Vivències del final de la Guerra Civil a la nova tertúlia de l'Arxiu, dimarts 28 de gener

T'hi esperem, per compartir i descobrir històries i relats que ajudin a conèixer millor Granollers

23 de Gener 2014
+
Celebració falangista del final de la Guerra Civil, 1939. Autor i fons Joan Font / Arxiu Municipal de Granollers

La primera de Les tertúlies de l'Arxiu d'aquest any forma part de la programació municipal per commemorar el 75è aniversari dels atacs bèl·lics del 39 a la ciutat. Per aquest motiu, el tema serà “El bombardeig de 1939 i el final de la Guerra Civil a Granollers”, dimarts 28 de gener, a les 17 h, a l'Arxiu Municipal. Comptarem amb el testimoni de Teresa Saló Baliu (Granollers, 1922), que va treballar a la fàbrica i botiga dels seus pares, la Perfumeria d'Eduardo Saló, al carrer de Francesc Tarafa. Teresa Saló és la vídua de Jaume Oller Tintó, impulsor de l'associacionisme i la participació ciutadana i gran aficionat a la fotografia, que ha donat nom a un centre cívic i a l'Associació Fotogràfica Jaume Oller de Granollers.

Aquesta granollerina recorda perfectament els atacs aeris del 39, la utilització dels refugis, l'exili i l'arribada de l'exèrcit Nacional al final de la Guerra Civil a Granollers, on les tropes franquistes hi van entrar el 28 de gener de 1939. Dures vivències d'una població que tornava a ser bombardejada entre els dies 23 i 29 de gener del 39, només vuit mesos després del bombardeig del 31 de maig de 1938. En els nous atacs, que també van afectar altres poblacions de la comarca, van morir unes 40 persones a Granollers, una xifra que s'afegia al mínim de 224 víctimes mortals que hi havia causat el primer bombardeig. A més, van fer destrosses a més d'un centenar d'edificis, entre d'altres, l'Hospital i les fàbriques Can Trullàs, Estabanell i Pahissa, Can Montañà i Roca Umbert.

Multitud de records de testimonis com el de Teresa Saló, recollits a les Fonts orals de l'Arxiu, avalen aquests i altres fets vinculats a la Guerra Civil a la ciutat, juntament amb documentació de l'època, així com el darrer article que l'historiador Joan Garriga n'ha publicat al butlletí municipal. Per tant, Les tertúlies de l'Arxiu adquireixen, aquesta vegada, un especial relleu històric, a més de ser, com cada mes, una oportunitat per compartir i descobrir històries i relats en primera persona que ajuden a conèixer millor Granollers.

Vine i participa. T'hi esperem!