Viatge agronòmic a la Catalunya de ponent i monografia de la Vall d'Aran (1915), Soler, J.M., Roma, Francesc. [ed.]
Aquest llibre presenta per primera vegada el text íntegre de la memòria que Josep Maria Soler i Coll va redactar després del seu viatge de final de carrera per la Catalunya occidental, centrat sobretot en la visita a la Vall d'Aran. Per a la Diputació de Barcelona, la publicació d'aquest llibre inèdit al cap d'un segle de la seva redacció significa, d'una banda, el reconeixement d'un servidor públic amb una llarga trajectòria dins la institució, però també, de l'altra, un nou homenatge a l'etapa clau de la Mancomunitat de Catalunya, en què la Diputació va tenir un paper decisiu.
Cabrerès – Collsacabra – Llancers. 50 itineraris d’aventura i patrimoni, Francesc Roma i Casanovas
En aquest llibre trobareu 50 itineraris per introduir-vos de primera mà pel Cabrerès, el Collsacabra i la serra de Llancers, espais força oblidats des d’un punt de vista excursionista. Podreu resseguir els cingles d’Aiats, la riera de les Gorgues i els paisatges més emblemàtics de la regió, tot incidint en la descripció de la ruta, però també en les dades més tècniques com la distància i el desnivell. Situat entre el Montseny i el Pirineu, aquest territori té un marcat caràcter propi, amb cims que es poden anar trobant en cada raconada del camí. La guia vol, també, mostrar-vos aquell Collsacabra antic, patrimonial, aquell espai humanitzat que s’ha esculpit a força de treball, dallant cingles i cavant llegendes.
Patrimoni existencial de la Catalunya rural. I Premi Serret Terra de Cruïlla, Francesc Roma i Casanovas
L’estudi del patrimoni que proposa aquest llibre no és una manera subjectiva d’entendre la realitat, sinó tot el contrari. Es tracta d’una aproximació a l’existència dels nostres avantpassats materialitzada en una sèrie d’elements patrimonials repartits per la nostra geografia. És així com hi apareixen forns de totes menes, cabanes, molins, trumferes, orris, tines i premses de vi, pous de glaç... Tot plegat pretén ensenyar- nos com es vivia en un món que, tot i ser essencialment natural, s’anava convertint progressivament en una extensió cultural de les societats dites tradicionals.
Molins del Collsacabra. Història i inventari, Francesc Roma i Casanovas
Molins del Collsacabra. Història i inventari recull i inventaria una setantena d’estructures dedicades a l’aprofitament de l’energia hidràulica, com són especialment els molins, per a diferents activitats (molta de cereals, esmolat d’eines, preparació de teixits de llana o pell, etc.), fixant-se en el territori del Collsacabra. Per això, aquest treball posa sobre la taula la gran presència que els molins van tenir en el passat a les rieres d’aquest territori, i incideix en les restes arqueològiques que han deixat. Juntament amb el treball de camp, hi apareix una gran quantitat de documentació escrita des del segle XIV fins al XVIII referent als molins i a l’ús de l’energia hidràulica. Es tracta, ben segur, d’una obra de referència en l’estudi d’aquests temes en les properes dècades.