En els seus trenta anys d'existència, Manifesta s'ha convertit en una de les biennals d’art contemporani més influents del món. Basada en la co-creació, Manifesta vincula la recerca urbana del territori i les seves comunitats amb l’art contemporani internacional i implica ciutadans locals, organitzacions de base i socis institucionals per abordar les qüestions culturals i socials plantejades per la ciutat d’acollida.
Una biennal metropolitana: 12 ciutats, 3 àmbits temàtics
Per primera vegada a la història, la biennal s’estén per 3.000km2 en una aposta clara per explorar models de descentralització cultural. Granollers és una de les 12 ciutats participants juntament amb Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Sant Cugat del Vallès i Terrassa. Les 12 ciutats s’agrupen en tres àmbits temàtics – o clústers – que construeixen el relat de la biennal: Equilibrar conflictes, Cuidar i cuidar-nos i Imaginar futurs. Granollers, juntament amb Terrassa, Sabadell i Sant Cugat del Vallès, queda emmarcada en el clúster “Cuidar i cuidar-nos”.
Manifesta 15 a Granollers: artistes i seus
Les instal·lacions artístiques que es podran veure a Granollers se centren en els conceptes d’interdependència i cures en relació amb la natura, els vincles humans i la memòria. Sota aquesta premissa, Granollers acull obres de diferents artistes internacionals a Can Jonch, al Museu de Ciències Naturals, a la Porxada i a Roca Umbert.
En motiu de la inauguració, el dia 8 de setembre, el col·lectiu MASBEDO oferirà una performance al refugi antiaeri de la Plaça Maluquer i Salvador amb el títol Ghost soldier (gabbing away) que convida al públic a reflexionar sobre el pes de la memòria en temps de guerra.
Horaris d’obertura al públic general de la performance: 8 de setembre, a les 11 h, 11.30 h, 12 h, 12.30 h, 16 h, 16.30 h, 17 h i 17.30 h.
Les seus de Manifesta són les següents:
Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau
El Centre de Cultura per la Pau de Granollers acull una peça audiovisual del col·lectiu italià MASBEDO que aborda les relacions complexes entre el cinema documental i la memòria històrica.
Museu de Ciències Naturals de Granollers
Al Museu de Ciències Naturals de Granollers s’hi podran veure peces d’Eva Chettle, Hugo Canoilas i Jonathas de Andrade. Les seves instal·lacions ens fan reflexionar sobre la convivència amb els nostres veïns no humans i evoquen imaginaris animals ficticis.
La Porxada
La Porxada acollirà la instal·lació de l’artista Félix Blume. El procés creatiu de Blume es materialitza, molt sovint, a l’espai públic i té com a objectiu fomentar la consciència d’allò que és imperceptible. En aquesta instal·lació ens farà reflexionar sobre el paper vital de les abelles i la pol·linització en el nostre sistema natural.
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Granollers també acull una de les peces d’artista holandesa afincada a Los Ángeles, Lara Schnitger, amb una intervenció a la xemeneia de Roca Umbert dins un projecte artístic que es podrà veure a 11 xemeneies del patrimoni industrial de la regió metropolitana. Part d’aquestes peces s'han confeccionat per grups de dones cosidores de Granollers i de la Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona durant els passat mesos de maig i juny a l’Espai d’Arts de Roca Umbert.
Manifesta 15 i el Festival Panoràmic de Granollers presenten una obra de nova creació de l’artista visual i programadora Alba G. Corral que es podrà veure a la Tèrmica de Roca Umbert.
Del 8 al 13 d’octubre: Focus week i l’arribada de la seu itinerant
Si bé les intervencions artístiques es podran veure del 8 de setembre al 24 de novembre, cada ciutat compta amb una setmana focus, marcada per l’arribada de l’estructura mòbil de Manifesta i per una major oferta d’activitats.
La setmana focus de Granollers serà del 8 al 13 d’octubre i la seu itinerant se situarà a la plaça de l’Església.
Manifesta 15+: el programa local de Manifesta Granollers
Manifesta 15+ és el programa local que amplia l’oferta cultural durant els dies de la biennal i el seu resultat és un conjunt interdisciplinari d’activitats, cicles de cinema, concerts, festivals i itineraris.
Entre les propostes del programa local, cal destacar la vuitena edició del Festival Panoràmic, dedicada als extrems i la polarització, que coexistirà amb Manifesta a partir del 10 d’octubre i fins al 24 de novembre, i que expandirà les arts visuals per tota la ciutat.
Granollers també comptarà amb el projecte Hidrosferes del Congost del col·lectiu artístic Sitesize, que durant l'últim any ha estat investigant la relació de la ciutat amb el Congost. La recerca es materialitzarà en tres rutes obertes al públic on el col·lectiu ens acompanyarà a descobrir tres esferes del Congost (la conca, l’aqüífer i el curs) a través de la paraula i la performance. El projecte conclourà en una publicació de tres mapes sobre les memòries hídriques de Granollers. Un projecte de l’Ajuntament de Granollers amb el suport del projecte INTERLACE (programa EU Horizon 2020) i la col·laboració de Roca Umbert.
Durant el mes d’octubre també es podrà gaudir del cicle de cinema «Cures i acció!», programat per la Crida Edison i que aprofundirà en les diferents concepcions contemporànies de les cures.
El programa de mediació artística
El programa artístic de Manifesta 15 a Granollers es complementarà amb un programa de mediació que sota el nom GR-15 oferirà un seguit de rutes gratuïtes per les diferents seus de Manifesta15 a Granollers, tant per a públic general com per a alumnes de secundària i primària. Les reserves es podran fer a partir del 10 de setembre a través del web granollers.cat/manifesta15
Més informació a Manifesta15.org i granollers.cat/manifesta15