160 expositors de diversos sectors i indrets i una àmplia oferta lúdica tornaran a farcir d'activitat els 45.000 m2 de parc Firal que ocuparà la 59a Fira de l'Ascensió de Granollers, del 21 al 24 de maig. Per tant, aquesta edició manté la capacitat d'atracció empresarial i institucional, tot i l'actual situació de crisi global. Fins i tot, augmentarà la presència d'alguns sectors. També hi haurà noves incorporacions. En destacarà un estand del Valle del Almanzora,per promoure el turisme en aquesta àrea d'Almeria, on hi ha municipis tan vinculats a Granollers com Lúcar i Somotín. Aquesta comarca andalusa hi oferirà degustació de la seva gastronomia cada dia de la Fira.
A més del turisme, hi seran presents, com és habitual, els sectors del motor, industrial, comercial, institucional, agrícola, ramader i gastronòmic, així com l'hípica i el joc. Precisament, aquest any, també destacaran exhibicions de cavalls i una àmplia oferta d'oci per a diverses edats.
Diumenge, a partir de les 10 h, el líder de la lliga catalana de horse ball,el CEE Can Tramp, jugarà diversos partits de lliga a les instal·lacions de la Fira. Una emocionant competició a cavall, en diverses categories, des dels 11 anys.
Els espais lúdics es distribuiran, novament, a zones específiques per a tota la família i a la carpa de "jugar x jugar", la principal proposta d'oci de la Fira, dirigida a tothom, no només a les persones a qui agrada jugar.
"Jugar x jugar" creix
La carpa de joc d'aquesta Fira ocuparà 300 m2 , 100 m2 més que en l'anterior edició. Aquest increment d'espai es correspon amb un augment d'expositors, respecte a l'any passat. En concret, dels 2 de l'anterior edició, se n'ha augmentat fins a 6. Per tant, la proposta firal "jugar x jugar" creix en aquesta edició de la Fira de l'Ascensió de Granollers.
No només, però, s'amplia el ventall de possibilitats de conèixer i jugar amb algun joc antic, fins i tot, mil·lenari. També, augmenta l'oferta i la participació en les activitats d'oci que acompanyen la proposta "jugar x jugar". D'una banda, amb novetats com el Taller de go, un joc d'Orient que el coreà Eun Keun Oh, jugador professional instal·lat a Barcelona, explicarà en aquest taller.
De l'altra banda, amb l'increment de jocs presentats al Tercer concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs. L'any passat se'n van presentar 57 i, aquest any, 73.
Increment d'alguns sectors
Dins la carpa multisectorial, destacarà una nombrosa presència de construcció i immobiliàries, que aprofitaran la Fira per cercar noves activitats econòmiques. A més, els expositors de decoració, mobiliari i accessoris de la llar incrementen la seva participació en aquesta edició.
Hi haurà també un major nombre de productors artesans catalans, a més de l'Associació de Productors Artesans per la Qualitat del Vallès Oriental.
En aquesta edició de la Fira, destacaran, a més, alguns estands institucionals: Diputació de Barcelona, Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya, Agència Catalana del Consum, Gastroteca, Prodeca i Cambra de Comerç i un espai interactiu de TV 3, a més de l'estand de l'Ajuntament de Granollers.
Estand municipal: transformació urbana
Aquest any, l'Ajuntament mostrarà a la Fira les millores urbanístiques de la ciutat. En concret, a l'estand municipal, ubicat dins la carpa multisectorial, s'exposarà el conjunt d'inversions locals en obra pública corresponents a 2009, per un import de 40 milions d'euros (30, a càrrec de l'Ajuntament i 10, provinents del Fons Estatal d'Inversió Local, FEIL).
En aquest estand, es podrà veure la ubicació exacta d'aquestes obres en un plànol de la ciutat, imatges d'alguns dels projectes i un video sobre aquesta transformació urbana de Granollers.
