Dimarts 9 d’abril, prova de so de les sirenes de risc químic

El simulacre s'iniciarà a les 10.20 h i a les 10.30 h s'emetrà un so diferent que marcarà la finalització de la prova

02 d'Abril 2019
+
Imatge d'una de les sirenes de risc químic que hi ha a Granollers

El proper dimarts 9 d’abril es farà una prova de so de les sirenes d’avís de risc químic a la població. A Granollers el simulacre tindrà lloc entre les 10.20 i les 10.30 h. Aquesta serà la primera de les dues proves del 2019 que Protecció Civil de la Generalitat portarà a terme per comprovar el funcionament de les sirenes i fer que tota la ciutadania conegui el so. 

Les sirenes de Granollers estan situades al Polígon Congost, al Parc del Lledoner i a l'aparcament MMPP ADIF. La sirena, que sonarà durant deu minuts, consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. El so de final d’alerta és un senyal continu de 30 segons de durada. 

L'objectiu de les proves és verificar el funcionament correcte de les sirenes (si sonen bé i si arriba al radi de població afectat), així com familiaritzar la ciutadania amb el so de l'avís per risc químic i conscienciar-la dels consells que han de seguir si es produeix una emergència real. 

A Catalunya hi ha 89 sirenes a la xarxa d'avís per risc químic, situades en 39 municipis. Protecció Civil organitza els recursos humans i materials per millorar la resposta davant d'emergències per risc químic a través del pla PLASEQCAT

Per tenir més informació sobre com actuar en cas d'emergència de risc químic, podeu consultar la web de la Generalitat on s’hi recullen consells i es detallen els motius i el funcionament de les proves. A continuació, es detallen algunes mesures d’autoprotecció:

- Tanqueu-vos a casa. És preferible que us tanqueu a les habitacions més interiors.

- No us quedeu dins del cotxe, els vehicles no són espais segurs per refugiar-s'hi. Confineu-vos a l'edifici més pròxim.

- Atureu els aparells de climatització.

- No aneu a buscar els nens a l’escola ni els avis al casal o residència: els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas de necessitat.

- Eviteu utilitzar el telèfon, les línies de telèfon i la xarxa de mòbils es poden col·lapsar si tothom comença a fer trucades.

- Cerqueu informació als mitjans de comunicació social (ràdio, televisió, Twitter...).

- No sortiu fins que ho comuniquin les autoritats o fins que escolteu el senyal de fi de l’alerta. 

El dia del simulacre s'enviaran missatges a través de l'app de Protecció Civil (SMS, en el cas de les persones sordes) quan s'activin les sirenes, com en una emergència real. També podreu informar-vos-en a través del Twitter @emergenciescat amb l'etiqueta #ProvaSirenes.