L'artista badaloní Sixe Paredes ha estat convidat per l'Ajuntament de Granollers per transformar amb la seva intervenció una paret mitgera blanca que dóna al pati de l'Escola Ferrer i Guàrdia. L'alumnat de 6è d'aquest centre públic té un paper destacat en aquesta acció, ja que des del mes d'octubre s'han anat documentat sobre l'autor i aquest mes de febrer estan debatent amb ell sobre què inspira la seva obra i els aspectes relacionats amb com es portarà a terme: com es pot mesurar la paret? Quines eines i tècniques es fan servir per pintar, què es vol expressar amb el mural?. D'aquest debat sortirà la inspiració de l'artista que es plasmarà en un mural que es començarà a pintar a partir del 4 d'abril i per espai d'uns deu dies.
A banda de l'alumnat de sisè, tota l'Escola Ferrer i Guàrdia treballa aquest curs un mateix centre d'interès: el coneixement d'un artista mural. Els de primer, David Zinn; els de segon, Joana Santamans; els de tercer, Aryz, autor de Cardedeu protagonista de la primera experiència d'art públic que es va fer el juny de 2014 en una altra paret mitgera del carrer de Roger de Flor; els de quart, Julian Beever; i en les classes d'anglès, Banksy. Així, cada classe porta el nom del muralista sobre el qual treballen, han decorat l'aula amb la seva obra, s'han documentat sobre ell i un cop han esdevingut uns "experts" han intercanviat la informació amb els altres cursos.
Treball previ de l'equip educatiu de l'Espai d'Arts amb diversos col·lectius
Aquest és un projecte transversal amb la implicació de diversos serveis municipals. L'equip educatiu de l'Espai d'Arts treballarà amb diversos col·lectius una sèrie d'accions relacionades amb l'art urbà i amb artistes vinculats a Roca Umbert: amb Pau Farell, es faran tallers a la plaça de Sant Miquel (5 d'abril), al carrer Calderón de la Barca (12 d'abril), al parc de patinatge del Parc del Congost (19 d'abril) i durant la festa del barri de Primer de Maig. Amb Ermisenda Soy, es faran tallers amb infants del Centre Obert Sud; i amb NoraMugarza es farà un taller audiovisual per a què les persones usuàries de l'Espai Actiu de la Gent Gran recullin l'opinió dels veïns mentre Sixe estigui fent la intervenció al mur.
21 d'abril: inauguració de la intervenció i exposició a Roca Umbert
A més de l'Escola Ferrer i Guàrdia, el veïnat de Primer de Maig i, en especial, la comunitat de veïns de la paret mitgera participaran en la inauguració festiva del mural, prevista per al 21 d'abril, al pati de l'escola, des de les 17 h i fins a les 19 h, que continuarà amb la inauguració de l'exposició "Un mundo dentro de otro mundo" de Sixe Paredes a l'Espai d'Arts de Roca Umbert. L'exposició mostra amb fotografies i objectes el procés de treball i el món interior de l’artista urbà Sixe, com una de les eines per immortalitzar moments íntims de la seva feina, de llocs que li transmeten energia i li evoquen formes que alimenten el seu imaginari que utilitzarà com a arxiu de documentació per saber cap on va i quin és el seu origen.
Un mur al·legòric a Ferrer i Guàrdia a Roca Umbert, cloenda del projecte
La última de les actuacions de "Murs que parlen" la protagonitzarà tot l'alumnat de l'Escola Ferrer i Guàrdia a més dels infants dels tallers comunitaris, uns 250 nens i nenes d'entre 3 i 12 anys. De la mà de roc blacblock pintaran, entre el 2 i el 14 de maig, un mur de Roca Umbert col·lectivament que serà un homenatge a la figura de Ferrer i Guàrdia.
Patrocinis i col·laboracions
Tot aquest projecte compta amb la col·laboració de dues empreses patrocinadores, Altex Plataformas Aéreas, SL, que aporta la grua que possibilitarà la intervenció en el mur i Montana Colors, que dóna suport en el disseny i seguiment del projecte i facilita el material apte per a infants per als tallers comunitaris.
D’altra banda, Vallès Oriental Televisió farà un seguiment especial del projecte que es concretarà en la producció d’un documental que realitzarà Núria Nia, guanyadora de la segona beca Vist per... que convoca Cineastes de Granollers de l’AC; l’Ajuntament de Granollers, Granollers Audiovisual i VOTV. Es preveu que el documental pugui estar enllestit el mes de setembre.
Sixe Paredes, artista multidisciplinar
Sergio Hidalgo, conegut com a Sixe Paredes, és un artista multidisciplinar i muralista. Resident a Badalona, va començar la trajectòria artística en el món del grafit a finals dels anys 80.
La seva obra s'inspira tot sovint en la cultura prehispànica del Perú, país amb el qual té una estreta relació. La seva obra discorre entre el figuratiu i l'abstracte amb formes zoomorfes i antropomorfes, amb ús de la geometria i el color. Segons les seves pròpies paraules, amb la seva obra pretén enfortir la necessitat de viure en equilibri amb la natura. Ha pintat murs a Barcelona, Londres, Berlín, Brusel·les, Montreal, San Isidro (Perú), a Tàrrega... i també ha plasmat la seva obra en escultura, tapissos, ceràmica, etc.
El Pla de paisatge
Aquesta actuació de Sixe s'emmarca dins de les diverses actuacions previstes en el Pla de paisatge, relacionades amb l’entorn urbà, la qualitat de l’espai públic, l'urbanisme i les edificacions. Es tracta d’actuar en façanes i espais lliures privats, en especial les parets mitgeres que divideixen les propietats i que, sovint, passen a ser un fet quotidià de les ciutats a partir de canvis urbanístics (alçades diferents o enderrocaments en zones consolidades), que les deixen exposades al carrer, i per tant, a la visió de la ciutadania. No han estat dissenyades per ser façanes i, quan queden al descobert, esdevenen parets sense identitat i sense protagonisme en l’aspecte exterior de l’edifici. Les mitgeres semblen restar en un estat provisional permanent si no s’actua sobre elles per integrar-les en el paisatge urbà. Per aquest motiu es planteja fer diversos murals sobre diferents parets seleccionades, en aquest cas la que dóna al pati de l'Escola Ferrer i Guàrdia, al carrer de Roger de Flor.