Gastronomia i autobusos
Nou restaurants de Granollers i de la resta del Vallès Oriental seran presents en aquesta fira, a la V Mostra Gastronòmica. En aquest cas, l'horari serà: dijous, de 20 a 23.30 hores; divendres i dissabte, de 13 a 16 i de 20 a 23.30 hores, i diumenge, de 13 a 16 hores.
També hi tornarà a haver autobusos gratuïts per anar a la Fira de l'Ascensió, cada deu minuts, amb sortida a la plaça de la Constitució i arribada a la rotonda del passeig Fluvial/carrer del Camp de les Moreres (i tornada). Aquest servei funcionarà els dies 22, 23 i 24 de maig, entre les 17 i les 22 hores. Els autobusos de la Fira s'aturaran a Instituts, plaça de les Hortes, Primer de Maig i Piscines Municipals.
Fira fins a les 21 h
L'horari de la Fira serà, dijous, de 17 a 21 hores i, de divendres a diumenge, de 10 a 21 hores. (Inauguració oficial: dijous, 21 de maig, a les 18 h).
Com és habitual, la Fira s'acompanyarà d'un conjunt d'activitats culturals, esportives i lúdiques que completen la programació de la Fira i Festes de l'Ascensió, en aquesta ocasió, del 16 al 30 de maig. Un any més, el pregó en marcarà l'inci.
Montserrat Lorente, pregonera
Dimarts, 19 de maig, a les 19 h i a la Sala Tarafa (c. Corró, 47), Montserrat Lorente Oliver donarà pas a la 59a Fira i Festes de l'Ascensió de Granollers. Aquesta coneguda granollerina, mestra i catedràtica de llarga trajectòria docent, pronunciarà el pregó d'aquesta edició.
Montserrat Lorente és vicepresidenta de la Junta del Casal del Mestre de Granollers, entitat que pertany a la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Llicenciada en filosofia i lletres (secció hispàniques) per la Universitat de Barcelona (1968) i diplomada en llengua francesa per l’Escola Oficial d’Idiomes de Sabadell (1998), ha estat professora d’història, de literatura i de llengua castellana a diversos centres educatius de la ciutat. També té experiència en direcció i coordinació docent.
Implicada en innovació educativa, interculturalitat i cohesió social, ha participat com a formadora en un projecte de cooperació a Nicaragua i ha impartit classes d'alfabetització a persones nouvingudes, com a sòcia i col·laboradora de l'Associació Amics de l'Àfrica.
Montserrat Lorente ha participat també en taules rodones i debats diversos i, com a membre de jurat, en algunes convocatòries i premis culturals.
També ha estat coautora de publicacions de llengua castellana i literatura.
Entre els anys 1970 i 1973, va militar al PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans) i va formar part dels CAE (Comitès d’Acció d’Ensenyants).
Entre els anys 1980 i 1983, Montserrat Lorente va ser vocal de la Junta del Patronat del Museu de Granollers.
La música de la festa, tema de la Passada de l’Ascensió
Dissabte 23 de maig, sortirà la Passada de l’Ascensió, aquest any dedicada a la música de la festa, de la plaça Maluquer i Salvador, a les 6 de la tarda. Hi participaran 7 formacions amb uns 200 músics, procedents del País Basc i diferents indrets dels Països Catalans. El recorregut serà el següent: carrers Espí i Grau i Travesseres, plaça de la Caserna, carrer Santa Anna, places dels Cabrits, de l’Oli i de la Porxada, on tindrà lloc la presentació i la mostra dels grups participants.
Des de sempre, la música ha estat un element fonamental en qualsevol celebració social, des dels actes protocol·laris, als religiosos, lúdics i fins i tot els relacionats amb la guerra. Els grups participants a la passada exemplificaran algunes d’aquestes funcions:
La Banda Municipal de Txistularis de Bilbao, és una de les poques agrupacions professionals de timbalers del món, testimoni viu del que a l’Edat Mitjana van ser les agrupacions municipals de ministrers i joglars, i element fonamental de la identitat cultural basca.
