La Guia pràctica per a la realització de polítiques transversals de gènere en l'àmbit municipal, de la Dra Mònica Gelambí, és el treball resultant de la darrera edició dels "Ajuts a la recerca Francesca Bonnemaison". La Diputació de Barcelona atorga aquests ajuts des del 2004 amb la finalitat de contribuir als espais de trobada i d'intercanvi entre el món de la recerca en igualtat i gènere i les polítiques locals de gènere i d'igualtat.
Aquest treball prové de l'interès d'una desena d'ajuntaments de la demarcació de Barcelona, entre ells el de Granollers, per treballar com introduir la transversalitat de gènere a tots els àmbits de les polítiques locals. Tècniques municipals d'Igualtat, amb personal tècnic d'altres àrees, van estar treballant durant el 2015 per reflexionar, d'una banda, sobre les dificultats i resistències per introduir la perspectiva de gènere en les polítiques locals i, de l'altra, recollir experiències i posar en valor el treball fet els darrers anys en polítiques transversals de gènere. En el cas de Granollers el projecte es va desenvolupar a través del Comitè Estratègic de la Comissió d'Igualtat de Gènere de l'ajuntament, liderat pel CIRD (Centre d'Informació i Recursos per a Dones).
La guia compta amb una selecció de les principals eines dins de cada àmbit d'actuació i és un recull de les bones pràctiques portades a terme, entre les quals hi ha cinc projectes impulsats per l'ajuntament de Granollers:
- El taller "Tinc una amiga que diu que li agrades", organitzat pel CIRD per a alumnes de secundària; una activitat que ajuda a nois i noies dels centres educatius de Granollers a reflexionar sobre com influeixen els rols i estereotips de gènere en les relacions afectives i sexuals.
- El cinefòrum "Elles dirigeixen"; una proposta que la Taula d'Igualtat de Gènere de Granollers va impulsar el 2008 i que es porta a terme a través del CIRD i les Biblioteques de Granollers. El projecte pretén crear debat entorn del cinema fet per dones així com fer visibles les dones directores. Actualment es realitza en col·laboració amb el Cineclub de l'Associació Cultural de Granollers.
- El projecte "Radars per a la gent gran", un projecte preventiu i d'acció comunitària, desenvolupat per Serveis Socials i Gent Gran de l'ajuntament, amb la col·laboració de la Creu Roja, que promou el bon veïnatge i fomenta el sentiment de comunitat, i que té cura especialment de les persones grans que viuen soles.
- La reforma urbana al barri del Congost, que va comptar amb la participació de les dones en les millores urbanístiques i socials que s'havien de realitzar en el barri. El CIRD, a través del Pla per a la igualtat d'oportunitats dona-home, va proposar diverses accions per portar-lo a terme.
- El projecte de l'espai d'esbarjo en equitat a l'escola Joan Solans, que pretén disminuir les desigualtats i jerarquies entre nens i nenes en l'ús del pati de l'escola. A través d'un canvi qualitatiu de l'espai, Equal Saree (col·lectiu especialitzat en aplicar la perspectiva de gènere a l'urbanisme i a l'arquitectura) en col·laboració amb el CIRD i el Servei d'Educació de l'ajuntament, van dissenyar un ús compartit no jeràrquic entre gèneres, transformant l'espai en un àmbit més favorable a la coeducació i les relacions igualitàries
La guia mostra que les polítiques públiques que incorporen la transversalitat de gènere són un èxit, ja que incideixen en la millora dels serveis locals i en la qualitat de vida de les persones.