Beneficis de la renaturalització
La renaturalització urbana és el procés pel qual es retorna un espai que ha estat urbanitzat a un estat natural més proper a l'original, i aporta beneficis per a la salut física i emocional de les persones, així com per als ecosistemes.
Els beneficis de l'arbrat a la ciutat
Actualment, més de la meitat de la població mundial viu a les ciutats i s'espera que el 2050 aquesta xifra augmenti fins al 70%. El model de ciutat industrial ha portat construccions que de mica en mica han anat allunyant les persones de la natura, desconnectant-les dels seus beneficis.
Per això, moltes ciutats del món aposten avui per les accions de renaturalització com a forma de restablir aquesta connexió. Granollers actua per connectar la ciutat amb l’entorn natural i durant els propers tres hiverns plantarà 2000 arbres nous dins el nucli urbà.
D'aquesta manera es pretén mitigar els efectes de la crisi climàtica i apropar els beneficis del verd a la ciutadania. Viure envoltat de zones verdes i, concretament, d'arbres aporta millores significatives en la qualitat de vida i la salut humana i dels ecosistemes:
Els arbres redueixen la temperatura
Sabem que a les ciutats es produeix l'efecte d'illa de calor: els edificis i paviments emeten calor, i fan que les ciutats assoleixin temperatures més altes que les zones circumdants. A Granollers, el mapa d'illa de calor mostra increments de més de 4º C en el nucli de la ciutat, respecte l'àrea que l'envolta.
La presència d'arbres a la ciutat redueix aquest efecte, a través de l'ombra i la transpiració. Un estudi de la revista Nature compara espais amb i sense arbres en 293 ciutats europees i conclou que les temperatures en les àrees urbanes amb arbrat són entre 1ºC i 4ºC més baixes que les que no tenen arbres.
Els arbres netegen l'aire i redueixen el soroll
Els arbres filtren els principals contaminants atmosfèrics i les partícules fines en suspensió (PM10, PM2.5) que causen malalties pulmonars, cardiovasculars, asma i al·lèrgies. A través de la fotosíntesi, absorbeixen CO2 (un dels principals gasos amb efecte d'hivernacle) i produeixen oxigen. A més, a través de les fulles capten petites quantitats de químics orgànics, metalls i pols produïdes principalment pels vehicles de combustió i les fàbriques.
L'arbrat actua de pantalla i atenua la contaminació sonora de les ciutats, facilitant el benestar emocional de les persones.
Els arbres ajuden a mitigar els efectes de la sequera i les inundacions
Aproximadament, el 90% de la precipitació anual que cau en un bosc és capturada per la infiltració del sòl. La resta, queda atrapada a l'escorça dels arbres i a les fulles, per on flueix lentament o s'evapora. A les ciutats, els terres asfaltats i impermeables no permeten que l'aigua s'infiltri i quan plou llisca per la superfície sense poder ser absorbida ni aprofitada per a augmentar les reserves d'aigua del sòl.
Els arbres afavoreixen la benestar emocional i l'activitat física
És sabut que la qualitat de vida és més gran en ciutats dissenyades amb la perspectiva de la salut de les persones i la sostenibilitat ambiental. Viure prop dels arbres i en contacte amb la natura ajuda a minorar el dèficit d'atenció i la hiperactivitat en els infants, i facilita l'activitat física. També, disminueix problemes com l'estrès, la depressió, l'ansietat i, fins i tot, pot salvar vides.
Granollers treballa amb un model ecosistèmic cap a una ciutat més sostenible i saludable, entenent el disseny i la gestió de les zones urbanes com un dels reptes més importants del segle XXI.