La Banda de Bombos i Sacs de Gemecs de la Germandat del Sant Eccehomo de Tarragona es va crear l’any 1991 i es va presentar en públic un any després, com a banda de timbals, tot i que des de 1999 s’hi va unir el so genuïnament català del sac de gemecs. És la formació dels Països Catalans amb més sacs de gemecs. La banda té una escola de música pròpia.
La Cobla Contemporània de Sabadell, nascuda l’any 1995, es caracteritza per una manera d’entendre la música del tot innovadora i un repertori amb diversitat d’estils i procedències. Una de les facetes més destacades de la formació és la promoció de compositors joves. El 2004 va rebre el Premi a les Iniciatives Renovadores 2004.
Els Manxaires dels Pirineus és un grup de joves acordionistes de la Cerdanya. Aquest conjunt està actiu des de fa uns cinc anys i va néixer amb la voluntat d’agrupar la gran quantitat d’acordionistes d’aquesta comarca. La tradició de l’acordió diatònic, ben viva fins fa uns 50 anys, ha renascut amb força gràcies a la tenacitat dels Manxaires, que també organitzen classes i tallers.
El Joch de Ministrils del Consell de Mallorca. La primera referència de ministrils a Mallorca és el 1505; en aquell temps la paraula ministril també era sinònim d'instrumentista musical. Cent anys després, l’església prohibia pagar aquests músics amb els doblers de les confraries. D'aquestes prohibicions, va néixer la proposta de crear un joch de ministrils, del Gran i General Consell, que sortís a les festes i celebracions cíviques, del tot deslligats de l'església.
La Colla de Dolçainers de la Societat Musical d’Alboraia, nascuda l’any 1996 i centrada, en un primer moment, a desenvolupar l’escola i aconseguir nous tabalers i dolçainers. En l’actualitat estan preparant un nou repertori de concert, però sense deixar de banda el repertori de carrer, en què la dolçaina juga un paper fonamental en l’acompanyament de danses, processons o cercaviles.
La Banda de la Societat Musical d’Alboraia, creada al voltant de l’any 1885 per un grup d’alboraiencs amb vocació cultural i aficionats a la música, que van començar classes de solfeig i van formalitzar la banda. L’any 1908 la formació va participar al Certamen de València. Des d’aleshores, s’han succeït els èxits i la participació a moltes convocatòries musicals.
Aquest any, com a novetat, aquesta banda, formada per 70 músics, oferirà un concert a dos quarts d’11 de la nit, el mateix dissabte, a la Porxada.
Fira del Dibuix, Fem un llibre, ball, trobada castellera, sardanes, havaneres, circ, mostra de bestiari de foc…
La 32a Fira del Dibuix dels Amics de l’Art de Granollers enceta, com ja és habitual, el programa de les Festes de l’Ascensió, el dissabte 16 de maig, durant tot el dia, a la plaça de la Porxada.
Divendres 22, dia de l’Ascensió, la mateixa Porxada acollirà una nova edició del Fem un Llibre, a partir de les 11 del matí. Els petits de casa podran escriure les seves històries, que després il·lustraran els dibuixants convidats, molts dels quals són estudiants de l’IES Celestí Bellera. El Casal del Mestre i les llibreries La Gralla i Carbó organitzen aquesta activitat, durant la qual s’exposaran com sempre els llibres dels anys anteriors.
El mateix divendres, la plaça de l’Església acollirà una ballada de sardanes amb l’Orquestra Montgrins, a les 6 de la tarda. La mateixa formació protagonitzarà un concert a la Porxada, a les 8 del vespre, i el ball de les 11, a la mateixa plaça.
Diumenge 24, es farà la trobada castellera amb l’actuació dels Marrecs de Salt, els Xiquets de Tarragona i els Xics de Granollers, a les 12 del migdia a la Porxada. A la tarda, el públic familiar podrà gaudir de l’espectacle de dansa i circ de la companyia andalusa Vaivén Circo, a les 6 de la tarda a la plaça de l’Església. A la mateixa hora, els aficionats a les havaneres podran escoltar a la Porxada la cantada que oferirà el grup Voramar.
