L’Obra Social La Caixa aporta 25.000 euros al projecte "Carles Riera: educació, música i ciutat"

El projecte treballa per a la inclusió social a través de la música i és un homenatge a qui va ser director de l’Escola Municipal de Música Josep M. Ruera

11 de Desembre 2018
+
Durant la presentació del conveni, al mig l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i el director d’Institucions de Barcelona de Caixabank, Àngel Tresserres

L'Ajuntament de Granollers i l’Obra Social La Caixa signen un conveni de col·laboració per donar continuïtat al projecte "Carles Riera: educació, música i ciutat", que té com a objectiu la inclusió social a través de l’activitat musical. 

El projecte, iniciat l'any 2012 coincidint amb el centenari de l'oficina 09 de La Caixa a Granollers, la novena que va obrir l'entitat, pretén estendre la pràctica musical a capes àmplies de la població proporcionant les eines necessàries perquè persones de totes les edats i condicions, i amb diferents graus d’interès i dedicació, puguin desenvolupar la seva creativitat. 

La col·laboració es concreta amb l'aportació, per part de l'entitat, de 25.000 euros pel curs 2018-2019. Així, es preveuen accions ideades especialment per aquells col·lectius que tenen més dificultats per accedir a la cultura. Les activitats previstes (tallers, cursos, concerts, audicions, xerrades, trobades i edició de material didàctic) estaran vinculades a diferents entitats culturals, musicals i educatives de la ciutat.

El projecte porta el nom del músic i pedagog granollerí, Carles Riera i Pujal (Granollers 1956-Barcelona 2009), un gran impulsor de projectes socials a través de la música. Riera va ser professor i director de l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera des de 1984 fins a la seva mort. Durant la seva trajectòria com a director de l'Escola va lluitar perquè el centre pogués expedir títols oficials com a conservatori, fet que es va produir quan es va traslladar de l'edifici de Can Puntes al Teatre Auditori de Granollers. Riera va ser deixeble dels músics Josep M. Ruera i de Juan José Olives i també es va formar a l'estranger en el coneixement dels diferents clarinets històrics, dels quals va ser pioner en la seva introducció a l'Estat. Va estudiar clarinet i també flauta de bec, en aquesta darrera especialitat al mateix temps que cursava la carrera d'arquitectura, que va acabar deixant. Es va dedicar, especialment, a tocar música de cambra, però també orquestral i com a solista, en sales de tot el món des de Nova York, Sidney, Londres, París, Tokio, etc. També donava classes a l'Escola Municipal de Música de la Garriga i en el Conservatori Superior de Música del Liceu. Durant la seva carrera com a músic va enregistrar diferents discos, en el camp dels instruments històrics i també amb grups d'instruments contemporanis. Va ser membre fundador de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, que es dedica a formar els millors estudiants de tot el territori; de l'Stadler Trio, del Trio Salmoè i va impulsar la creació de l'Orquestra de Cambra de Granollers. Carles Riera va donar una gran quantitat de cursos i conferències especialitzades o de divulgació així com va publicar diversos articles a mitjans de comunicació i revistes de pedagogia.