Del 19 d’abril al 3 de maig, les persones majors de 16 anys empadronades a Granollers han pogut votar els 26 projectes finalistes que més els agradaven de la segona edició dels Pressupostos Participatius, una iniciativa on la ciutadania ha proposat i decidit en què es destinen 2 milions d’euros del pressupost municipal, el doble de l’import de la primera edició. Aquests 26 projectes de millora d’equipaments, mobiliari urbà i espais públics, així com projectes culturals, socials o de transició energètica, són els escollits de la fase de priorització, en què la ciutadania va poder donar suport i prioritzar les 150 propostes admeses, del total de 241 presentades.
Així, una vegada finalitzat el període final de votació, ja es coneixen els projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius 2019-20123 que han votat 959 persones (un 1,8% del cens que correspon a les 52.865 persones majors de 16 anys empadronades a la ciutat).
Els projectes guanyadors
Aquests són els 13 projectes més votats i que s'executaran durant aquest any i el proper a la ciutat. A partir de la tardor es calendaritzarà el temps d’execució de cada un dels projectes.
- Naturalització i millora dels patis de l’Escola Salvador Espriu (Puntuació de 456)
Transformació del pati de l’Escola Salvador Espriu amb els objectius de generar noves oportunitats educatives a partir de la diversificació dels jocs, i naturalitzar l’entorn per adaptar-lo a les necessitats de l’emergència climàtica.
- Millora de la zona verda i de lleure del costat del riu Congost (Puntuació de 427,5)
Increment dels espais verds del costat del riu Congost introduint més diversitat d’arbrat i flors.
- Naturalització i millora dels patis de l'Escola Granullarius (Puntuació de 421,5)
Naturalització dels patis de l’Escola Granullarius perquè els infants puguin desenvolupar les seves capacitats intrapersonals i interpersonals en un ambient agradable i natural.
- Millora de les voreres i passos de vianants per a les persones amb mobilitat reduïda (Puntuació de 373,5)
Millora i manteniment de les voreres i passos de vianants dels carrers Roger de Flor, Alfons IV i Passeig de la Muntanya, per facilitar el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda.
- Unió i millora dels parcs del voltant de la llera del Congost: Lledoner-Ponent (Puntuació de 360)
Creació d’una zona verda i continua al voltant del riu congost, entre el parc del Lledoner i el de Ponent. I millora dels accessos entre aquests dos parcs.
- Millorar de la il·luminació del parc Firal i del passeig fluvial (Puntuació de 351)
Millora de l’enllumenat públic del parc Firal i el passeig Fluvial a partir de la substitució i incorporació, on calgui, de punts de llum amb tecnologia led.
- Construcció de carrils bici que connectin les vies principals de la ciutat (Puntuació de 349,5)
Construcció de carrils bici a les vies més transitades de la ciutat per incentivar l’ús de la bicicleta de manera segura.
- Instal·lació de plaques solars als edificis públics, sobretot a les escoles (Puntuació de 322,5)
Construcció d’instal·lacions solars fotovoltaiques per a l’autoconsum compartit en xarxa exterior.
- Millora de l’enllumenat en diversos punts de la ciutat (Puntuació de 319,5)
Millora de l’enllumenat públic en diversos punts de la ciutat amb la substitució de la il·luminació actual per tecnologia led.
- Millora del Centre d’Acollida d’Animals de Granollers (Puntuació de 310,5)
Reforma de les instal·lacions del Centre d’acollida per millorar les condicions de benestar dels animals que són recollits a la ciutat.
- Plantació d’arbres als carrers de vianants del centre (Puntuació de 288)
Increment del verd urbà a l’illa de vianants.
- Recuperació del carril bici des de l’estació de Renfe fins al riu (Puntuació de 277,5)
Creació d’un carril bici que connecti l’estació de Renfe de Granollers Centre amb el Passeig Fluvial a través de l’eix format pels carrers Colom, Magallanes i Camp de les Moreres.
- Construcció d’un espai esportiu polivalent al Parc Firal (Puntuació de 270)
Adequació d’un nou espai polivalent per a la pràctica d’esports alternatius i amb zones relacionals i socialitzadores amb bancs, ombra, font, etc.
Cal recordar que el Consell de Ciutat ha prioritzat els projectes que considera que plantegen millores per a la igualtat de gènere, la sostenibilitat, la convivència intergeneracional i intercultural. Per aquests projectes el nombre de vots reals obtinguts s’ha multiplicat per 1,5.
La suma del cost estimant d'aquests 13 projectes és de 1.950.00 €. Properament, es distribuiran els projectes que es duran a terme entre 2022 i 2023.
Procés dels Pressupostos Participatius 2019-2023
El procés de Pressupostos Participatius 2019-2023 es va iniciar el mes d’octubre de 2021 i finalitza aquest mes de maig de 2022 amb un procés comprès en 7 fases:
Fase 1. Informació del procés: primera fase de presentació i difusió del projecte.
Fase 2. Debat i recollida de propostes: fase en què es van realitzar 10 sessions de debat, i es van habilitar 11 punts en equipaments de la ciutat i 10 punts mòbils per recollir les propostes i necessitats de la ciutadania. En aquesta fase es van obtenir un total de 241 propostes, 92 propostes més que a la 1a edició.
Fase 3. Valoració tècnica de les propostes: realització d’una validació tècnica, per part del personal tècnic de l’Ajuntament, de les 241 propostes presentades. 91 propostes es van descartar per no complir els criteris tècnics estipulats.
Fase 4. Priorització de propostes i suports: fase en què la ciutadania va donar suport i prioritzar les 150 propostes acceptades. 1557 persones van participar en aquesta fase de priorització de les propostes i 28 propostes van passar a la següent fase.
Fase 5. Concreció de les propostes: realització d’una concreció tècnica i d’una valoració econòmica de les propostes seleccionades per part del personal tècnic de l’Ajuntament. En aquesta fase es van fusionar propostes a causa de la seva similitud, i es van realitzar una sèrie de modificacions en alguns títols dels projectes, sense modificar el seu contingut, per fer-les més descriptives per a la ciutadania.
Fase 6. Presentació dels projectes: presentació públicament dels projectes finalistes. Es van dur a terme un total de 16 presentacions on els autors de les propostes van presentar els projectes i resoldre dubtes.
Fase 7. Votació final dels projectes: fase en què la ciutadania va votar els projectes finalistes que més els hi agradaven fins a esgotar el pressupost de 2.000.000 €.
Fase 8. Retorn: fase de difusió dels resultats del procés participatiu
Els principals objectius dels Pressupostos Participatius són implicar la ciutadania en la participació, debat i presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics, aconseguir més transparència i eficiència en la gestió municipal, conèixer les necessitats i prioritats de la ciutadania, i ajustar la despesa municipal tenint en compte aquestes necessitats.
Amb el suport de: