Granollers ja disposa d’un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), després que el Ple de l'Ajuntament el va aprovar ahir al vespre, amb el suport de tots els grups municipals. D'aquesta manera, el PAES de la ciutat esdevé el primer que s'aprova a Catalunya.
El PAES és un document que inclou un diagnòstic sobre el consum energètic de la ciutat, un inventari de les emissions de gasos amb efecte hivernacle que es produeixen al municipi i -el més important- les accions necessàries per reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera. És a dir, un conjunt de bones pràctiques contra el canvi climàtic. Actuacions i comportaments quotidians que, sumats, disminuirien impactes ambientals.
Durant l’elaboració del PAES, l’Ajuntament ha facilitat la participació ciutadana per concretar aquestes propostes, a partir de la presentació de l’inventari d’emissions durant la Setmana Europea de l’Energia, el passat mes de febrer. També, per mitjà del web municipal(https://www.granollers.cat/blogs/paes/) i, el mes de juny, amb la presentació de la proposta a professionals i als membres del Grup d’energia de l’Agenda 21 Local.
Plaques solars a cobertes municipals
La necessària implicació social s’afavorirà també amb la difusió de consells per reduir les emissions de CO2 a diversos sectors i àmbits d’activitat: la llar, el comerç, la indústria, les oficines, les escoles, els centres esportius, la construcció i la mobilitat. (*) (Tot seguit, n'adjuntem el primer cartell)
El PAES recull més de 200 projectes de millora ambiental per a Granollers, la majoria, de competència municipal i, per tant, que comportaran noves actuacions directes de l’Ajuntament. La més destacada, la cessió de cobertes d’equipaments municipals per a la instal·lació de plaques solars, amb l’objectiu de generar energia neta, en aquest cas, energia fotovoltaica. A més, l'Ajuntament adequarà la gestió energètica, el parc municipal de vehicles i l’ecoeficiència d'instal·lacions municipals i donarà suport a l’adequació d’electrodomèstics d’ús particular i al foment de l’eficiència i l’estalvi energètic a indústries i comerços. A tot plegat, s’hi afegiran, a més, accions per incrementar la recollida selectiva de residus i per reduir-ne la producció, així com per sensibilitzar els professionals implicats i la resta de la ciutadania sobre l’estalvi energètic.
Els “tres 20”
Les bones pràctiques -individuals i col·lectives- recollides al PAES són imprescindibles perquè Granollers pugui acomplir, l’any 2020, els objectius ambientals de la Unió Europea. Els anomenats “tres 20”: reduir d’un 20% les emissions de gasos amb efecte hivernacle, mitjançant la millora del 20% en l’eficiència energètica i un increment del 20% en l’ús d’energies renovables.
Granollers és un dels 91 municipis de Barcelona i dels 600 d’Europa adherits a aquest compromís formalitzat el passat mes de febrer a la seu del Parlament Europeu, a Brussel·les, amb la signatura del Pacte d’alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic. Un procés que ha culminat aquest dimarts, 28 de juliol, amb l’aprovació del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible pel Ple municipal.
Actuacions coordinades
La Diputació de Barcelona dóna suport als ajuntaments per a l’adhesió al pacte d’alcaldes i en la realització del Pla d'Acció per l’Energia Sostenible, d’acord amb les directrius de la Comissió de Transport i Energia de la Unió Europea.
En el cas de Granollers, el novembre de 2008, l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona van signar un protocol que estableix el marc de col·laboració i coordinació en aquest procés. Així, s’ha evitat la duplicitat d’actuacions, s’han estalviat recursos i s’ha comptat amb l’assessorament de l’agència Barcelona Regional, finançat per la Diputació. Tot plegat, per tenir a punt el Pla d’acció per a l’energia sostenible l’any següent a l’adhesió formal al pacte entre alcaldes. A més, la Diputació de Barcelona ha impulsat un acord amb el Banc Europeu d'Inversions per aconseguir un crèdit de 500 milions d'euros. Un crèdit per implantar energies renovables als municipis de la província de Barcelona que, com Granollers, s’han adherit al Pacte d'Alcaldes per l'Energia.
A partir d’ara, de manera periòdica, l’Ajuntament avaluarà l’evolució de les emissions de gasos amb efecte hivernacle a Granollers, amb l’objectiu d’aconseguir la millora ambiental projectada per a l’any 2020.