Una poncella entre la borra, Núria Ribalta i Sanz
Una poncella entre la borra és un text de caràcter memorialista sobre història local i testimonial concebut des de la voluntat de donar la paraula a les veus silenciades per la dictadura franquista. Vol deixar el testimoni de dues famílies granollerines, la de Ramon Sanz Esteban i Antònia Moles
Montblanc, i la de Ramon Estany Mas i Teresa Bassa Fontcuberta, representatives
de les classes populars de l'època que van patir repressió per les seves idees i militància durant els anys més durs del franquisme (1939-1943). Alhora, s'endinsa també en alguns dels fets històrics més rellevants del Granollers de la Guerra Civil i la postguerra.
El text recrea, literàriament, la memòria històrica a partir de fets, records i vivències —exili, depuració, confiscació, càstig, excarceració, fàbrica i sirenes, i desfilades— explicats pels seus testimonis i recollits per la neta. Defugint la biografia, ens desperten la realitat d'aquells anys foscos de la guerra i la postguerra a Granollers, alhora que representen un altaveu col·lectiu perquè van marcar tota una generació, especialment la de les dones vinculades a la indústria tèxtil granollerina.