L'Arxiu Municipal de Granollers incorpora el Fons Foto Bosch

Uns 35.000 documents icònics que la família d'aquest fotògraf de la ciutat ha donat a l'Ajuntament

02 de Desembre 2008
+

Bona part del material gràfic dels més de 50 anys de vida professional de Josep Bosch i Plans (fins a l'any 1965) i algunes fotografies realitzades pel seu pare, Josep Bosch Ferrer (a principis del segle XX), es podran posar a disposició de la ciutadania. La família Bosch-Soldevila ha donat a l'Ajuntament de Granollers aquest material, que queda custodiat a l'Arxiu Municipal amb la denominació de Fons Foto Bosch. L'Arxiu Municipal de Granollers s'encarrega ara de conservar-lo i tractar-lo per facilitar-ne l'accés a la ciutadania, com es fa amb aquest tipus de donacions.
En aquest cas, són uns 35.000 documents icònics: un miler de positius en paper i uns 34.000, negatius en suport placa de vidre i polièster, a falta de fer-ne un recompte més exhaustiu durant el tractament arxivístic d'aquest material.
Aquest matí, s'ha formalitzat aquesta donació, amb la signatura d'un document contractual que regula el traspàs de la titularitat a favor de l’Ajuntament, així com la cessió dels drets d’explotació de les imatges. Amb l’acceptació d’aquesta donació, l’Ajuntament adquireix l’obligació de conservar i custodiar la totalitat dels documents i fer-ne el tractament arxivístic necessari per a la correcta classificació i descripció, que en faciliti la consulta pública. També es compromet a fer constar, en qualsevol comunicació o difusió de material d'aquesta donació, que forma part del Fons Foto Bosch.


Recull biogràfic
Josep Bosch i Plans va néixer a Granollers el 6 de setembre de 1897 i va morir en aquesta ciutat l’any 1966. Fill del fotògraf Joan Bosch Ferrer i d'Anna Plans Pagès, va començar a fer fotografies als quinze anys i va acabar sent el responsable del negoci del seu pare.
Casat amb Josepa Riera i Riera, que va esdevenir ajudant de l'estudi fotogràfic, i pare de tres fills, en Joan i en Miquel, que van morir d'una malaltia l’any 1938, i l'Anna Maria.
Va desenvolupar la seva activitat professional al seu estudi fotogràfic, amb la realització de fotografies de carnet i retrats d'estudi, i també va col·laborar amb publicacions locals: Revista literària, l·lustració Vallesana, Diari de Granollers i  La Gralla.
Aficionat al teatre i a la música. Aquesta segona faceta el va portar a obrir un altre establiment comercial a Granollers, l'any 1930. També, aficionat, col·laborador i impulsor de cinema a la ciutat. Va participar, amb Ramon Dagà, a les pel·lícules Campeón por amori Ama a tu mujeri, amb Josep Escobar, a La rateta que escombrava l’escaleta.
Va formar part de la Junta del Casino, on va ocupar diversos càrrecs. L’any 1957, va ser-ne president.
Va guanyar diversos premis en concursos de fotografia, entre els quals, destaca el primer premi del Concurs nacional de fotografia organitzat pel Patronato local de la obra Homenajes a la Vejez,l’any 1946. A més, va formar part del jurat d'algun concurs local de fotografia i, durant els anys quaranta i cinquanta, va col·laborar al Concurs de fotografia anual, organitzat per l’Agrupació Excursionista i el Museu de Granollers i al Concurs de fotografia de “Foto film del Vallès” durant les Fires de l’Ascensió.