En el 84 % de llars, oficines i locals de Granollers (dades de gener de 2015) s'ha desplegat la xarxa de fibra òptica gràcies als acords entre l'Ajuntament de Granollers i els diversos operadors que es remunten a l'any 2000.
Aquest fet converteix Granollers en una de les ciutats amb més xarxa de banda ampla de Catalunya. A més de la instal·lació que ha fet Ono, amb cobertura sobre 23.783 unitats (cal entendre-ho com a potencials clients) , també Jazztell i Telefònica ja han donat cobertura a 19.100 unitats de les 22.716 previstes(1).
La millora en la velocitat de descàrrega d’arxius i la qualitat i seguretat del serveis de telefonia són alguns dels principals canvis que aporta la connexió de fibra òptica. Per a les indústries dels polígons industrials significa millorar la productivitat i és un recurs estratègic per a la millora de la competitivitat.
La implantació de la fibra avança en els polígons industrials
Gràcies al desplegament fet per les empreses Ono i Colt, els polígons Palou Nord i Cal Gordi-Cal Català ja tenen fibra òptica. En aquest darrer cas s'hi afegeix també cobertura de banda ampla sense cablejat, mitjançant Wimax, que ha estat possible gràcies a un acord amb el Circuit de Barcelona-Catalunya per fer servir les antenes d'aquesta instal·lació.
En els polígons Jordi Camp, Congost i Font del Ràdium, Telefònica està actualment desplegant la fibra òptica. Aquest mateix operador també preveu actuar properament en el polígon del Coll de la Manya.
Es poden establir tres fases de desplegament de la fibra òptica a Granollers:
1a fase 2000-2005. Desplegament troncal i la implantació de la competència
L'any 2000 l'Ajuntament de Granollers lidera el desplegament de fibra òptica impulsant acords amb els principals operadors d'aquell moment: Menta, Alpi i Jazztel mitjançant convenis que permeten facilitar el desplegament de les línies troncals de fibra òptica. Aquesta operació es fa amb l'obertura de rases compartides que possibilita un desplegament més fàcil de la fibra fins a les llars, mitjançant el sistema de distribució per illes d'habitatges i que permetrà futurs desplegaments menys costosos
Aquesta fase de desplegament permet una molt bona posició de Granollers en telecomunicacions ja que, a banda de l'operador habitual, Telefònica, s'hi suma en poc temps un segon operador de telefonia, veu, dades i internet: Menta (que posteriorment passa sota control de l'empresa Ono). Granollers es converteix en una de les primeres ciutats amb competència en el servei TIC.
A més, en aquest període, es consolida una xarxa corporativa municipal que facilita la connexió dels primers 20 equipaments municipals i l'ús d'alta velocitat en les intercomunicacions dels sistemes informàtics i de gestió electrònica de l'administració municipal.
2a fase 2006-2013. Consolidació del segon operador i la connexió dels equipaments
Període de consolidació del segon operador, Menta, que arriba a tenir més de 8.000 abonats a Granollers l’any 2008, enfront de l'opció de l’operador dominant Telefònica que aposta per acabar d’esprémer les millores del sistema d’ADSL a través de les xarxes de coure.
També en aquest període, 24 equipaments de la Generalitat de Catalunya a Granollers, es connecten a la xarxa de fibra òptica, a través d’acords amb Xarxa Oberta i Telefònica. Són centres educatius, centres sanitaris, la comissaria dels mossos d’esquadra i altres equipaments.A més, l’Ajuntament de Granollers formalitza un acord amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat i cedeix un espai per a la construcció d’un centre nodal a Roca Umbert alhora que es fixen les bases per estendre la fibra òptica al polígon industrial del Congost.
30 equipaments municipals queden connectats a la xarxa corporativa de l’Ajuntament de Granollers.
L’Associació d’Empresaris del Polígon Palou Nord i l’Ajuntament de Granollers treballen conjuntament un acord amb l’operador Ono per fer el desplegament de fibra òptica al polígon Palou Nord.
3a fase 2014-2015. Concentració dels operadors i el desplegament massiu de fibra òptica
Coincideix en aquest període la concentració dels principals operadors per guanyar força en l’impuls del desplegament de noves xarxes: Vodafone adquireix Ono i Orange acorda estratrègia conjunta amb Jazztel. Per part de l’operador principal Telefònica, a més de mantenir l’antiga xarxa d'aparells de coure, decideix instal·lar una nova estesa de cables òptics punt a punt, acordant a més una actuació amb Jazztel que, al seu torn, també construeix la seva pròpia xarxa de fibra òptica.
Aquest fet converteix Granollers en una de les ciutats amb més xarxa en banda ampla, amb una cobertura i grau de penetració superior al 80 %, gràcies a la disponibilitat de 6 xarxes de fibra òptica: Vodafone (Ono); Movistar; Jazztel (Orange); Colt; fibra òptica corporativa municipal de l'Ajuntament de Granollers i xarxa de fibra òptica de Xarxa Oberta de la Generalitat de Catalunya.
(1) És a dir, més d'una operadora té la possibilitat de prestar el servei que demani un client.