Alumnes de l'Institut Cumella transformen en compost els residus orgànics de dos menjadors escolars propers

Les escoles de primària Salvador Espriu i Salvador Llobet participen en aquest projecte pilot fent la recollida selectiva als seus menjadors

05 de Juny 2018
+
L'alcalde Josep Mayoral ha demanat a l'alumnat que transmetin a les seves llars la necessitat de separar selectivament els residus
Conscienciar i demostrar com podem aprofitar els residus orgànics en l'àmbit escolar. Aquest és l'objectiu principal del projecte Bio LOOPs que impulsa l'Ajuntament de Granollers, amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya. Des del mes de febrer, els alumnes de tercer i quart d'ESO de l’IES Cumella, a través de la cooperativa d’alumnes Handwork i acompanyats pel professor Oriol Guinart, han anat recollint i processant el residus orgànics procedents dels menjadors de dues escoles de primària properes: Salvador Espriu i Salvador Llobet, que han participat en el projecte fent la recollida selectiva als seus menjadors. El residu es recull cada dia, excepte divendres, i es processa en una màquina que en redueix la humitat per accelerar el procés de compostatge. Un cop per setmana es buida el producte de la màquina i s’afegeix a una pila de compostatge. La pila es gestiona mesurant la temperatura i mantenint la humitat i l’aireació. Cada setmana es processen uns 100 kg de residus orgànics que es converteixen en uns 20 kg de precompost. Es preveu que a principis del proper curs ja es disposarà de compost madur que es podrà fer servir com a adob en alguns horts locals. 
 
L'objectiu final és que aquesta experiència de gestió de la matèria orgànica arribi a la població en general, a través dels alumnes, amb la intenció que la gent separi bé els residus orgànics i vegi com el producte resultant es pot aprofitar per adobar horts i jardins, exemplificant el que és un clar exemple d'economia circular. 
 
Aquesta prova pilot s'ha pogut portar a terme gràcies a una subvenció concedida per part de l'Agència de Residus de Catalunya a l'Ajuntament de Granollers pel projecte "Millores en la gestió de la Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM) de les llars, mercats ambulants i menjadors col·lectius amb demostració i difusió des dels centres educatius de Granollers". A més d'aquesta actuació, es treballarà en mesures consensuades amb la ciutadania per tal d'incrementar la quantitat i qualitat de matèria orgànica recollida selectivament a Granollers. A la ciutat s'estima que es recupera tan sols el 25% dels residus orgànics i que el 13 % del que es diposita en el contenidor marró, no es pròpiament matèria compostable, matèria orgànica. 
 
 
L'alternativa de gestió dels residus de menjador ha estat coordinada per la cooperativa TARPUNA SCCL que compta amb una experiència prèvia el curs 2016-2017 a l'escola El Ginebró de Llinars del Vallès, també amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya.
 
Diferents centres educatius de Granollers com l'escola Pia, l'escola Lledoner i l'escola Cervetó també faran un seguiment amb els seus alumnes de l'evolució d'aquest tractament dels residus dels menjadors escolars.