Tots els dijous. De les 8.30 h a les 13 hores
Cada dijous Granollers viu un ritual que es repeteix des de temps immemorials: el mercat ambulant. A trenc d’alba, furgonetes i camions atapeïts de mercaderia envaeixen els carrers més cèntrics, descarreguen i munten les parades, revolucionant en poca estona la rutina diària. Tenen poc més de quatre hores per seduir un públic fidel i també als passavolants que solen buscar en el mercat preus ajustats, oportunitats i també producte de proximitat. El Gremi d’Encantistes i Marxants i personal municipal vetllen perquè aquest intercanvi setmanal de gran magnitud, es produeixi amb tota normalitat.
El mercat del dijous reuneix més de 400 parades que ocupen 2,5 quilòmetres lineals, en els carrers i les places del centre urbà, i a l’entorn dels elements patrimonials de la ciutat.
És el mercat de referència del Vallès Oriental. És el segon mercat en nombre de parades de tota la comarca, després del de Canovelles, però el més gran que se celebra en dia laborable. Unes xifres que denoten la seva importància i, en conseqüència, la influència que exerceix en les pautes de compra del consumidors i en la capacitat d’atracció comercial de la ciutat.
La roba és el producte més representat, seguit de l’alimentació, els complements personals, i el parament de la llar. De forma testimonial es mantenen algunes parades d’aus, l’anomenat rengle, que rememora un passat agrícola i ramader.
És un mercat amb tradició, la primera referència documentada és de l’any 1040. Encara es conserva el ritual de fer un esmorzar de forquilla i ganivet, un costum que exercien pagesos i marxants per tancar tractes.
El consumidor troba en aquest mercat del dijous preus ajustats, oportunitats i productes de proximitat.
Tot l’engranatge del mercat funciona cada setmana de l’any gràcies al treball conjunt del Gremi d’Encantistes i Marxants de Barcelona i l’Ajuntament de Granollers. Zeladors del Gremi, inspectors municipals i diversos agents de la Policia Local col·laboren conjuntament en aspectes com el control de les llicències, el compliment dels horaris o fer que les parades no obstaculitzin les entrades d’habitatges ni les de cap establiment comercial. A més, mentre té lloc el mercat, agents de paisà de la Policia Local i també uniformats fan tasques de vigilància i prevenció de furts en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra. En aquesta supervisió comproven si es venen objectes sense autorització municipal o bé, en ocasions, intervenen productes amb marca falsificada o que no estan homologats a la Unió Europea.