitatge com un bé de primera necessitat? Creus que ha d’haver-hi un control públic del preu del lloguer?
La ciutadania pot participar a «Jocs per l’habitatge» el 7 de juny
A Granollers, divendres 7 de juny, a la plaça de Maluquer i Salvador, de 10 a 20 h, s’instal·larà una plataforma digital interactiva per obtenir dades i opinions relacionades amb el tema de l’habitage, a través de la participació ciutadana. Els participants jugaran entre ells i prendran decisions individuals i col·lectives relacionades amb l’habitatge. A la vegada, se’ls preguntarà sobre les seves vivències relacionades amb l’accés a l’habitatge. Els resultats del joc aportaran noves dades científiques, que s’interpretaran de manera col·lectiva, amb la participació dels grups motors de cada municipi i dels científics, i el resultat donarà lloc a noves propostes per a la millora de l’accés a l’habitatge per part de la ciutadania, basades en les diferents realitats locals. Aquests resultats i les propostes quedaran recollides en un informe obert, amb llicència Creative Commons, que es podrà consultar des d’un repositori d’accés lliure a partir del mes de juliol.
Sobre el projecte
“El projecte vol fer de la biblioteca i del seu ecosistema local un indret idoni per a la generació d’un nou coneixement científic que tingui un impacte social en el conjunt de la ciutadania.” afirma Marta Cano, la gerent de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
“El projecte del tot inèdit a escala mundial proposa una altra manera de fer recerca que sigui participada i que respongui directament a preocupacions socials. La iniciativa potencia el rol natural de facilitadors que ja tenen els professionals de les biblioteques, apoderant-los amb nous coneixements, estratègies i eines per a fomentar iniciatives de ciència ciutadana des de les biblioteques” apunta Josep Perelló, líder del grup OpenSystems i membre de l’Institut de Sistemes Complexos de la UB (UBICS).
Calendari d’intervencions a l’espai públic
Fort Pienc (Barcelona)
Plaça del Fort Pienc
Divendres 31 de maig de 2019
10 h – 20 h
Olesa de Montserrat
Plaça Fèlix Figueras i Aragay (Plaça Ajuntament)
Dissabte 1 de juny de 2019
10 h – 20 h
Granollers
Plaça Josep Maluquer i Salvador
Divendres 7 de juny de 2019
10 h – 20 h