La XVII Mostra del Bestiari de Foc, organitzada per la colla del Drac de Granollers el cap de setmana següent, és l’acte que tanca el programa festiu de l’ascensió. El dissabte 30 de maig, a les 12 del migdia, hi haurà la plantada de les bèsties participants i a la tarda, a les 5, la plantada infantil, l’activitat Dibuixa el teu drac i la cercavila. A dos quarts 8 del vespre, hi ha previst un concert i a un quart de 9 començarà la cercavila de foc amb les colles infantil, de joves i d’adults dels Diables de Granollers, acompanyades de la colla de Diables de Sant Feliu de Codines, amb el recorregut següent: carrers de Torras i Bages, d’Anselm Clavé, places de Maluquer i Salvador, i Perpinyà, carrer de Sant Roc i plaça de la Porxada. A les 9, es farà la cremada.
Gossos, Guinovart, Daulte i la final del concurs Rock a l’Ascensió, algunes propostes escèniques de la festa
L’oferta escènica de les festes de l’Ascensió és ben diversa, amb teatre, música de diferents gèneres i una estrena.
El grup Gossos oferirà al Teatre Auditori un concert commemoratiu dels seus 15 anys de carrera, divendres 22 de maig, a les 9 del vespre. Els manresans interpretaran cançons de tot el seu repertori i també, temes del seu darrer disc, Oxigen, que ha recollit diversos premis (millor disc, millor banda de pop-rock, millor videoclip).
El pop-rock tindrà un altre escenari a la plaça Barangé, amb el concert dels finalistes del concurs Rock a l’Ascensió 2009, Kaire, Codex i Pas de Zebra. La final serà dissabte 23 de maig, a les 11 de la nit, i també actuarà Bogarde, grup guanyador del concurs D.O. de Tarragona.
Seguint amb música, però d’un altre estil, el Cor Infantil Amics de la Unió estrena El bestiolari, un espectacle encarregat al compositor Albert Guinovart, al Teatre Auditori, dissabte 23 de maig, a les 10 del vespre. El concert inclou una relectura de les cançons tradicionals i una segona part basada en el llibre El bestiolari de la Clara, del poeta Miquel Desclot.
El mateix Teatre Auditori, l’endemà diumenge, 24 de maig, a les 7 de la tarda, oferirà ¿Estás ahí?, un text del dramaturg argentí Javier Daulte que barreja el gènere fantàstic, la paròdia i el melodrama, amb els artistes Paco León i Mari Paz Sayaso.
Seguint amb teatre, el Teatre de Ponent proposa una comèdia, El lleig, de Marius Von Mayenburg, una crítica constructiva a la sobrevaloració de la cultura estètica, amb Pep Muñoz, Joan Negrié, Neus Umbert i Oriol Grau, i direcció de Juan Carlos Martel Bayod. Es podrà veure els dies 22 i 23 de maig (21.30 h) i 24 de maig (19 h).
I, tornant a la música, la parròquia de Sant Esteve, dins el cicle La Música dels Vitralls, ofereix el concert titulat D’Itàlia a Catalunya, amb l’organista Guido Iotti, el diumenge 24 de maig, a dos quarts de 6 de la tarda.
Pel que fa a l’actuació de l’Aula Lírica anunciada al programa, de moment s’ha anul·lat per motius tècnics. Properament s’anunciarà la nova data d’aquest espectacle.
Venda d’entrades dels espectacles
Teatre Auditori de Granollers: cada dimecres, dijous i divendres, de 17.30 a 20.30 h, una hora i mitja abans de cada espectacle i al Servei de Telentrada de Caixa Catalunya - www.telentrada.com – 902 10 12 12
Teatre de Ponent: reserves al tel. 93 849 81 67, de dilluns a divendres, de 10 a 14 h, i Servei de Telentrada de Caixa Catalunya - www.telentrada.com – 902 10 12 12