El 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental que enguany porta per lema 'La salut mental és un dret humà universal' amb l’objectiu que totes les persones rebin una atenció de salut mental de qualitat i que es respectin els drets humans i el benestar de les persones amb trastorns mentals arreu del món i garantir el seu dret a ser protegits dels danys coneguts a la salut mental, el dret a accedir a una atenció de qualitat i assequible i el dret a la llibertat i a la dignitat.
La Taula de Salut Mental de Granollers i Comarca promou, un any més, un seguit d’activitats entorn del Dia Mundial de la Salut Mental amb l’objectiu de sensibilitzar la població de les dificultats de les persones amb algun trastorn mental, i a lluitar contra l'estigma i la discriminació en aquest àmbit. Fins al novembre hi haurà diverses propostes a Granollers i també a altres municipis de la comarca com la Garriga, les Franqueses del Vallès i Granollers.
La primera de les activitats es va fer el dimarts 26 de setembre a la Sala Tarafa i va ser una Jornada professional sobre el malestar emocional «Suïcidi i autolesions» amb l’assistència de més d’un centenar de persones. A Granollers s’han programat altres propostes com una obra de teatre, la presentació d’un llibre o l’exposició del concurs de cartells del Dia Mundial de la Salut Mental per l’any 2024. A més, la pròxima xerrada del projecte Parlem en família, el dimarts 10 d’octubre al Gra, s’emmarca amb aquest programa i porta per títol «Suïcidi i autolesions. En parlem?»; el diumenge 22 d’octubre es farà la Caminada per la salut mental; i el dimecres 25 d’octubre es farà la presentació de l’informe sobre drets en Salut Mental per part de la Fundació de Salut Mental de Catalunya.
Podeu consultar el programa complet d’activitats en aquest enllaç.
2a edició de la campanya antiestigma vers la salut mental "No t'ho empassis"
Les activitats amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental inclouen també la segona edició de la campanya «No t’ho empassis», sorgida l’any passat de la Taula de Salut Mental de Granollers i Comarca, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Granollers. En aquesta ocasió la Taula Vallesana de Salut Mental i Addiccions i la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers organitzen aquesta campanya que, a més de la col·laboració del Gremi d’Hostaleria, compta amb la Xarxa LismiVO, la Fundació Sanitària Mollet, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal.
L'objectiu d’aquesta campanya antiestigma és apropar la realitat de la salut mental al públic, generar consciència social, estimular el pensament crític i afavorir una nova mirada allunyada d’estereotips sobre les persones que tenen o han tingut problemes de salut mental. Així, des d’aquest dilluns i durant tot el mes d’octubre, més de 50 restaurants Granollers i de la comarca oferiran a les seves taules informació per combatre els estigmes vers la salut mental.
Adhesió al Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2023
Amb l’acord de tots els grups municipals del consistori, i a proposta de la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers i Comarca, l’Ajuntament de Granollers s’ha adherit al Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2023, que se celebra el 10 d’octubre. El Ple municipal del mes de setembre, celebrat el 26 de setembre, es va iniciar amb la lectura d’aquest manifest a càrrec de l’alcaldessa Alba Barnusell.