La ciutat de Granollers forma part de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores(AICE) des de 1992, any de la seva constitució a la ciutat de Barcelona. Aquesta adscripció comporta per a les ciutats d’aquesta organització, l’adquisició del compromís institucional i ciutadà pel compliment dels principis fonamentals que inspiren la Carta de Ciutats Educadores així com la priorització de les seves polítiques municipals per tal d’assolir els seus objectius.
L’AICE està formada actualment per prop de 500 ciutats distribuïdes pels diferents continents i organitzades operativament en xarxes territorials, una de les quals i també la més nombrosa quan a socis, és la que correspon a l’estat espanyol.
Dins el marc de la VIII Trobada de la RECE celebrada a Donostia el març de 2007, Granollers va ser escollida com a ciutat coordinadora d’aquesta xarxa territorial pel bienni 2007-2009. La candidatura de la nostra ciutat va posar l’accent en la importància del capital humà en el desenvolupament dels territoris i va defensar que l’educació ha de posar-se en l’eix per a la transformació de les ciutats. Cal destacar que era la primera vegada que una ciutat mitjana i que no és capital de província assumia aquesta responsabilitat.
En el període de coordinació, la nostra ciutat juntament amb la Comissió de Seguiment de la RECE formada per representants de les ciutats de Barcelona, Donostia, Vitòria, Écija, Sevilla, Saragossa, Rivas-Vaciamadrid, Getafe i Gijón ha assumit tasques de seguiment i d'acompanyament de les diverses xarxes temàtiques que s’impulsen des de la RECE amb l’objectiu d’aprofundir en diversos temes vinculats a l’ideari que recull la Carta de Ciutats Educadores.
D’altra banda, Granollers va acollir i organitzar la IX Trobada de la RECE celebrada entre el 12 i el 14 de maig de 2009 i que va programar les diferents ponències i experiències al voltant d'un nucli de debat centrat en el lema “L'educació com a eix per a la transformació de les ciutats”. La IX Trobada va comptar amb un Comitè científic per a l'assessorament i la validació de les bases teòriques del programa acadèmic així com amb la col·laboració d'una Comissió ciutadana integrada per més de 50 persones pertanyents a àmbits socials i professionals molt diversos que van aportar la seva mirada i el seu acompanyament per fer possible un programa d'activitats complementàries atractiu i proper pels visitants d'arreu de l'estat espanyol.